Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları, Tutucuların Neden ''Tutucu'' Olduğunu Anlamaya Başladı...

5 dakika
5,320
Bilim İnsanları, Tutucuların Neden ''Tutucu'' Olduğunu Anlamaya Başladı... Gallup
Tüm Reklamları Kapat

10 yıl önce liberaller ile tutucular (konservatifler) arasındaki psikolojik farklardan söz etmek bir tabuydu. Şu anda ise bahsetmemek mümkün değil. Behavioral and Brain Sciences (Davranış ve Beyin Bilimleri) dergisinin Eylül 2014 sayısını alıp okumadıysanız, hata etmişsiniz demektir. Eğer ki politikayla ilgileniyorsanız, dergi içerisinde sıradışı bir manşet göreceksiniz.

Behavioral and Brain Sciences dergisi eşsiz bir pratik uygulamaktadır: "Açık Meslektaş Yorumu" denen bir sistem. Büyük öneme sahip bir makale yayımlandığında, çok sayıda bilim insanı bunun üzerine yorum yapar ve orijinal yazar da bu eleştirilerin her birine yanıt verir. Bu yaklaşımın birçok faydası var. Bir tanesi de, bilim insanlarının tartışmalı veya provokatif bilimsel fikirlere nasıl yaklaştığını görmemizi sağlaması. Derginin Eylül 2014 sayısında bu süreç şu sonucu beraberinde getirdi:

Çok sayıda siyaset bilimci ve politika psikoloğu şu anda liberaller ve tutucuların devlet politikaları konusunda ortak bir karara varamayışının kişilik, psikoloji ve hatta fizyoloji ile genetik gibi özellikler bakımından farklı yapıda olmaları olduğunu konusunda hemfikirler.

Bu büyük bir olaydır. Politikayla ilgili bildiğimiz her şeye meydan okumaktadır. İnançlarımızı sadece yetişme biçimimizden, arkadaşlarımızdan ve ailemizden, şahsi ekonomik ilgilerimizden aldığımıza yönelik fikri alt üst etmektedir. Ayrıca şunu da göstermektedir: politika bizi gerçekten de değiştirmektedir!

Tüm Reklamları Kapat

Bu bulgu Nebraska Üniversitesinden John Hibbling ve arkadaşları tarafından yayımlandı. İddiaları, politik tutucuların "olumsuzluk ön yargısı" olduğu yönündeydi. Yani tutucular, psikolojik olarak, çevrelerinde bulunan olumsuz (tehdit edici, iğrenç) uyaranlara odaklanmaya daha yatkın olduklarını iddia ettiler. Bu süreç içerisinde Hibbing ve arkadaşları çok sayıda delilden faydalandı. Bunlar arasında politik partizanlara gösterdikleri farklı görüntülere verilen tepkileri göz takip sistemiyle kaydetmek suretiyle yaptıkları kendi deneylerinin sonuçları da vardı. Ne buldular? Tutucular tehditkar ve tiksinç uyarılara (örneğin bir insan suratına yaklaşan büyük bir örümcek fotoğrafına, kanlı bir surat görüp şaşkınlık içerisinde kalmış bir insan fotoğrafına, sineklerin üşüştüğü açık bir yaraya) çok daha hızlı bir şekilde tepki veriyorlar.

Bir diğer deyişle tutucu ideolojisi ve bu ideolojinin özellikle güçlü ordu, sert polis, göçmenliğe karşıtlık, silahlara özgürlük gibi gündem maddeleri, kendilerinde bulunan tehdit-temelli biyoloji ile tam bir uyum içerisindedir. Araştırmacılar bir adım öteye giderek bunun evrimsel bir zorunluluk olduğunu da ileri sürüyorlar. Şöyle yazıyorlar:

Bir olasılık, Pleistosen dönemde (2.5 milyon ila 12.000 yıl öncesi arasında) bu tür bir davranışın, sizi ölmekten alıkoymak bakımından çok faydalı oluşudur.

Hibbing ve arkadaşları bu son makalelerinde çok şaşırtıcı iddialarda bulunuyorlar; ancak asıl ilginç olan şey, bundan sonra olanlardır. 26 farklı akademisyen ve bilim insanı makaleye yönelik eleştirilerini açık açık ilan etme ve tepkilerini gösterme imkanı buldular. Hibbing ve arkadaşlarının tartışmaya verdikleri son cevapta da belirttikleri gibi, bunlardan 22-23 tanesi makalede ileri sürülen "tutucu önyargısı" fikrini ve araştırmanın yöntemini onaylamaktadır. Bu kişiler sadece onayladıklarını belirtmekle kalmamışlardır, aynı zamanda makaleden yola çıkarak devam niteliğindeki araştırmaların nasıl yapılabileceği ile ilgili tavsiye ve önerilerini aktarmışlardır. Eleştiri yönelten araştırmacılardan sadece 3 tanesi araştırma sonucunu tamamen reddetmektedir.

