Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyni İncelemek İçin Özel LED Üretildi!

2 dakika
1,006
Beyni İncelemek İçin Özel LED Üretildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ufak, parlak ışık veren ve LED (Light Emitting Diode - Işık Saçan Diyot) adı verilen ışık yayıcılar, bilim insanlarının beyni araştırmak için geliştirdikleri en yeni teknolojilerden biri. Oldukça esnekler, kablosuz olarak çalışabiliyorlar ve öylesine küçükler ki, bir iğne deliğinden bile kolaylıkla geçebiliyorlar.

Stanford Üniversitesi'nden Mark Schnizter'e göre bu tip bir LED, hayvanların beynindeki fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri takip etmek konusunda bilim insanlarına çok büyük faydalar sağlayacak. Bu tip biyolojik olarak uyumlu elektronik sistemler, gömülü oldukları dokulardaki sensörlerden geribildirim alarak dokuları manipüle etmelerini sağlayacak.

Beyin araştırmalarının en önemli sahalarından birisi optogenetik deneylerdir. Bu deneylerde genler bilim insanları tarafından değiştirilerek hücrelerin ışığa duyarlı hale gelmesi sağlanır. Son yıllarda nörobilimciler bu yöntemi kullanarak ilaç bağımlılığı, depresyon, Parkinson hastalığı gibi birçok soruna neden olan nöral devreleri aydınlatmayı başardı. Ancak beynin çok derinlerindeki bölgelere ışık göndermek çok ciddi bir sorundu.

Tüm Reklamları Kapat

Schnitzer ve diğerleri bunu başarabilmek için optik kablolar geliştirdiler ancak Urbana-Champaign'de bulunan Illinois Üniversitesi'nden John Rogers'a göre bu yeni teknolojilerin de bazı dezavantajları bulunmaktaydı. Rogers şunları söylüyor:

Boyutları bir optik kabloya göre çok küçük ve mekanik olarak çok daha uyumlu bir yapıları var. Üstelik, kablosuz olarak kontrol edilip enerji verilebiliyor, bu sayede hayvanların serbest hareketine, sosyal etkileşimlerine ve diğer normal davranışlarına müsade ediyor.

Rogers ve arkadaşları, keşiflerini bugün Science dergisinde açıkladılar ve bazı gösterimlerde bulundular.

Deneylerden birinde araştırmacılar bir farenin beynine bu problardan bir tane yerleştirdiler. Daha sonra ışık atımları kullanarak beynin ödül yolağında bulunan sinirleri uyardılar. Y şeklindeki bir labirentin doğru tarafından sinyal alan fareler, kısa zamanda orada daha fazla zaman geçirmeye başladılar, tıpkı sanki o kolda bir yiyecek varmış gibi.

Bazı araştırmacılar optogenetiğin sonunda derin beyin uyarımlarını geliştireceğini düşünüyor. Bunu bir terapi haline dönüştürmek ve hareket bozukluklarını, ilaca dirençli depresyonu ve diğer hastalıkları tedavi etmek mümkün olacak. Şu anda kullanılan metal elektrotlar spesifik bir nöronu hedef alamıyor. Ancak optogenetik bunu başarabiliyor. Anlaşılabileceği gibi bu yeni teknolojiler sayesinde doktorlar yalnızca sorunlu nöronları hedef alarak onları kesebilecek veya sorunlu olanları devre dışı bırakarak sadece normal çalışan nöronları bırakabilecek.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni üretilen LED problar en az düzeyde rahatsız edici ve biyolojik olarak uyumlu. Ancak Rogers'ın söylediğine göre, optogenetiğin klinik araştırmalarda (insan üzerinde) kendine yer bulması için halen epey yol var:

Moleküler biyoloji'deki yetersizlikler ve bir gen terapisine ihtiyacımızın olması, bu yolda aşmamız gereken en büyük engeller.

Her halükarda, nöral aktiviteyi ışıkla göstermek bu probların yapabileceklerinin sadece ufak bir kısmı. Bunun haricinde ayrıca fotodetektör olarak kullanılabiliyorlar, elektriksel aktiviteyi uyarıp kayıt altına alabiliyorlar ve mikroısıtıcılar gibi görev yapan bir sıcaklık sensörüne dönüşebiliyorlar. Rogers, son olarak şunları söylüyor:

Bu icadımızı, elektronik ve optogenetiği doğrudan ve 3 boyutlu olarak dokuların derinliklerine taşımayı jenerik olarak başarabilen bir teknoloji olarak görüyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • T. Kim, et al. (2013). Injectable, Cellular-Scale Optoelectronics With Applications For Wireless Optogenetics. Science, sf: 211-216. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:35:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1156

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Miller, et al. Beyni İncelemek İçin Özel LED Üretildi!. (14 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1156
Miller, G., Bakırcı, Ç. M. (2013, April 14). Beyni İncelemek İçin Özel LED Üretildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1156
G. Miller, et al. “Beyni İncelemek İçin Özel LED Üretildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 14 Apr. 2013, https://evrimagaci.org/s/1156.
Miller, Greg. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyni İncelemek İçin Özel LED Üretildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 14, 2013. https://evrimagaci.org/s/1156.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close