Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları, Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Dinozorları Araştırıyor!

Bilim İnsanları, Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Dinozorları Araştırıyor! CNN
3 dakika
123
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorlar, memeliler gibi sıcakkanlı mıydı yoksa sürüngenler gibi soğukkanlı mıydı? Bu soru, paleontolojinin en eski sorularından birisidir. Bu sorunun cevabını bulmak, tarih öncesi canlıların yaşamlarını ve davranışlarını anlamamızı sağlar.

Son otuz yıldaki araştırmalar, tüm dinozorların vücut ısılarını düzenlemek için güneşlenen hantal kertenkeleler olduğu yönündeki yaygın fikre meydan okuyor. Bazı dinozorlar, tıpkı günümüzdeki kuşlarda olduğu gibi, tüylere sahipti ve kendi vücut ısılarını üretebiliyorlardı.

Yine de dinozorların metabolizmalarının nasıl olduğuna dair kesin kanıtlar bulmak kolay değildir. Dinozorlara ait yumurta kabukları ve kemiklerden elde edilen ipuçları, bazı dinozorların sıcakkanlı, bazılarının ise soğukkanlı olduğunu gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Current Biology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, üç ana dinozor grubunun sıcaklıktaki değişikliklere farklı şekilde tepki verdiğini, vücut ısısını düzenleme yeteneğinin yaklaşık ise 180 milyon yıl önce erken Jura Dönemi'nde evrimleştiğini öne sürüyor.

1.000 dinozor türüne ait fosiller ve paleoiklim bilgileri temel alınarak yapılan çalışma, yaklaşık 235 milyon yıl önce başlayan ve 66 milyon yıl önce bir asteroidin Dünya'ya çarpmasıyla sona eren dinozor çağı boyunca, dinozorların Dünya üzerindeki farklı ortamlara yayılışını inceledi.

Çalışmaya göre T. rex'in de dahil olduğu etobur teropodlar ve Triceratops ve Stegosaurus'un da ünlü üyeleri arasında olduğu otobur ornithischianlar Erken Jura Dönemi'nde daha soğuk iklimlerin olduğu ortamlara yayıldılar. Bu, vücut ısısı üretme yeteneğini olarak bilinen endoterminin evrimine sebep olmuş olabilir.

Teropodlar ve ornithischianlar, kendi evrimsel tarihleri boyunca çok çeşitli termal ortamlarda yaşadılar ortamlarına oldukça uyumluydular. Son fosil keşifleri, farklı dinozor türlerinin, yıl boyunca Kuzey Kutbu'nda bile yaşadığını gösterdi. Londra Üniversitesi Koleji Yer Bilimleri Bölümü'nde araştırmacı olan çalışmanın baş yazarı Dr. Alfio Alessandro Chiarenza, şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sıcakkanlı hayvanlar genellikle daha aktiftir, soğukkanlı hayvanlar genellikle yuva yapmazlar.

Buna karşılık, yüksek, bitki yiyen sauropodlar gezegenin daha sıcak ve daha düşük enlemlerinde yer alan bölgelerinde kaldılar bunun tek nedeni belirli habitatlarda daha zengin yeşilliklerin bulunması değildi. Araştırmacılar, Brontosaurus ve Diplodocus'u da içeren Sauropodların kurak, savana benzeri ortamlarda evrimleştiğini ve “uzun süreli iklim tutuculuğu” uyguladıklarını söylüyor. Chiarenza şöyle açıklıyor:

Ekolojileri düşündüklerimiz ile uyuşuyor. Onlar şimdiye kadar yaşamış en büyük karasal hayvanlardı. Sıcakkanlı olsalardı muhtemelen aşırı ısınırlardı.

Chiarenza, bu hayvanların sıcakkanlı olması durumunda tüketmeleri gereken bitki miktarının sürdürülemez olacağını da ekliyor:

Sürüler halinde yaşıyorlardı ve her birinin 10 Afrika filine eşdeğer olduğunu biliyoruz. Eğer sıcakkanlı olsalardı bitki yaşamını yok ederlerdi. Biz yaşıyorsak soğukkanlı olmaları daha mantıklı.

Ancak Chicago'daki Field Doğa Tarihi Müzesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Jasmina Wiemann, bu çalışmadan elde edilen bulguların dinozor fosillerinde bulunan oksijen alımının moleküler izlerini inceleyen kendi araştırmasıyla çeliştiğini söylüyor. 2022 yılında yaptığı çalışma, ornithischianların daha çok soğukkanlı, sauropodların ise sıcakkanlı olduğunu öne sürüyordu. Wiemann şöyle anlatıyor:

Çalışmada inanılmaz derecede hızlı büyüme oranlarına ve buna bağlı olarak hızlı metabolizmalara sahip sauropodlar gibi bazı hayvanları soğukkanlı olarak bulunurken, çok yavaş büyüme oranlarına sahip ceratopsianlar gibi hayvanlar endoterm olarak bulundu. Bu tutarsızlıkların ele alınması gerekecek.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Chiarenza, iki üniversite tarafından geliştirilen modellerin de en eski dinozorların daha sürüngen ve soğukkanlı olduğunu öne sürdüğünü söyledi. Ancak 180 milyon yıl önce Jenkyns Olayı olarak bilinen volkanik faaliyetlerden kaynaklanan bir küresel ısınma dönemi, vücut ısısını içten üretme yeteneğinin evrimi için tetikleyici olmuş olabilir.

Bu dönemde, birçok yeni dinozor grubu ortaya çıktı. Endotermi belki de bu çevresel krizin sonucunda teropodların ve ornithischianların daha soğuk ortamlarda evrimleşmiş, bu da daha aktif olmalarını, uzun süreli aktiviteyi sürdürmelerini, daha hızlı gelişerek daha çok yavru üretmelerini sağlamış olabilir. Chiarenza şöyle yorumluyor:

Modellere dayalı tüm araştırmalarda olduğu gibi, bu çalışmada da mevcut bilgilere dayanan tahminler yapılmıştır. Yeni fosiller veya iklimsel bilgiler bu tabloyu değiştirebilir. Tabii ki Kuzey Kutbu'nda bir sauropod ortaya çıkarsa bu her şeyi değiştirir.

New Mexico Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi’nden çalışmada yer almayan paleontolog Anthony Fiorillo, çalışmayı “ilgi çekici” ve “bazılarımızın daha önce düşündüğü geniş şeyleri ölçmeye yönelik ilk gerçek girişim” olarak nitelendirdi. Fiorillo, sözlerini şöyle bitiriyor:

Modelleri, dinozorların biyocoğrafik anlayışımıza ve ilgili fizyolojilerine bir sağlamlık katıyor. Çalışma, bilebileceğimizi düşündüğümüz şeyleri daha fazla test etmemiz için bir platform sağlıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:00:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17766

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Bilim İnsanları, Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Dinozorları Araştırıyor!. (31 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17766
Derin, U. (2024, May 31). Bilim İnsanları, Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Dinozorları Araştırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17766
U. Derin. “Bilim İnsanları, Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Dinozorları Araştırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 31 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17766.
Derin, Ufuk. “Bilim İnsanları, Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Dinozorları Araştırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 31, 2024. https://evrimagaci.org/s/17766.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close