Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilimde Bugün: 12 Şubat

Bilimde Bugün: 12 Şubat
2 dakika
635
Tüm Reklamları Kapat

12 ŞUBAT

1804: 1755 senesinde Doğanın Genel Tarihi ve Göklerin Teorisi isimli çalışmasını yayınlayan ve kökeninde matematik ve fizik bulunan ünlü Alman filozof Immanuel Kant öldü. Evrene yönelik düşüncelerini derlediği bu araştırması, astronomlara çok önemli bilgiler sağladı. Örneğin Laplace'tan bile önce nebula hipotezini ileri sürdü. Daha sonradan Herschel tarafından ispatlanacak olan, Samanyolu'nun diğer birçok galaksi gibi lens şeklinde ve yıldızlardan oluşan bir küme olduğunu ileri sürdü. Kendisinden yaklaşık bir asır sonra ispatlanacak şekilde, gelgitlerin gezegenimizin dönüşünü yavaşlatacağını ileri sürdü. 1770 senesinde matematik profesörü oldu ancak 1797'de metafizik ve mantık çalışmalarına döndü. Zaten bu çalışmalarıyla bilinmektedir.

1809: Evrim Kuramı'nın babası olarak bilinen ve canlıların sabit bir şekilde, hiç değişmeden kaldığına ve doğaüstü bir güç tarafından ayrı ayrı var edildiğine dair hipotezleri yıkarak, canlıların kendilerinden önce gelen türlerden kademeli olarak, nesiller içerisinde, evrimleşerek var olduklarını ispatlayan ve çok çeşitli örneklerle gösteren, modern bilimin gidişatına kökten yön vermiş olan doğa bilgini, jeolog ve biyolog olan Charles Robert Darwin doğdu.

1859: Eski ve yeni birçok teoriyi gözden geçirerek bilim insanlarının bilgiyi nasıl algıladıklarıyla ilgili felsefi teoriler geliştiren ve günümüzde realizm ve nedencilik ile adı anılan Polonyalı-Fransız kimyager ve filozof Emile Meyerson doğdu. 

Tüm Reklamları Kapat

1873: 1902 senesinde ilk Tyrannosaurus rex türü dinozor fosilini bulan Amerikalı paleontolog Barnum Brown doğdu. 66 yıllık paleontoloji kariyeri 1897 senesinde Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde başladı. Öldüğü zaman tarihe, o zamana kadar yaşamış herkesten daha fazla fosil çıkaran kişi ünvanına sahip oldu.

1877: Alexander Graham Bell'in icadı telefon, Amerika'da ilk defa görücüye çıktı. Yapılan halka açık bu ilk denemede bir haber parçası Massachussetts'in Salem şehrinden 25 kilometre uzaktaki Boston şehrine telefonla iletildi.

1918: Kuantum elektrodinamiği üzerinde yaptıkları çalışmalarla Albert Einstein tarafından geliştirilen görecelik teorisini kuantum mekaniği ile birleştirek, Richard Feynman ve Shin-Itiro Tomonaga ile 1956 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan Amerikan fizikçi Julian Seymour Schwinger doğdu. İlk makalesini 16 yaşında yayınlayan Schwinger, 21 yaşında doktorasını tamamladı. 2. Dünya Savaşı boyunca elektromanyetik alan teorisi üzerinde çalışarak önemli keşiflere imza attı. Tekniklerinden yola çıkan diğer bilim insanları, matematiksel fiziği tamamen değiştirecek yöntemler geliştirdiler. 1957 senesinde farklı nötrinolar bulunduğuna dair bir teori geliştirdi. Ayrıca kaynak teorisinin de kaşifidir.

1941: Ernst Chain ve Howard Walter Florey tarafından geliştirilen geniş spektrumlu antibiyotik penisilin, ilk defa bir insan üzerinde denendi. 43 yaşındaki bir Oxford polisi olan Albert Alexander üzerinde yapılan deneme, tam bir başarı gösterdi ve 4 gün içerisine, giderek kötüleşen hastayı iyileştirmeyi başardı. Polis, güllerden oluşan çalılar içerisine düşmüş ve yüzünü birçok yerden, derin bir şekilde kesmişti. Yaraları kısa sürede iltihaplanmış ve aynı zamanda kan zehirlenmesi meydana gelmişti. Her ne kadar penisilin çok ciddi bir iyileştirme sağlasa da, o dönemde çok az bulunduğundan (henüz yukarıdaki isimler tarafından yeni üretilmişti), hasta yeniden iltihap kaptı ve 4 hafta sonra da öldü.

Tüm Reklamları Kapat

1947: Davranışın alan teorisini geliştiren Alman-Amerikan psikolog Kurt Lewin öldü. Kendisi, laboratuvar tekniklerini günlük hayata uygulayan ilk psikologlardandır. Bir problemin her zaman deneylerle araştırılabilecek bir laboratuvar problemi haline getirilebileceğini savunmaktadır. Ömrü boyunca harekete sebep olan psikolojik kuvvetleri inceledi. Davranışı, bir bireye o anda etki eden olumlu ve olumsuz kuvvetlerin anlık bir sonucu olarak tanımladı.

1957: General Electric Company, Dünya'nın en sert yapısı olarak bilinen elması bile çizebilecek Borazon isimli yapının laboratuvarlarında, Dr. Robert Wentorf tarafından üretildiğini ilan etti. Borazon'un temel yapısında kübik boron nitrit bulunmaktadır. Elmas, 871 derecede erirken, Borazon 1926 dereceye kadar dayanabilmektedir. Esasında elmas ile Borazon'un sertlikleri neredeyse birbirine eşittir. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 20:46:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/990

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bilimde Bugün: 12 Şubat. (12 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/990
Bakırcı, Ç. M. (2013, February 12). Bilimde Bugün: 12 Şubat. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/990
Ç. M. Bakırcı. “Bilimde Bugün: 12 Şubat.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/990.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilimde Bugün: 12 Şubat.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 12, 2013. https://evrimagaci.org/s/990.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close