Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Batan Bir Arabada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

4 dakika
18,458
Batan Bir Arabada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapmak Gerekir? The Courier
Podcast
6:38
Funda Başak
Seslendiren
27
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Çoğumuz, olası felaket senaryolarını ve bu durumlarda neler yapabileceğimizi düşünmeyi severiz. Fırtına şehrimizi süpürürse nereye sığınacağımızı, deprem olursa ne yapacağımızı veya bir yabancının saldırısına uğradığımızda kendimizi en iyi nasıl savunacağımızı düşünürüz. Ancak, böyle felaketler genellikle en beklenmedik anlarda gerçekleşir ve yapabileceğimiz tek şey, bu durumlara karşı hazır olmaya çalışmaktıır.

Bu felaket senaryolarının en korkunçlarından biri de hızla batmakta olan bir arabanın içinde mahsur kalmaktır. Kanada Manitoba Üniversitesi'nde bir fizyolog olan Gordon Grant Giesbrecht, şöyle diyor:

Zaman kritiktir. Canlı olarak çıkmak için yaklaşık bir dakikanız olacaktır. Cep telefonunuza sarılırsanız muhtemelen ölürsünüz.

Batan bir arabada sıkışıp kalmanın en büyük zorluklarından biri, arabaya muazzam miktarda kuvvet uygulayan su basıncıyla uğraşmak zorunda olmanızdır. Dış ortam ile iç ortam basınçları eşitlenene kadar, bir arabanın kapısını veya penceresini açmayı neredeyse imkansız kılan şey budur. Dengeye ulaşmak için arabanın tamamen suya gömülmesi gerekir ve bu noktaya geldiyseniz, hayatta kalma şansınız çok düşüktür. Güneydoğu Louisiana Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Rhett Allain ise durumun önemini şöyle özetliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Batan bir arabadan çıkmanın en iyi yolu, su altına batmadan önce çıkmaktır. Pencereyi veya kapıyı hemen açıp dışarı çıkabilirseniz kurtulursunuz. Ancak, araba suya girerse, başınız büyük belada demektir.

Hayatta kalmak için hızın neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için, şu basit basınç formülüne aşina olmamız gerekir:

Basınç=Kuvvet/AlanBasınç=Kuvvet/Alan

Formül, otomobil ne kadar derine batarsa, arabanın her yerinde basıncın o kadar hızlı artacağını gösteriyor.

10 metre derinlikte, toplam basınç (su basıncı + üstündeki atmosfer basıncı), su yüzeyindekinin iki katıdır. Su, kapının dış tarafındaki basıncı artırdığı için kapıyı açmak neredeyse imkansız olacaktır. Pencereyi açabilirsiniz ama orada bile su, muhtemelen pencereyi aşağı inmeyecek şekilde itecektir.

Batan Bir Arabadan Kurtulmanın Kuralları

Kural 1: Darbeden Sağ Kurtulun

Boğulma konusunda endişelenmeden önce, kazadan sağ kurtulmanız gerekiyor. Emniyet kemeri burada kilit rol oynamaktadır. Olası bir araba kazasının öngörülemeyen doğası nedeniyle, kafanızı bir şeye çarpıp bayılmayacağınızdan emin olamazsınız. Dolayısıyla her zaman emniyet kemerinizi taktığınızdan emin olun.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak emniyet kemeri, batma gibi acil bir durumda sorun da yaratabilir: Eğer aracınız baş aşağı suya daldıysa (veya karada devrildiyse), emniyet kemeriniz ağırlığınızın etkisinden ötürü açılmayabilir. Bu durumda emniyet kemerini kesmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer bu tür bir durumda kalmaktan endişe ediyorsanız (aynı zamanda camı kırmak konusunda da el altında bir cisim olsun istiyorsanız), kemerleri kesmek ve camı kırmak için özel olarak üretilen ufak aletlerden edinebilirsiniz. Bu aletlerin bir kısmı aracınızdaki küllüğe takılarak bir şarj cihazı olarak da görev görmektedir ve bu nedenle erişilemez bir yere bırakma veya nerede olduğunu unutma ihtimalinizi azaltmaktadır.

