Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ayakkabılarımızı Doğada Çözünebilen Plastiklerden Üretebiliriz!

3 dakika
406
Ayakkabılarımızı Doğada Çözünebilen Plastiklerden Üretebiliriz!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Modern dünyada her yerde bulunan plastikler, insan ve çevre sağlığı için büyüyen bir tehdit haline geldi. Gezegendeki plastik kirliliğinin kanıtı, denizin derinliklerindeki alışveriş poşetlerinden gıda malzemelerimizdeki ve hatta kanımızdaki mikroplastiklere kadar uzanıyor.

Plastik çöplerin artışını engellemek için çözümler arayan California San Diego Üniversitesi bilim insanları, günümüzde kullanılan plastiğin yerini alması üzerine tasarlanmış, yeni, doğada çözünebilir malzemeler geliştirdi. UC San Diego biyoloğu Stephen Mayfield ve kimyagerler Michael Burkart ve Robert "Skip" Pomeroy'u da içerisinde barındıran bir disiplinlerarası bilim insanları ekibi, poliüretan köpüklerinin kara bazlı kompostlarda çözündüğünü kanıtlamıştı. Ekip, şimdiyse, malzemenin deniz suyunda çözündüğünü gösterdi. Sonuçlar, journal Science of the Total Environment dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, şu anda küresel bir çevre krizi olarak tanımlanan bir plastik kirliliği sorununu ele almak için çalışıyorlar. 2010 yılında araştırmacılar, bir yılda okyanusa 8 milyar kilogram plastik girdiğini ve 2025 yılına kadar aşırı bir artış olacağını tahmin ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Okyanusa girdikten sonra plastik atıklar, deniz ekosistemlerini bozuyor ve merkezi yerlere göç ediyorlar. Ayrıca 1,6 milyon kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan Büyük Pasifik çöp alanı gibi, çöp girdapları oluşturuyorlar. Bu plastikler yok olmuyorlar; aksine, giderek daha küçük parçacıklara ayrılıyorlar. Sonunda da çevrede yüzyıllarca kalan mikroplastiklere dönüşüyorlar.

Scripps Oşinografi Enstitüsünde deniz biyoloğu ve bilimsel dalgıç olan çalışma yazarı Samantha Clements ile birlikte UC San Diego araştırmacıları, Scripps'in Ellen Browning Scripps Anıt İskelesi ve Deneysel Akvaryumunda çalıştı. Ekip, şu an da ticari olarak temin edilebilen ilk doğada çözünebilir ayakkabılarda ("Blueview" adlı bir şirket tarafından satılıyor) kullanılan doğada çözünebilir poliüretan malzemelerini bir dizi teste tabi tuttular. İskelenin konumu bilim insanlarına, başıboş plastiklerin bulunma ihtimalinin en yüksek olduğu ortam olan doğal kıyı ekosistemlerindeki malzemeleri test etme olanağı ve eşsiz bir fırsat sağladı.

Ekip, bir dizi deniz organizmasının poliüretan köpük üzerinde kolonileştiğini buldu. Ayrıca bu organizmaların malzemeyi, okyanus ortamında, bu mikroorganizmalar tarafından besin olarak tüketilen başlangıç kimyasallarına geri ayrıştırdığını fark etti. Çalışmadan elde edilen veriler, bakteri ve mantarların bir karışımı olan mikroorganizmaların doğal deniz ortamında yaşadığını gösteriyor. Biyolojik Bilimler Fakültesi profesörü ve Kaliforniya Alg Biyoteknoloji Merkezi yöneticisi Mayfield şöyle söylüyor:

Uygunsuz bir şekilde plastiğin okyanusta yok edilmesi sonucu, plastikler mikroplastiklere ayrışıyor. Bu, çok büyük bir çevre sorunu haline geldi. Okyanusta da çözünebilecek yüksek performanslı plastik ürünler üretmenin kesinlikle mümkün olduğunu gösterdik. Plastikler, en başından okyanusa girmemeli. Ancak girerlerse de bu malzeme, su yaşamına zarar veren plastik çöp ve mikroplastikler yerine mikroorganizmalar için yiyecek olacak.

Dünyanın en popüler "ayakkabısı" olan "parmak arası terlikler" de dâhil olmak üzere ayakkabılar, dünyanın okyanuslarına ve arazilerine atılan plastiklerin büyük bir yüzdesini oluşturuyor. Son sekiz yılda UC San Diego'da geliştirilen poliüretan malzemelerini tam olarak test ve analiz etmek için çalışma; biyoloji, polimer ve sentetik kimya ve deniz bilimleri uzmanlarını bir araya getirdi. Köpük örnekleri, gelgit ve dalga dinamiğine maruz bırakıldı. Sonrasında, Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi ve taramalı elektron mikroskobu kullanılarak moleküler ve fiziksel değişiklikler takip edildi. Sonuçlar, materyalin dört hafta gibi kısa bir sürede çözünmeye başladığını gösterdi. Daha sonra araştırmacılar, San Diego çevresindeki altı deniz bölgesinde, poliüretan malzemeyi parçalayabilen ve tüketebilen mikroorganizmaları tespit ettiler. Mayfield şöyle söylüyor:

Tek bir disiplin bu evrensel çevre sorunlarını çözemez, ancak karada işe yarayan entegre bir solüsyon geliştirdik. Şimdi bunun, okyanusta da çözündüğünü biliyoruz. Okyanustaki bu köpükler üzerinde kaç organizmanın kolonileştiğini görmek beni şaşırttı. Mikrobik resif gibi bir şeye dönüşüyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:38:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12550

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Ayakkabılarımızı Doğada Çözünebilen Plastiklerden Üretebiliriz!. (31 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12550
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 31). Ayakkabılarımızı Doğada Çözünebilen Plastiklerden Üretebiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12550
S. Küçükkıvanç, et al. “Ayakkabılarımızı Doğada Çözünebilen Plastiklerden Üretebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12550.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ayakkabılarımızı Doğada Çözünebilen Plastiklerden Üretebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 31, 2022. https://evrimagaci.org/s/12550.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close