Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kapuçin Maymunları Grup İçi Hoşgörü İle Daha Kolay Öğreniyor!

4 dakika
27
Kapuçin Maymunları Grup İçi Hoşgörü İle Daha Kolay Öğreniyor! Eurekalert
Tüm Reklamları Kapat

Brezilya'nın Piauí eyaletinde, Caatinga adı verilen yarı kurak biyomda bulunan Serra da Capivara Ulusal Parkı'ndaki kapuçin maymunları (Sapajus libidinosus) üzerinde yapılan ve PNAS dergisinde yayınlanan bir araştırma, hoşgörünün sosyal öğrenme için son derece önemli olduğunu ve aynı grubun diğer üyelerini gözlemleyerek kazanıldığını gösteriyor.[1]

São Paulo Üniversitesi (USP) ve Birleşik Krallık'taki Durham Üniversitesi araştırmacıları, kapuçin maymunlarının parazit aramak veya oyun oynamak gibi ortak faaliyetlerde bulunduğunda, yeni becerileri grup arkadaşlarından öğrenme olasılığının daha yüksek olduğunu tespit etti. Çalışmanın baş yazarlarından Camila Galheigo Coelho, USP Psikoloji Enstitüsü'ndeki doktora çalışması sırasında yaptığı gözlemlerle ilgili olarak şunları söylüyor:

Yaptığımız gözlemler, bir bireyin bir görevi yerine getirirken başka bir bireyi yakından izleyerek, doğrudan gözlem yoluyla başkalarından öğrendiğini gösteren matematiksel bir modele katkı sağladı. Ayrıca sosyal hoşgörünün, özellikle ortak faaliyetlerde bulunan bireyler arasında, hangi bireylerin kimden öğreneceğini öngörmede iyi bir ölçüt olduğunu ortaya koyduk.

Çalışmayı denetleyen IP-USP profesörü Eduardo Ottoni, çalışmanın en önemli yönünü şu şekilde ifade ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ağ tabanlı yayılım analizi (NBDA) kullanarak, bir kaynağı elde etmek için kullanılan yeni bir tekniğin yayılmasının, yalnızca bireylerin kademeli olarak kendi başlarına öğrenmesiyle değil, sosyal olarak aracılık edilen öğrenme yoluyla gerçekleştiğini kanıtlamak en önemli noktaydı.

Buna ek olarak, Ottoni, çalışmanın sosyal öğrenmenin rolünü daha geniş bir bağlamda anlamak için önemli bir katkı sağladığını ve bu bulgunun, kapuçin maymunları gibi sosyal hayvan gruplarındaki davranışsal farklılıkların nedenlerini daha iyi anlamaya olanak tanıdığını belirtiyor.

Bu çalışma, “Caatinga'daki Serra da Capivara Ulusal Parkı'nda yaşayan kapuçin maymunu (Sapajus libidinosus) gruplarında yeni davranışların yayılımına sosyal dinamiklerin etkileri” başlıklı projenin bir parçasıdır.

Proje, 1990'ların sonunda São Paulo eyaletindeki Tietê Ekolojik Parkı'nda kapuçin maymunlarının alet kullanımı ve sosyal öğrenimi üzerine yapılan ilk araştırmalara öncülük eden Ottoni'nin liderliğinde yürütüldü. Ottoni, kültürel evrim çalışmalarının 50. yıldönümünü kutlayan derginin özel sayısında yer alan çalışmanın ortak yazarı olarak şu ifadeleri kullanıyor:

Kapuçin maymunları arasında alet kullanımı ve sosyal öğrenmenin keşfi bizim için bir tesadüftü ve bir dizi insan dışı kültürel sürecin keşfine dönüştü. Ne kadar çok çalışırsak, kültürel evrimin biyolojik evrim bağlamında daha büyük bir şeyin parçası olduğunu o kadar çok fark ediyoruz.

