Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İki Türün Kaynaşması: Nitroplast İsimli Yeni Organel, Endosimbiyotik Teori'yi Bir Kez Daha Doğruladı!

İki Türün Kaynaşması: Nitroplast İsimli Yeni Organel, Endosimbiyotik Teori'yi Bir Kez Daha Doğruladı! Valentina Loconte
Yumuşak X-ışını tomografisi ile elde edilen bu görüntüler, algleri hücre bölünmesinin farklı aşamalarında göstermektedir. Yeni organel UCYN-A camgöbeği; alg çekirdeği mavi, mitokondri yeşil ve kloroplastlar leylak renginde gösterilmiştir.
6 dakika
8,131
Tüm Reklamları Kapat

Modern biyoloji ders kitapları, yalnızca bakterilerin atmosferden azotu alıp yaşam için kullanılabilir bir forma dönüştürebileceğini iddia eder. Baklagiller gibi azotu sabitleyen bitkiler, bunu kök nodüllerinde simbiyotik bakteriler barındırarak yaparlar. Ancak yeni bir keşif, bu kuralı altüst ediyor.

2024 yılında yayınlanan iki makalede, uluslararası bir bilim ekibi ökaryotik bir hücre içinde bilinen ilk azot sabitleyici organeli tanımlıyor. Bu organel, prokaryotik bir hücrenin ökaryotik bir hücre tarafından yutulduğu ve simbiyozun ötesinde bir organele dönüştüğü süreç olan birincil endosimbiyozun tarihteki dördüncü örneğidir. UC Santa Cruz'da doktora sonrası araştırmacı ve son iki makaleden birinin ilk yazarı olan Tyler Coale şöyle anlatıyor:

Organellerin bu tür şeylerden ortaya çıkması çok nadirdir. Bunun gerçekleştiğini düşündüğümüz ilk birleşmede, bu kaynaşma [mitokondrinin ökaryotik hücrelere dahil oluşu], karmaşık yaşamın tamamının ortaya çıkmasına neden oldu. Bir bakteri hücresinden daha karmaşık olan her şey varlığını bu olaya borçludur. Benzer bir kaynaşma, bir milyar yıl kadar önce, kloroplast ile tekrar oldu ve bitkiler bu sayede mümkün oldu.

Bilinen üçüncü örnek, Paulinella chromatophora adlı bir amip türünde bulunan "kromatofor" adı verilen başka bir kloroplast benzeri yapıda, milyarlarca yıl önce evrimleşmiştir. Dördüncü ve son keşifteki organelse, nitroplast olarak adlandırılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

On Yıllardır Süren Bir Gizem!

Organelin keşfi biraz şans ve onlarca yıllık bir çalışma gerektirdi. 1998 yılında UC Santa Cruz'da deniz bilimleri profesörü olan Jonathan Zehr, Pasifik Okyanusu deniz suyunda bilinmeyen bir azot sabitleyici siyanobakteriye ait olduğu anlaşılan kısa bir DNA dizisi buldu. Zehr ve meslektaşları, UCYN-A adını verdikleri bu gizemli organizmayı incelemek için yıllarını harcadı.

Aynı zamanda, Japonya'daki Kochi Üniversitesi'nde paleontolog olan Kyoko Hagino, özenle bir deniz algini kültüre almaya çalışıyordu. Bu algin, UCYN-A için konak bir organizma olduğu ortaya çıktı. Hagino'nun 300'den fazla örnekleme gezisi ve on yıldan fazla zamanını aldı, ancak Hagino sonunda algleri kültürde başarılı bir şekilde büyüttü ve diğer araştırmacıların UCYN-A ve deniz algi konakçısını laboratuvarda birlikte incelemeye başlamasına izin verdi.

Bilim insanları yıllarca UCYN-A'yı bir algle yakından ilişkili bir "endosimbiyont" (başka bir organizmanın vücudunda veya hücrelerinde mutualistik veya bağımlı bir ilişki içinde yaşayan bir organizma) olduğunu düşündüler. Ancak son iki makale, UCYN-A'nın simbiyozdan sonra ev sahibi ile birlikte evrimleştiğini ve artık bir organel kriterlerine uyduğunu göstermektedir.

