Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Barbaros Kaptan Kimdir? Neden "Akdeniz'in En Korkulan Korsanı" Olarak Anılıyor?

6 dakika
9,066
Barbaros Kaptan Kimdir? Neden "Akdeniz'in En Korkulan Korsanı" Olarak Anılıyor? Wikipedia
Hayreddin Paşa'nın Portresi
Tüm Reklamları Kapat

16. yüzyılın ilk yarısında Barbaros Hayreddin, Kuzey Afrika'da yer alan Cezayir'deki üssünden, Batı Akdeniz'i kasıp kavurdu. Korkusuzca gemileri ele geçirdi ve limanları yağmaladı. Kadırgalarını, devasa hazinelerle ve köleliğe mahkum edilmiş tutsaklarla doldurdu. Fakat Barbaros, bir paralı askerden çok daha fazlasıydı. Osmanlı İmparatorluğu ile ittifakı sonucu müreffeh bir krallık kuran, siyasi içgüdüye sahip, yetenekli bir savaşçıydı. Ayrıca, Hristiyan Avrupası'nın en güçlü hükümdarlarından olan İspanya İmparatoru V. Karl'a da alenen karşı koydu.

Akdeniz
Akdeniz
Picryl

Korsan Kardeşler

Barbaros, pek de ihtişamlı bir soydan gelmiyordu. Osmanlı ordusuna katılan Hristiyanlıktan dönme birinin oğlu olarak, Yunanistan'ın Midilli adasında doğdu. Barbaros'un abisi Oruç, macera arayışıyla denize ilk atılan kardeş oldu. Oruç'un güçlü Osmanlı donanmasına mı, yoksa bir ticaret gemisine mi katıldığı belli değil; ancak 1503'te gemisi, o zamanlar günümüz Yunanistan sınırlarındaki Rodos'ta kurulmuş bir Hristiyan askerî düzen olan Hospitalier Şövalyeleri tarafından saldırıya uğradı ve ele geçirildi. Oruç, şövalyelerin gemilerinden birinde kadırga kölesi olarak iki sıkıntılı yıl geçirdi ve en sonunda kaçmayı başardı. Kardeşiyle tekrar bir araya gelerek, Tunus kıyılarındaki Cerbe adasına yerleştiler. Bulundukları yer, hakiki bir korsan sığınağıydı ve o korsanların saflarına, büyük bir şevk ile katıldılar.

Kardeşler, korsanlıkta yetenekli olduklarını keşfettiler. Hristiyan gemilerine ve özellikle de İspanyol gemilerine düzenledikleri saldırılar, onlara büyük miktarda servet kazandırdı. Bu başarıları, nihayet Cezayir emirinin de dikkatini çekti. Kısa bir süre sonra, Kuzey Afrika'daki İspanyol kalelerine zorlu saldırılar düzenlemek için kullandıkları yaklaşık bir düzine gemiden oluşan donanmaya komutanlık ettiler. Oruç, işte bu kalelerden birine saldırırken, arkebüz denilen eski bir tüfekle vuruldu ve kolunu kaybetti.

Tüm Reklamları Kapat

Cezayir'de Yer Alan Oruç Reis Heykeli
Cezayir'de Yer Alan Oruç Reis Heykeli
Wikipedia

Korsan Limanı

Oruç, sadece bir korsandan daha fazlası olmayı hayal etmeye başladı: Kendi Kuzey Afrika krallığını yönetmek istiyordu. Talih, yüzüne 1516'da güldü.

Cezayir emiri, Cezayir’e yakın küçük bir ada kalesi olan Peñón'dan İspanyol askerlerini kovmak için yardım talebinde bulundu. Böyle bir fırsatı kesinlikle geri tepmeyecek biri olan Oruç, günlük banyosunu yaparken boğulduğu bilinen emiri alaşağı ederek, Cezayir şehrine kendisi egemen oldu. Oruç, daha sonra, kardeşini ve hızla artmakta olan destekçilerini de arkasına alarak, kendisini sultan ilan etti.