Eğer düşünecek olursanız, bu oldukça sıra dışıdır. Sonuçta, yorum yapanlardan bir tanesi New York Üniversitesi sosyal psikologu John Jost'tur. O ve arkadaşları 2003 yılında ideolojiler hakkında var olan psikolojik araştırmaları sentezleyen bir makale yayımladıklarında, bol miktarda politik öfkeyi de üzerlerine çekmişlerdi. O araştırmalarında tutucuların "emin olmaya muhtaç olan" ve "belirsizliğe toleransı bulunmayan" kişiler olduğunu ileri sürmüşlerdi. Şu anda, aradan 10 sene geçtikten sonra Dr. Jost, Hibbing ve arkadaşlarının makalesine şu yorumu yapıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda Dünya'nın dört bir yanındaki laboratuvarlarda, birçok farklı metodolojik teknik kullanılarak, solcuların ve sağcıların bilişsel ve motivasyonel stillerinin birbirinden oldukça farklı olduğu kaçınılmaz sonucuna varan çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu araştırma da, düzen, yapı, kapalılık, eminlik, tutarlılık, basitlik, tanınırlık gibi konularda abartılı epistemik endişelerle birlikte tehlike, tehdide hassaslık ve ölüm endişesi (anksiyetesi) gibi varoluşsal endişeler ile tutuculuğun pozitif ilişki içerisinde olduğunu, diğer araştırmalarla uyumlu bir şekilde doğrulamaktadır.

2003 yılında Jost ve ekibi bunları söyledikleri için tutuculardan bol miktarda nefret postaları ve ABD Cumhuriyetçileri tarafından araştırma fonlarının kesileceğine yönelik tehditler almışlardı. Ancak bugün, öyle veya böyle zafere ulaştıkları görülmektedir. Yeni bir araştırma sahası açmayı başardılar. 

Tüm bunlar söylenmişken, ideoloji bilimiyle ilgili daha araştırılacak çok fazla şey olduğunu da belirtmekte fayda var. Hibbing makalesine yorum yapan bilim insanlarının çoğu önemli olan ancak paradigma değiştirici olamayacak olan noktalar üzerinde duruyorlar. Örneğin tutucuların nasıl daha yüksek olumsuzluk önyargısı olabileceği ve buna karşılık neden nevrotik kişilikleri olmadığı gibi... Aslında araştırma, liberallerin daha nevrotik davranışlar sergileyebileceğini ileri sürmektedir. Gerçekten de, tutucularda genel olarak mutluluk ve hayattan tatmin olma oranları liberallere göre daha yüksektir. Ancak Hibbing ve arkadaşları burada bir çelişki görmüyorlar. Tam tersine, Virginia Üniversitesi'nden Matt Motyl ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Ravi Iyer'dan alıntı yaparak şunu söylüyorlar:

Tutucuların yaptığı gibi, çevrede var olan olumsuz özelliklerin başarıyla takibi ve kontrol altında tutulması, tam da kolaylıkla yapılabilecek bir iş olabilir. Başarıya ulaşmak çok daha kolaylıkla tatmin edici olabilir ve yaşamdan tat almayı sağlayabilir. Liberallerin yaptığı gibi sürekli yeni deneyimler peşinde koşmaya kıyasla, tutucuların davranışları sonucu daha fazla tatmin olmaları normaldir.

Araştırmayla ilgili tüm soru işaretleri elbette önemlidir. Çünkü hala politikada ve medyada, güçlü deliller sunarak karşımızdakinin fikirlerini değiştirebileceğimiz varsayımıyla hareket etmekteyiz. Ancak eğer ki politik rakiplerimiz basit bir şekilde, dünyayı farklı algılıyorlarsa, fikirlerini değiştirebileceğimiz düşüncesi çatlaklar verecektir. Bu yeni bilgiler silsilesinden, politika içerisinde daha doğru davranma yöntemlerini keşfetmemiz mümkün olabilir. Böylece bilim sayesinde daha az çıkmazla ve sorunla karşılaşabiliriz.

Görsel: ABD'deki liberallerin sembolü eşek, tutucuların sembolü fildir. Tutucular tarafından yapılan bu görselde, liberallerin daha düşük zekaya sahip olduğu ima edilmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Mother Jones | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 19:42:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2715

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Mooney, et al. Bilim İnsanları, Tutucuların Neden ''Tutucu'' Olduğunu Anlamaya Başladı.... (22 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2715
Mooney, C., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 22). Bilim İnsanları, Tutucuların Neden ''Tutucu'' Olduğunu Anlamaya Başladı.... Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2715
C. Mooney, et al. “Bilim İnsanları, Tutucuların Neden ''Tutucu'' Olduğunu Anlamaya Başladı....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 22 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2715.
Mooney, Chris. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim İnsanları, Tutucuların Neden ''Tutucu'' Olduğunu Anlamaya Başladı....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/2715.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close