Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları Fil Büyüklüğündeki Yaban Öküzünü Geri Getirmek Üzere

Bilim İnsanları Fil Büyüklüğündeki Yaban Öküzünü Geri Getirmek Üzere
1 dakika
2,520
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, prehistorik bir sığır türü olan yaban öküzünü geri getirmeye oldukça yakın.

Yaban öküzleri, 1627'de Polonya'daki Jaktorow Ormanı'nda türünün son üyesi de ölene kadar, binlerce yıl Avrupa'da yaygın bir şekilde yaşadılar. Yaklaşık 2,2 m uzunluğunda ve 1000 kg ağırlığındaydılar.

2009'dan beri Avrupalı bilim insanları, hala antik yaban öküzü DNA'larını taşıyor olan sığırları çiftleştiriyorlar. İki farklı proje bu yaban öküzlerinin bir versiyonunu seçerek çiftleştirme yoluyla hayata döndürmeye çalışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlardan biri yaban öküzü DNA'sı taşıyan 300 danayı geri-çiftleştime (back-breeding) adı verilen bir süreçle seçerek çiftleştiren Taurus Operasyonu. Araştırma ekibi, belirgin yaban öküzü özelliklerini taşıyan yavruları seçiyorlar ve her yeni nesilde buzağılar daha fazla orijinal yaban öküzü görünümüne, davranış biçimine ve genetik özelliklerine sahip oluyorlar.

null

Bilim insanlarının bu amaçla yararlandığı, yaban öküzüne en çok yakın olan bir kaç sığır türü var, bunlar İtalya'dan Maremmana ve Balkanlardan Podolica ve Busha cinslerini de içeriyor.

Bu projede yer alan Prof. Donato Matassino, "Bu cinsler en yüksek oranda yaban öküzü genetik materyalini içeren sığır cinsleri. Buna rağmen %100 olarak yaban öküzüne benzeyen bir hayvan yaratabileceğimizi düşünmüyorum, ama çok yaklaşmamız mümkün." diyor.

Diğer bir program olan The Taurus Project de aynı şekilde çapraz-çiftleşme yöntemiyle bu türü yeniden oluşturmaya çalışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür proglamların hepsi, Avrupa'nın kaybolmuş yabani canlı türlerini tekrar hayata döndürmeyi hedefleyen, hem çevre için hem de turizm için oldukça yararlı olacağı düşünülen Rewilding Europe (Avrupa'yı tekrar yabanileştirmek) projesinin bir parçası.

Rewilding Europe'un kurucusu olan Wouter Helmer, "Yaban öküzleri, yüz binlerce yıldır Avrupa'nın doğal yaşam alanının simgesi olmuş türlerden bir tanesi." diyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Business Insider Deutschland | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 04:18:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7137

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. T. Özdoğan. Bilim İnsanları Fil Büyüklüğündeki Yaban Öküzünü Geri Getirmek Üzere. (18 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7137
Özdoğan, K. T. (2017, February 18). Bilim İnsanları Fil Büyüklüğündeki Yaban Öküzünü Geri Getirmek Üzere. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7137
K. T. Özdoğan. “Bilim İnsanları Fil Büyüklüğündeki Yaban Öküzünü Geri Getirmek Üzere.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 18 Feb. 2017, https://evrimagaci.org/s/7137.
Özdoğan, Kadir Toykan. “Bilim İnsanları Fil Büyüklüğündeki Yaban Öküzünü Geri Getirmek Üzere.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, February 18, 2017. https://evrimagaci.org/s/7137.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close