Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Erkek Sivrisinekler de Dişiler Gibi Kan Emebiliyor!

2 dakika
323
Bazı Erkek Sivrisinekler de Dişiler Gibi Kan Emebiliyor! Self
Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırmaya göre, erkek sivrisinekler de dişiler kadar kana susamış olabilir! Bu bulgu, sadece dişi sivrisineklerin bizi ısırdığı, kanımızı emdiği ve hastalık yaydığı yönündeki genel kanıya ters düşüyor. Yani, erkek sivrisinekler tamamen zararsız değil ve bazı hastalıkların yayılmasına yol açıyorlar.

Çalışmaya göre normal şartlarda kan emmekle ilgilenmeyen Culex tarsalis ve Aedes aegypti erkekleri yiyecek şeker bulamazlarsa ve hava da kuruysa kan içebiliyor. Penn State'de Jason Rasgon'ın laboratuvarında çalışan böcek bilimci (entemolojist), nem seviyesi düşürüldüğünde ve normalde beslendikleri şekerli solüsyon düzenekten kaldırıldığında erkek sivrisineklerin yapay bir zarı "ısırarak" kanla beslendiklerini gözlemledi.

Rasgon, erkek sivrisineklerin susuz kaldıklarında kan emip emmeyeceklerini görmek için elini sinek dolu kaplara sokmuş. Nemsiz bırakılan kaptaki sinekler elinde gezinip incelerken su sorunu çekmeyen sinekler eline hiç ilgi göstermemiş. Hatta ilk kaptaki sineklerden biri Rasgon'u sokmuş da! Rasgon bu olayı şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Cildimin en üst tabakasını geçemedi bile. Ama çok şaşırmıştım, böyle bir şey olmasını beklemiyordum.

Erkek sivrisineklerin hortumları, deriyi geçip kan emebilecek uzunlukta değildir. Ancak Rasgon'un kedisi elini çizip biraz kanamaya sebep olduğundan sinekler için başka bir yol daha görünüyordu ve sinekler bu fırsatı kaçırmadılar. Açık yaradan kan emdiler!

Başka bir deneyde ise A. aegypti erkekleri genetik mühendislik yoluyla nem seviyesini algılayamaz hale getirildi. Bu durumdaki hayvanlar nem seviyesi düşük olsa bile kan emmediler. Bu bulgu, erkek sineklerin susuzluklarını gidermek adına kan emdiğini düşündürüyor.

Başka bir araştırmada ise kanın Culex quinquefasciatus erkekleri için zehirli olduğu belirtiliyordu, çoğu bilim insanı da aynı durumun tüm erkek sivrisinekler için geçerli olduğunu düşünüyordu. Ancak Rasgon'un yürüttüğü deneyde kan tüketen sinekler diğerleri kadar uzun süre, hatta biraz daha fazla hayatına devam edebildi.

Doğada A. aegypti sarı hummanın ana taşıyıcısıdır; ayrıca Zika, dang humması ve chikungunya için de taşıyıcıdır. C. tarsalis dişileri ise Batı Nil Virüsü, St. Louis ensefaliti ve ilişkili hastalıkları taşıyabilir. Benzer şekilde bu türün erkeklerinin de virüsle enfekte olabileceği ve tükürüklerinde virüs bulunabileceği araştırmalarda gösterilmiştir.

Rasgon, hastalıkların yayılmasında erkek sivrisineklerin de rolü olabileceğini düşünüyor. Ancak bu fikri değerlendirirken bilim insanlarının erkeklerin kanla beslenmediğini göz önünde bulundurması gerekecek. Buna rağmen nadiren hastalık taşıyıp taşımadıklarınınsa araştırılması gerekiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:08:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18856

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Bazı Erkek Sivrisinekler de Dişiler Gibi Kan Emebiliyor!. (27 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18856
Alparslan, E. (2024, October 27). Bazı Erkek Sivrisinekler de Dişiler Gibi Kan Emebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18856
E. Alparslan. “Bazı Erkek Sivrisinekler de Dişiler Gibi Kan Emebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18856.
Alparslan, Eda. “Bazı Erkek Sivrisinekler de Dişiler Gibi Kan Emebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/18856.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close