Kural 2: Kapıları Açmak İçin Uğraşmayın

Emniyet kemerinizi çözdükten veya kestikten sonra, kapıları açmaya uğraşmak yerine, pencereleri açmalısınız. Kapının açılması, içeri su dolmasına ve arabanın daha hızlı batmasına neden olabilir. Ayrıca kapılar üzerinde biriken basınçtan dolayı, kapıyı açmaya gücünüz yetmeyebilir.

Giesbrecht'e göre su, camların seviyesine yükselene kadar sadece 30 ila 60 saniyeniz olacaktır. Bu süreden sonra, su basıncı pencereyi kapı kasasına doğru zorlayarak aşağı inmeyi imkansız hâle getirecektir.

Ayrıca, arabanın en ağır ucunun ilk batacağını da unutmayın, bu da genellikle motorun bulunduğu yerdedir. Dolayısıyla hangi cama yönelmeniz gerektiğini, arabanın battığı yönün aksi yönde belirleyebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kural 3: Doğru Camı Kırın

Su altındaki bir arabadan kaçmaya çalışan insanların yaptığı en yaygın hata, ön camı kırmaya çalışmaktır. Ön camlar tamperli camdan değil, lamine camdan yapılmıştır; bu da kırılmalarını son derece zorlaştırır. Tamperlenmemiş bir ön cam, bir çarpışma durumunda büyük parçalara ayrılmak üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden ön camınızı kırmaya çalışmak yerine, enerjinizi ve kısıtlı zamanınızı başka bir camı kırmak için harcamalısınız.

Temperli camların üretim basamakları gereği, pencerenin köşeleri ve kenarları ufak darbelerle bile çok kolay bir şekilde kırılabilecek şekildedir. Bu, aslında istenerek yapılan bir durum değildir; cam üretim teknolojisinin kaçınılmaz bir sonucudur. Ancak üretim hattında oluşan bu "istenmeyen" durum, zor bir anda hayatta kalmanızı sağlayabilir!

Çoğu aracın pencereleri elektronik olduğundan, siz onları indirmeden önce sistem kısa devre yapabilir. Bu durumda, pencereyi kırmak için bir imdat çekicine veya sert ve keskin bir cisme ihtiyacınız olacaktır. Doğru kullanıldığında bir şemsiye, hatta anahtarlarınız bile işe yarayabilir.

Kural 5: Kaçış

Kırık pencereden dışarı çıkıp olabildiğince hızlı yüzeye çıkın. Pencereyi açmayı ya da kırmayı başaramadıysanız, kaçmak için hâlâ ufak bir şansınız olacaktır. Su arabayı doldurduğunda, basınç eşitlenecek ve kapıyı açabileceksiniz. Ancak bunu yapmak için, son derece stresli bir durumda nefesinizi tutma konusunda uzman olmalısınız. Yeni nesil bir Harry Houdini değilseniz, bu olasılığın oldukça düşük olduğunu da göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu nedenle olabildiğince hızlı bir şekilde camı açmaya veya kırmaya çalışın, derin bir nefes alın ve yüzeye doğru yüzün. Eğer yüzeyin hangi tarafta olduğundan emin değilseniz, su içerisinde birazcık hava baloncuğu üretin ve balonların gittiği yöne doğru yüzün. Orası, yüzey olacaktır!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
75
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 69
  • Korkutucu! 41
  • Umut Verici! 20
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 15
  • Muhteşem! 11
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Bilim Budur! 10
  • İnanılmaz 8
  • Üzücü! 3
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • WikiHow. How To Escape From A Sinking Car. (25 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Cox Media Group National Content Desk. Hurricane Safety: Here’s What To Do If Your Car Is Swept Away By Water. (19 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • CBS News. Expert Explains How To Escape From A Submerged Car With Children. (31 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • N. Eneix. How To Escape A Sinking Car (& Get Out While Underwater With A Window Break). (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: Survivalist Gear | Arşiv Bağlantısı
  • G. M. Dworkin. Escape And Rescue From Submerged Vehicles. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • C. Aldrich. If You Ever Find Yourself In A Sinking Car, Here’s How To Save Your Life. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:29:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9446

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Batan Bir Arabada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapmak Gerekir?. (16 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9446
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 16). Batan Bir Arabada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapmak Gerekir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9446
Z. Şeniş, et al. “Batan Bir Arabada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapmak Gerekir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9446.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Batan Bir Arabada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapmak Gerekir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 16, 2020. https://evrimagaci.org/s/9446.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close