Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyinde 2 Yeni Gliya Hücresi Keşfedildi!

2 dakika
4,009
Beyinde 2 Yeni Gliya Hücresi Keşfedildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Beyindeki sinir hücrelerimiz olan nöronlar, beyin fonksiyonunda merkezi oyunculardır. Bununla birlikte, nöronlar gibi beyinde bulunan ve uzun süredir "destek hücreleri" olarak kabul edilen glia adlı ikinci bir hücre türünün, bilinmeyen kilit bir rolü daha olduğu anlaşıldı: Basel Üniversitesi'ndeki bir araştırma grubu, istirahat halindeki yetişkin kök hücreleri özgür bırakarak, beyinde iki yeni tip glial hücre keşfetti. Bu yeni glia türleri, beyin plastisitesinde ve onarımında önemli bir rol oynuyor olabilir.

Beyin, yetişkinliğe kadar değiştirilebilir yapıdadır. Beyin plastisitesi, sadece yeni sinir bağlantılarının oluşumundan kaynaklanmaz. Yetişkin beyninde bulunan kök hücreler de yeni sinir hücreleri üretir. Yüz yıldan fazla bir süredir bilim insanları, sinir hücrelerinin farklı türlerini araştırmaya odaklanmış haldelerdi.

Ancak beyin fonksiyonu için sadece nöronlar yetmez; glia adı verilen başka bir hücre sınıfı da beynin düzgün fonksiyonu için gereklidir. Ne var ki glial hücrelerin önemi onlarca yıldır hafife alınmıştır. Daha kaç çeşit glia olduğu, bunların nasıl geliştikleri ve ne rolleri olduğu bile halen büyük ölçüde keşfedilmemiş durumdadır.

Tüm Reklamları Kapat

Basel Üniversitesi Biozentrum'daki Prof. Fiona Doetsch'in araştırma grubu, yetişkin fare beynindeki ventriküler-subventriküler bölgedeki kök hücreleri araştırıyor. Bu bölgedeki kök hücrelerin çoğu, ortamlarında bulunan ve onları uyanmaya ve yeni sinir hücrelerine dönüşmeye teşvik eden sinyalleri algılayana dek hareketsiz bir durumda ("uyku halinde") kalırlar (İng: "quiescent state").

Doetsch'in ekibi, Science dergisindeki çalışmalarında, kök hücreleri hareketsiz durumlarından uyandıran ve bu kök hücre rezervuarında glial hücrelere yol açan birden fazla alanı ortaya çıkarmalarına izin veren moleküler bir sinyal keşfetti.[1] Şöyle açıklıyor:

Sessiz kök hücreler için bir aktivasyon anahtarı bulduk. Bu, kök hücreleri dinlenme durumunda tutan bir reseptör. Bu anahtarı kapatabildik ve böylece kök hücreleri etkinleştirebildik.

Ek olarak, araştırmacılar, kök hücre nişi içinde belirli alanlarda bulunan kök hücrelerin farklı glial hücrelere gelişimini görselleştirmeyi de başardılar. Doetsch, şöyle anlatıyor:

Kök hücrelerin bazıları nöronlara değil, iki farklı yeni glial hücre tipine dönüştü.

Araştırmacılar, incelenen bu beyin bölgesinin sadece nöronlar için bir üreme alanı olmadığını, aynı zamanda farklı glial hücre türleri için de bir doğum yeri olduğunu keşfetmiş oldular.

Tüm Reklamları Kapat

Beklenmedik bir bulgumuz, bir gliyal hücre tipinin beyin dokusundan ziyade beyin ventrikül duvarının yüzeyine bağlanıyor olmasıydı.

Bu hücreler sürekli olarak beyin omurilik sıvısı ile yıkanır ve diğer beyin bölgelerinden gelen aksonlarla etkileşime girer ve bu nedenle çok sayıda uzun menzilli sinyali algılamaya ve entegre etmeye hazır halde bulunurlar.

Araştırma ekibi ayrıca bir demiyelinizasyon modelinde her iki glial hücre tipinin de aktive olduğunu buldu. Bu yeni glial hücre tipleri, bu nedenle, multipl skleroz gibi nörodejeneratif hastalıklarda veya yaralanma sonrası onarım için bir hücre kaynağı olabilir.

Bir sonraki adım olarak Doetsch, bu yeni glial hücre tiplerini spesifik olarak izlemek ve normal beyin fonksiyonundaki rollerini ve farklı fizyolojik bağlamlarda nasıl tepki verdiklerini araştırmak istiyor. Bu, beyin plastisitesini ve nöral dokunun yenilenmesi ve onarımının nasıl gerçekleştiğini anlamak için önemli ipuçları sağlayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Bilim Budur! 9
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Muhteşem! 5
  • Umut Verici! 4
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. C. Delgado, et al. (2021). Release Of Stem Cells From Quiescence Reveals Gliogenic Domains In The Adult Mouse Brain. Science, sf: 1205-1209. doi: 10.1126/science.abg8467. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 20:03:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10586

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Savunma
Avcı
Canlı
Argüman
Taklit
Model
Araç
Yakınsak Evrim
Elektromanyetik
Hormon
Mars
Tehdit
Enerji
Karbon
Dinozor
Antikor
Ağız
Psikiyatri
Hastalık
Yumurtalık
Uyku
Genetik Müdahale
Beslenme Davranışları
Cinsel Yönelim
Araştırma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Beyinde 2 Yeni Gliya Hücresi Keşfedildi!. (15 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10586
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 15). Beyinde 2 Yeni Gliya Hücresi Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10586
Ç. M. Bakırcı. “Beyinde 2 Yeni Gliya Hücresi Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10586.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyinde 2 Yeni Gliya Hücresi Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 15, 2021. https://evrimagaci.org/s/10586.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close