Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Baykuş böceği (Libelloides macaronius)

3 dakika
1,525
Baykuş böceği (Libelloides macaronius) Ahmet Karataş
Yetişkin birey, Konya.
Tüm Reklamları Kapat
Baykuş böceği
  • Bilimsel Adı Libelloides macaronius
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Baykuş böceği
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Owlfly
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Bir dönem Bartın'da küçük bir bahçede ne kadar canlı türü varsa çekmeye çalışıyorduk. Yaptığımız onlarca arazi içerisinde birçok kayda değer tür çıktı. Fakat bunlardan en güzeli baykuş böceğiydi. Araziye sanırım yeni başlamıştık ve birden otların arasında uçuşan bir canlı olduğunu fark ettik. Arazi esnasında takım tahmininde bulunduk fakat tahminimizin aksine bambaşka bir takım olan Neuroptera (Sinirkanatlılar) takımına ait bir tür çıktı. Hava oldukça güneşliydi fakat biz de oldukça kararlıydık bu güzel türü çekmek için.

Birçok kez çekmeyi denesek de yalnızca bir kare fotoğrafı güzel bir şekilde çekebildik. O da elimize konduğu an oldu. Sonraki dönemlerde birçok kez baykuş böceğini çekmek için arazi yapsak da bu türe denk gelemedik. Araziden yaptığımız en önemli çıkarım ise eğer baykuş böceğinin güzel bir fotoğrafını çekmek istiyorsak arazide ona kendimizi alıştırmalı ve konmasını beklemeliyiz.Ya da şafak ve alacakaranlık vakitlerinde türe denk gelmeliyiz. Aksi taktirde böyle güzel bir türü net bir şekilde kayıt altına alamayabiliriz.

Tanım ve Genel Bilgiler

Vücut uzunlukları kanat uzunluğu hariç yaklaşık 3,8 cm kadardır. Abdomen (karın) ve toraksı (gövdesi) koyu siyah renktedir. Kanatlarındaki siyah renk koyuluğu kanat uçlarına doğru azalmaktadır. Ayaklarında kanatlarında da olduğu gibi sarı ve siyah renk vardır. Sarı ve siyah renkli kanatları ile arazide kolayca fark edilebilirler. Günün saat dilimlerine göre hareketlilik durumu değişmektedir. Çok iyi bir avcıdır. Küçük uçan böcekleri rahatlıkla avlayabilirler. Büyük şişkin gözlere ve uzun antenlere sahiptir. Anten uzunluğu Ascalaphidae ailesinin diğer üyelerinde de aynı şekildedir. Bu konuda bir tek istisna Albardiinae alt ailesinin üyesi olan Albardia furcata'dır. Bu bireyin antenleri oldukça kısadır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Sinir kanatlılar (Neuroptera) takımının Ascalaphidae ailesinin üyesidir. Baykuş böcekleri Mezozoyik Zaman'a kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Genellikle kehribarla kaplı birçok larva ve erişkin fosilleri bulunmuştur. Bulunan bu fosilleri ayrı türlere ya da alt ailelere dağıtmak pek mümkün olmamıştır.

Yetişkin birey, Konya.
Yetişkin birey, Konya.
Ahmet Karataş

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Çayırlık alanlarda, meralarda ve çalılarda görülebilmektedir. Çayırlık alanlarda bitkileri dallarında konar vaziyette sıklıkla görülebilmektedir. Ilıman ve tropikal habitatlarda da yaşamaktadırlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Koruma statüsü hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.

Davranış ve Etoloji

Oldukça hareketli bir türdür. Bulundukları alanlarda özellikle güneşin bol olduğu saatlerde hareket halindedir. Çiftleşme esnasında dişi ve erkek bireyler hareketsiz oldukları için desenlerini görebilecek kadar kendilerine yaklaştırmaya izin vermektedirler. Çiftleşme esnasında abdomen(karın) kısımları cinsel organlarının daha rahat birleşmesi için eğimli bir hal alır. Dişi ve erkek bireyler çiftleşme esnasında bireyler üst üste duruş sergiledikleri gibi farklı noktalarda da konum alabilirler. Gündüz vakitlerinde avlanabildikleri gibi şafakta ve alaca karanlıkta avlanabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Oldukça hızlı uçucular oldukları için uçan böcekleri kolaylıkla avlayabilirler. Avladığı canlıların başında sinek, arı, güve ve kelebek gibi böcekler gelmektedir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

İnsanlar tarafından pek bilinmeyen bir türdür. Hakkında Türkçe kaynağın az olmasından dolayı genel anlamda da bilinmediği söylenebilir. İlk görüşte yusufçuk türlerini andırdığından dolayı yerelde farklı türlere benzetilebileceğini tahmin edebiliriz.

Etimoloji

Krepüsküler bir hayvan olması sebebiyle baykuş sineği ya da baykuş böceği olarak adlandırılmaktadır. Sinekler diptera takımında yer aldığından dolayı baykuş böceği olarak adlandırmak türün ait olduğu takımın insan zihninde yanlış algılanmasının önüne geçmesi ve doğru adlandırmaya katkı sunması açısından önemlidir. İngilizce'sinde de aynı anlama gelen ''Owlfly'' olarak adlandırılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:16:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9084

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Baykuş böceği (Libelloides macaronius). (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9084
Eren, F., Türkoğlu, P. (2020, August 04). Baykuş böceği (Libelloides macaronius). Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9084
F. Eren, et al. “Baykuş böceği (Libelloides macaronius).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 04 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9084.
Eren, Furkan. Türkoğlu, Pedram. “Baykuş böceği (Libelloides macaronius).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/9084.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close