Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Ciddi COVID-19 Vakalarının, Genetik Mutasyonlar veya Vücuda Saldıran Antikorlarla Bağlantılı Olduğu Keşfedildi!

Belirli Antikorların ve Mutasyonların Varlığını Test Ederek, Hangi Bireylerin COVID-19'u Ağır Geçireceklerini Öngörmek Mümkün Olabilir!

4 dakika
2,554
Bazı Ciddi COVID-19 Vakalarının, Genetik Mutasyonlar veya Vücuda Saldıran Antikorlarla Bağlantılı Olduğu Keşfedildi! flickr
COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsü
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni koronavirüsle enfekte olmuş insanlar, hafif ile ölümcül arasında değişen şekilde semptomlara sahip olabilir. Yapılan iki yeni analiz, yaşamı tehdit eden bazı vakaların hastaların bağışıklık sistemlerindeki zayıf noktalara kadar izlenebileceğini ileri sürüyor.

Çalışılan ağır COVID-19 hastalarının en az %3.5'inin antiviral savunmada yer alan genlerde mutasyonlara sahipti.[2] Ağır hastaların ise en az %10'unda "otoantikorlar" görüldü; yani bu bireylerin antikorları, virüsle savaşmak yerine bağışıklık sistemine saldırıyordu.[1] Rockefeller Üniversitesi'nde Howard Hughes Medikal Enstitüsü araştırmacısı olan araştırma lideri Jean-Laurent Casanova şöyle diyor:

24 Eylül 2020'de Science dergisindeki iki makalede raporlanmış sonuçlar, yaşamı tehdit eden COVID-19'un bazı temel nedenlerini tanımlıyor. Bu zararlı antikorları pek çok hastada (987 hastadan 101'inde) görmek hayret verici bir gözlemdi. Bu iki makale; COVID-19 virüsü ile enfekte olmuş birçok kişi gayet iyiyken, diğerlerinin neden bu kadar ağır durumda seyrettiğine dair ilk açıklamayı sunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışma, tanı ve tedavi için acil önerilere sahip. Eğer biri virüs için test edildiğinde sonuç pozitif çıkarsa, kesinlikle otoantikorlar için de test edilmeli. Bu testler pozitif çıkarsa, tıbbi takip yapılması gerekiyor. Bu şekildeki antikorları kandan uzaklaştırarak, hastalığın semptomlarını hafifletebilmek mümkün.

Küresel Bir Çaba

Casanova'nın dünyanın dört bir yanından klinisyenlerle iş birliği içinde olan ekibi, COVID-19 hastalarını çalışmalarına kaydetmeye ilk olarak şubatta başladı. O dönemde, hastaların bağışıklık sistemlerinde, onları özellikle virüse karşı savunmasız hale getirmiş altta yatan hastalıklara sahip olup olamayacaklarını araştırmak için, hastalığın ciddi formlarına sahip genç hastalar arıyorlardı.

Plan, hastaların genomlarını taramaktı; özellikle de influenzaya karşı interferon bağışıklığında yer alan 13 genlik bir seti taramayı hedefliyorlardı. Sağlıklı insanlarda interferon molekülleri vücudun güvenlik sistemi olarak rol oynarlar. İstilacı virüsler ile bakterileri tespit eder ve diğer bağışıklık savunucularını (İng: "immune defenders") o bölgeye getiren alarmı çalarlar.

Casanova'nın ekibi, önceden interferon üretimi ve fonksiyonunu engelleyen genetik mutasyonlar keşfetmişti. Bu mutasyonlara sahip insanlar, influenzaya neden olanlar da dahil olmak üzere belirli patojenlere karşı daha savunmasızlar. Ekibin düşüncesine göre; COVID-19'a sahip insanlarda da benzer mutasyonları bulmak, doktorlara hastalığın ciddi formlarını geliştirme riski olan hastaların tespit edilmesinde yardımcı olabilirdi. Casanova, "Bu, ayrıca tedavi için yeni doğrultuları işaret edebilirdi." diyor.

Tüm Reklamları Kapat

Casanova'nın ekibi, martta dünya çapında 500 ciddi COVID-19 hastasının çalışmalarına kaydolmalarını hedefliyordu. Ağustosa kadar 1500'den fazla hastaları vardı ve 24 Eylül 2020 itibariyle de bu sayı 3000'in üzerine çıktı. Araştırmacılar hasta örneklerini analiz etmeye başladıkça, genç ve yaşlı insanlardaki zararlı mutasyonları ortaya çıkarmaya başladılar. Ekip, çalışılan 659 hastadan 23'ünün antiviral interferonları üretmede yer alan genlerde hatalar taşıdığını buldu.

Araştırmacılar, COVID-19 hastalarının bu antiviral savunucuların tam bir tamamlayıcısı olmadan virüsü def edemeyeceklerinden kuşkulandı. Bu düşünce, yeni bir fikri tetikledi. Belki de ağır COVID-19 olan diğer hastalarda da interferonlar bulunmuyordu; ama bu, farklı bir nedenleydi. Belki bazı hastaların vücutları bu moleküllere kendileri zarar veriyordu. Tip-1 diyabet ve romatoid artrit gibi otoimmun bozukluklarda olduğu gibi bazı hastalar vücudu hedefleyen antikorlar yapıyor olabilirdi. Casanova, "Bu, bizim için ani, beklenmedik bir keşif anıydı." diyor.