Organellerin Kökenleri

Mart 2024'te Cell dergisinde yayınlanan bir makalede, Zehr ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden meslektaşları, Barselona'daki Institut de Ciències del Mar ve Rhode Island Üniversitesi'nden diğer bilim insanlarıyla ele ele vererek, UCYN-A ve alg konakçıları arasındaki boyut oranının, deniz haptofit algleri Braarudosphaera bigelowii'nin farklı türleri arasında benzer olduğunu göstermektedir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Konak-simbiont hacim oranı, ökaryotik organellerde gözlemlenen hacimsel ilişkiye benzeyen dengeli bir kaynak alışverişi nedeniyle sabittir.
Konak-simbiont hacim oranı, ökaryotik organellerde gözlemlenen hacimsel ilişkiye benzeyen dengeli bir kaynak alışverişi nedeniyle sabittir.
Cell

Araştırmacılar, konak hücrenin ve UCYN-A'nın büyümesinin besin alışverişi ile kontrol edildiğini göstermek için bir model kullanıyorlar. Yani bu organizmaların metabolizmaları birbiriyle bağlantılı. Büyüme oranlarındaki bu senkronizasyon, araştırmacıların UCYN-A'yı "organel benzeri" olarak adlandırmasına yol açtı. Zehr, şöyle anlatıyor:

Organellerde olan şey tam olarak budur. Mitokondri ve kloroplasta bakarsanız, aynı şeyi görürsünüz: hücreyle birlikte ölçeklenirler.

Ancak bilim insanları, diğer kanıtları doğrulayana kadar UCYN-A'yı resmen bir "organel" olarak adlandırmadılar.

Nisan 2024'te yayınlanan Science dergisinin kapak makalesindeyse, UC Santa Cruz ekibi ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı (Berkeley Lab), UC San Francisco, Ulusal Tayvan Okyanus Üniversitesi ve Japonya'daki Kochi Üniversitesi'nden bilim insanları, UCYN-A'nın konak hücrelerinden gelen proteinlere dayandığını ve organelin replikasyon ve bölünme sürecinin alg hücresinin süreciyle sıkı bir şekilde eşleştirildiğini gösterdiler.[2] Berkeley Laboratuvarı Biyobilimler Alanı'nda kıdemli bir bilim insanı ve Ulusal X-Işını Tomografi Merkezi Direktörü olan ortak yazar Carolyn Larabell şöyle anlatıyor:

Bu makaleye kadar, bunun hala bir 'endosimbiyont' mu yoksa gerçek bir organel mi olduğu sorusu vardı. X-ışını görüntülemesiyle, alg konakçısının ve endosimbiontunun çoğalma ve bölünme sürecinin senkronize olduğunu gösterdik ve bu da ilk güçlü kanıtı sağladı.

Larabell, Berkeley Lab'ın X-ışınları üreten bir parçacık hızlandırıcısı olan Gelişmiş Işık Kaynağı'nda birlikte geliştirdiği "gelişmiş yumuşak X-ışını tomografi" yaklaşımını kullanarak UCYN-A ve alg arasındaki ilişkiyi incelemek için birkaç yıldır Zehr ile işbirliği yapıyor. Loconte'nin tekniği, bilim insanlarının gerçek yaşam koşulları altında hücrelerin iç bileşenlerini gerçek zamanlı olarak hızla görselleştirmelerine olanak tanıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Larabell'in grubunda araştırma görevlisi olan Valentina Loconte, tomografiyi çok sayıda B. bigelowii hücresi üzerinde gerçekleştirdi, ardından verileri analiz ederek organelin yosun içindeki hareketlerini çoğalmanın tüm aşamalarında gösteren ayrıntılı görüntüler oluşturdu. Larabell, şöyle diyor:

Teknolojimizin güzelliği de bu. Nicel ifadelerde bulunmak için sayılar elde edebiliyoruz. Bunun bir tuhaflık olmadığını göstermek için hücre döngüsünün her aşamasında sayılarımız var.