Tietê Parkı'nda hayvan kaçakçılığından kurtarılan kapuçin maymunları üzerinde yapılan çalışmaların ardından, araştırmacılar 2003 yılından itibaren Piauí'deki Serra da Capivara Ulusal Parkı ve Fazenda Boa Vista'da yaşayan vahşi popülasyonlarda benzer davranışlar gözlemledi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, yıllar içinde, yine Piaui'deki Serra das Confusões Ulusal Parkı'nda ve Goiás eyaletindeki Chapada dos Veadeiros'ta farklı geleneklere sahip başka popülasyonlar tespit ettiklerini de belirtiyor.

Savanalarda yaşayan kapuçin maymunları, taşları genellikle hindistancevizi ve diğer tohumları kırmak için kullanır. Ancak Serra da Capivara'daki kapuçinler, taşları kökleri kazmak veya böcek yuvalarını açmak gibi farklı amaçlarla da kullanıyor. Buna ek olarak, kertenkele ya da küçük memelileri yakalamak için çubukları sonda gibi kullandıkları da sıkça gözlemlerde ve belgesellerde yer alıyor.

Araştırmacılar, bulgularına ulaşmak için Serra da Capivara'da yaşayan iki farklı grubu dokuz ay boyunca gözlemledi. Bu gruplar, birbirinden sekiz kilometre mesafede yaşıyor.

Deneyin gerçekleştirilebilmesi için bir bireyin, grubundaki diğer bireylerin haberi olmadan bir aktiviteyi öğrenmesi gerekiyordu. Bu sayede öğrenme süreci en başından itibaren analiz edilebiliyor ve diğer bireylere nasıl aktarıldığı gözlemlenebiliyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Araştırmacılar üç gün boyunca, beslenme için kullandıkları bir alanda gruptan ayrılan bir üyeye bir yiyecek kutusu verdiler. Kutu, yenilebilir bir ödülü serbest bırakmak için iki farklı mekanizmaya sahipti: Mavi bir kapı itildiğinde yiyeceği serbest bırakıyor, yeşil bir kol ise çekildiğinde aynı sonuca ulaşılıyordu. Her grubun liderine nesneyi çalıştırmanın iki yolundan biri gösterildi.

Hayvanlar, mekanizmayı kullanmayı iki yoldan birinde öğrendikten sonra kutu tüm gruba sunuldu. Beklentimiz, bir grubun itme yöntemini, diğer grubun ise çekme yöntemini öğrenerek iki farklı gelenek oluşturmasıydı. Ancak her iki grupta da ödülü serbest bırakmanın iki yolunu birden öğrendiler. Deneyin ardından BBC'de yapımcı olarak işe alınan ve şu anda Bristol'daki Natural History Unit'te yaban hayatı belgeselleri ile uğraşan Coelho şunları söylüyor:

Beklentimiz, bir grubun itme yöntemini, diğer grubun ise çekme yöntemini öğrenerek iki farklı gelenek oluşturmasıydı. Ancak her iki grupta da ödülü serbest bırakmanın iki yolunu birden öğrendiler.

Araştırmacılar ayrıca, öğrenmenin daha büyük ve alt gruplara ayrılmış bir grupta daha kolay gözlemlendiğini tespit etti. Bir alt grubun bir üyesi görevi öğrendiğinde, aynı alt gruptaki diğer bireyler de kısa sürede bu yöntemi benimsedi. Bu nedenle, bireylerin %57,5'i görevi gerçekleştirmeyi öğrendi.

Daha küçük ve daha bütünleşik olan grupta ise baskın bir erkek, birçok bireyin yaklaşmasını engelledi. Bu durum, grubun yalnızca %36,7'sinin görevi öğrenebilmesiyle sonuçlandı. Bu bulgu, sosyal öğrenme için grup üyeleri arasındaki hoşgörünün önemini açıkça ortaya koyuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:52:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19634

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Kapuçin Maymunları Grup İçi Hoşgörü İle Daha Kolay Öğreniyor!. (21 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19634
Derin, U., Derin, U. (2025, January 21). Kapuçin Maymunları Grup İçi Hoşgörü İle Daha Kolay Öğreniyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19634
U. Derin, et al. “Kapuçin Maymunları Grup İçi Hoşgörü İle Daha Kolay Öğreniyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 21 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19634.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Kapuçin Maymunları Grup İçi Hoşgörü İle Daha Kolay Öğreniyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, January 21, 2025. https://evrimagaci.org/s/19634.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close