Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!
İmparator penguenleri unutun, devasa penguenlere merhaba deyin! Yakın zamanda ortaya çıkarılan fosiller gösteriyor ki, Antarktika bir zamanlar keşfedilmiş en büyük penguen türüne ev sahipliği yapıyordu. Bu tür iki metre uzunluğunda ve 115 kg ağırlığında gayet devasa idi.
Palaeeudyptes klekowskii 37 - 40 milyon yıl önce yaşadı. Arjantin'deki La Plata Müzesi'nden Carolina Acosta Hospitaleche "Bu, penguenlerin altın çağıydı, Antarktik kıyısı boyunca 10-14 penguen türü bir arada yaşıyordu" dedi.
Kendisi Antarktika yarımadası açıklarındaki Seymour Adası'nda fosil kalıntılarını inceliyor. Bu bölge 40 milyon yıl önce, bugünün Günay Amerikasında güney uçtaki adalarda, Tierra del Fuego'da olduğu gibi daha sıcak bir iklime sahipti.
Bölge binlerce penguen kemiği saklıyor. 2014 başlarında Acosta Hospitaleche bütüne en yakın P. klekowskii iskeletini raporlamıştı, ancak iskelet geneli kanatlar ve ayaklara ait olmak üzere sadece bir düzine kemiğe sahipti.
Şu anda Acosta Hospitaleche iki daha büyük kemiği daha açığa çıkardı. Kemiklerden biri bir kanadın parçası, diğeri ise ayak ve bileğin birleşmesinden oluşan tarsometatarsustu. Tarsometatarsusun ölçüsü 9.1 cm olarak kaydedildi. Penguen iskeletlerindeki ilgili ölçülere bakarak, Acosta Hospitaleche, P. klekowskii'nin gaga ucundan ayak ucuna olan mesafesinin 2.01 cm olduğu hükmüne vardı.
Penguenlerin duruşundan kaynaklı bir sebeple yüksekliği, asıl uzunluğundan daha az oluyor. Ancak bilinen herhangi bir penguenden açık ara büyük olduğu kesin.
İmparator penguenler 46 kilograma kadar ağırlıkta ve boylarını 0.2 metre geçecek şekilde 1.36 metre uzunlukta olabilir. Soyu tükenmiş bir başka penguen türü ise 1.5 metre uzunlukta kaydedilmiştir.
Greenwich Connecticut'ta Bruce Müzesi'nden Dan Ksepka "P. klekowskii'nin tarsometatarsus kemiği hayatımda gördüğüm en büyük kemikti. Bu kesinlikle büyük bir penguen" dedi. Bunun yanında boyu hakkında kesin tahminde bulunulamadığını çünkü dev penguenlerin iskeletlerinin yaşamakta olan penguenlere göre "çok farklı oranlanmış" olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Daha büyük penguenler daha derine dalabilir ve su altında küçük penguenlere göre daha uzun süre kalabilirler. Acosta Hospitaleche "P. klekowski gibi bir dev, dipte 40 dakika kadar kalabilir, bu da ona balık avlamak için daha çok zaman verir" dedi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 09:17:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2559
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in New Scientist. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.