Bu arada Coale, izole UCYN-A'da bulunan proteinleri tüm alg konak hücresinde bulunanlarla karşılaştırdı. UCYN-A'daki proteinlerin yaklaşık yarısının alg konakçı hücresi tarafından yapıldığını, daha sonra hücreye onları nitroplast'a göndermesini söyleyen belirli bir amino asit dizisi ile etiketlendiğini buldu. Nitroplast, daha sonra proteinleri alıyor ve kullanıyordu. Zehr, şöyle anlatıyor:

Bu, bir endosimbiyonttan bir organele geçen bir şeyin ayırt edici özelliklerinden biridir. Endosimbiyontlar, bir noktada DNA parçalarını atmaya başlarlar ve genomları gittikçe küçülür ve bu gen ürünlerinin (ya da proteinin kendisinin) hücreye taşınması için ana hücreye bağımlı olmaya başlarlar.

Bu bağımlı ilişki, senkronize bölünme görüntüleriyle birlikte ele alındığında, UCYN-A'nın organel statüsünü hak ettiğini gösteriyor.

Değişen Perspektifler

Mitokondri ve kloroplastlar milyarlarca yıl önce evrimleşti. Nitroplastınsa yaklaşık 100 milyon yıl önce evrimleştiği görülüyor ve bilim insanlarına organellogenez konusunda yeni ve daha yakın bir bakış açısı sağlıyor.

Organel, aynı zamanda okyanus ekosistemleri hakkında da fikir veriyor. Tüm organizmalar biyolojik olarak kullanılabilir bir formda azota ihtiyaç duyar ve atmosferdeki sıkıca bağlı azot gazını (N2) parçalamak ve daha sonra sayısız başka bileşiğe dönüştürülebilecek amonyak (NH3) moleküllerine dönüştürmek için "azot fiksatörleri"ne ("azot bağlayıcı bakterilere") muhtaçtır. Araştırmacılar, UCYN-A'yı tropik bölgelerden Arktik Okyanusu'na kadar her yerde buldular ve görünen o ki bu organel, önemli miktarda azotu sabitliyor.

Bu keşif, aynı zamanda tarımı da değiştirme potansiyeline sahip. Atmosferik azottan amonyaklı gübre sentezleme yeteneği, 20. yüzyılın başlarında tarımın (ve dünya nüfusunun) yükselmesini sağladı. "Haber-Bosch süreci" olarak bilinen bu süreç, günümüzde dünya gıda üretiminin yaklaşık %50'sini mümkün kılmaktadır. Bu süreç, aynı zamanda muazzam miktarlarda da karbondioksit yaratıyor: küresel emisyonların yaklaşık %1,4'ü, sırf bu süreçten kaynaklanıyor. Araştırmacılar, on yıllardır doğal azot fiksasyonunu tarıma dahil etmenin bir yolunu bulmaya çalışıyorlar. Coale, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu sistem azot fiksasyonuna yeni bir bakış açısı ve böyle bir organelin ekin bitkilerinde nasıl tasarlanabileceğine dair ipuçları sağlayabilir.

Ancak UCYN-A ve onun alg konağı hakkında pek çok soru hâlâ cevapsız. Araştırmacılar UCYN-A ve alglerin nasıl çalıştığını daha derinlemesine incelemeyi ve farklı türler üzerinde çalışmayı planlıyor.

UC Santa Cruz'da yardımcı doçent olan Kendra Turk-Kubo, araştırmaya yeni laboratuvarında devam edecek. Zehr, bilim insanlarının UCYN-A'ya benzer evrimsel hikayeleri olan başka organizmalar da bulmasını bekliyor, ancak türünün ilk örneği olan bu keşif, ders kitaplarına girecek nitelikte.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Berkeley Lab

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 21
  • Tebrikler! 11
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 3
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 20:48:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17417

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İki Türün Kaynaşması: Nitroplast İsimli Yeni Organel, Endosimbiyotik Teori'yi Bir Kez Daha Doğruladı!. (25 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17417
Bakırcı, Ç. M. (2024, April 25). İki Türün Kaynaşması: Nitroplast İsimli Yeni Organel, Endosimbiyotik Teori'yi Bir Kez Daha Doğruladı!. Evrim Ağacı. Retrieved May 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17417
Ç. M. Bakırcı. “İki Türün Kaynaşması: Nitroplast İsimli Yeni Organel, Endosimbiyotik Teori'yi Bir Kez Daha Doğruladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17417.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İki Türün Kaynaşması: Nitroplast İsimli Yeni Organel, Endosimbiyotik Teori'yi Bir Kez Daha Doğruladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/17417.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close