Ekibin yaşamı tehdit eden COVID-19'a sahip olan 987 hastayı analizi, tam da bunu ortaya koydu. Hastaların en az 101'i, interferon proteinlerinin bir çeşidine karşı otoantikorlara sahipti. Casanova "Biz, 'Tam isabet!' dedik." diyerek o ânı hatırlıyor. Araştırmacılar, bu antikorların interferon faaliyetini engellediğini ve COVID-19'u hafif geçiren vakalarda bulunmadığını keşfetti. Bu yılın başlarında hastaların çalışmaya kaydolmasına, örneklerin toplanmasına ve deneylerin yürütülmesine yardım etmiş olan Belçika'da bulunan KU Leuven Üniversite Hastaneleri'ndeki çocuk doktoru ve çalışmanın eş yazarı Isabelle Meyts şöyle diyor:

Bu, eşi benzeri görülmemiş bir buluştu. Bu antikorların varlığını tespit ederek neredeyse kimin ağır hasta olacağını tahmin edebilirsiniz.

Ekip, zararlı antikorlara sahip hastaların büyük çoğunluğunun, %94, erkek olduğu sonucuna ulaştı. Meyts şunları ekliyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Erkeklerin COVID-19'un ağır formlarını geliştirme olasılıkları daha yüksek ve bu çalışma, cinsiyet değişkenliği hakkında bir açıklama sunuyor.

Casanova'nın laboratuvarı, şu an bu antikorların arkasındaki genetik etmeni arıyor:

Bunlar, X kromozomundaki mutasyonlarla bağlantılı olabilir.

Bu tür mutasyonlar kadınları etkilemeyebilir çünkü onlar, ilkindeki herhangi bir kusuru telafi etmek için ikinci bir X kromozomuna sahipler. Fakat sadece tek bir X kromozomu taşıyan erkekler için küçük genetik hatalar bile önemli olabilir.

Klinik açıdan ileriye bakıldığında; ekibin yeni çalışması, doktorların ve sağlık görevlilerin aşılama dağıtım stratejileri ve hatta potansiyel tedaviler konusundaki düşüncelerini değiştirebilir. Klinik bir deneme, örneğin, otoantikorlara sahip enfekte olmuş hastaların otoantikorlar tarafından nötr hale getirilmemiş 17 interferondan biriyle ya da plazmaferezle, antikorları hastanın kanından çıkaran tıbbi bir prosedür, yapılan tedaviden fayda görüp göremeyeceklerini kontrol edebilir. Meyts, şöyle diyor:

Her iki metot da potansiyel olarak bu zararlı antikorların etkisine karşı koyabilir.

Mevcut çalışmaya ek olarak Meyts, Casanova ve "COVID Human Genetic Effort" isimli uluslararası konsorsiyuma katılan diğer yüzlerce bilim insanı, koronavirüs yapbozunun ikinci parçasını anlamaya çalışıyor. Hastaları COVID-19'a karşı özellikle savunmasız hale getiren etkenlerin izini sürmek yerine buna zıt olarak koruyucu olabilecek genetik etkenleri arıyorlar. Şimdi ağır COVID-19 olan ailelerden virüse maruz kalmış ama hastalık geliştirmemiş insanları alıyorlar. Casanova, sözlerini şöyle bitiriyor:

Laboratuvarımız şu an tam hızda çalışıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Bastard, et al. (2020). Auto-Antibodies Against Type I Ifns In Patients With Life-Threatening Covid-19. Science. doi: 10.1126/science.abd4585. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Q. Zhang, et al. (2020). Inborn Errors Of Type I Ifn Immunity In Patients With Life-Threatening Covid-19. Science. doi: 10.1126/science.abd4570. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:18:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9411

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. H. M. Institute, et al. Bazı Ciddi COVID-19 Vakalarının, Genetik Mutasyonlar veya Vücuda Saldıran Antikorlarla Bağlantılı Olduğu Keşfedildi!. (4 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9411
Institute, H. H. M., Üstal, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 04). Bazı Ciddi COVID-19 Vakalarının, Genetik Mutasyonlar veya Vücuda Saldıran Antikorlarla Bağlantılı Olduğu Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9411
H. H. M. Institute, et al. “Bazı Ciddi COVID-19 Vakalarının, Genetik Mutasyonlar veya Vücuda Saldıran Antikorlarla Bağlantılı Olduğu Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Alara Üstal, Evrim Ağacı, 04 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9411.
Institute, Howard Hughes Medical. Üstal, Alara. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bazı Ciddi COVID-19 Vakalarının, Genetik Mutasyonlar veya Vücuda Saldıran Antikorlarla Bağlantılı Olduğu Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Alara Üstal. Evrim Ağacı, October 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/9411.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close