Oruç, hızla Cezayir'in Ténès ve Tilimsan şehirlerini ele geçirmek için harekete geçti. İspanya'nın hemen yanı başında bulunan, V. Karl'ın otoritesini tehdit edip ona meydan okuyan güçlü bir Kuzey Afrika krallığı kurdu. İspanya'nın buna tepkisi ise hiç gecikmedi. 1518'de İspanyol kontrolündeki Oran limanından bir donanma yola çıktı ve askerler, Tilimsan'a saldırdı. Oruç kaçtı, ancak bir keçi ağılında saklanırken, İspanyol bir asker tarafından mızraklanmış ve daha sonra da kafası kesilmiş vaziyette bulundu.

V. Karl
V. Karl
Wikipedia

Barbaros’un Yükselişi

Osmanlı donanmasının baş amirali Barbaros, Avrupa'daki Akdeniz kıyılarının çoğunda hüküm süren V. Karl'ın imparatorluğu için daimi bir tehlike idi. İspanyol bir tarihçi şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Türkler, o zamana kadar yenilmez olarak gördükleri milletimize karşı duydukları korkuyu yendiler. Bütün bunların başlıca sebebi, Barbaros'tur. Onlara, bizi yenmeyi öğretti.

Cezayir'deki liderliği Barbaros devraldı. Yenilenmiş İspanyol donanmasının baskısıyla yüzleşen Barbaros, siyasi kurnazlığını gösterdi ve İstanbul merkezli devasa Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahı Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım talebinde bulundu. Süleyman, ona Osmanlı ordusunun özel askerî sınıfı olan 2.000 yeniçeri yolladı. Karşılığında ise Cezayir, yeni bir Osmanlı sancağı oldu. Bu olay, Barbaros'a, yeni kaleler fethederken korsanlığını sürdürme olanağı bahşetti. Fakat asıl sıkıntı, burnunun hemen dibindeydi: İspanyollar, hâlâ Cezayir'deki Peñón adasına sahip idi. 1529'da, kale komutanını öldüresiye dövmeden önce, garnizonu teslim olmaya zorlayarak bombaladı.

Barbaros’un ünü tüm İslam alemine yayıldı. Sinan Reis ve Ali Caraman gibi deneyimli korsanlar, servet kazanma umuduyla Cezayir'e geldi. Ancak Barbaros, korsanlık kadar siyasetin için de boy gösterdi. V. Karl'ın büyük Cenevizli amirali Andrea Doria, Yunanistan'ındaki limanları Osmanlı ele geçirdiğinde; Süleyman, Barbaros'u çağırdı ve Barbaros da hemen davete icap etti. Padişahı etkilemek için gemilerini lüks hediyeler ile donattı: kaplanlar, aslanlar, develer, ipek, kumaştan altın, gümüş ve altın kaplar ve İstanbul'daki harem için 200 köle kadın. Sultan Süleyman çok memnun kaldı ve Barbaros'u Osmanlı donanmasının başına amiral olarak atadı.

16. yüzyılda Cezayir'in kuşbakışı görünümü. Harita, şehre bir barajla bağlı Peñón'u gösteriyor.
16. yüzyılda Cezayir'in kuşbakışı görünümü. Harita, şehre bir barajla bağlı Peñón'u gösteriyor.
Wikipedia

Barbaros artık yüzden fazla kadırgayı, galyot veya yarım kadırgayı yönetmekteydi. Tüm Akdeniz’i kapsayan, güçlü bir sefere koyuldu. Barbaros'un donanması, Yunan limanlarını yeniden ele geçirdikten sonra, İtalya kıyılarını kasıp kavurdu. Barbaros ve adamları, Napoli yakınlarında güzel Kontes Giulia Gonzaga'yı yakalamaya çalıştı, fakat kontes, kıl payı kaçmayı başardı.

Barbaros, Roma'yı bile tehdit etti. Ölmekte olan Papa VII. Clemens’in kardinallerinin papalık hazinesini yağmalayıp kaçmaları sonucu Roma, ıssız bir yer hâle gelmişti. Ancak bu baskınlar, sadece daha büyük stratejinin bir parçasıydı. Planın amacı, dikkatleri, asıl hedef olan Tunus’tan çekmek idi. İşe de yaradı: Barbaros, 1534'te limanı gafil avlamayı başardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ancak Barbaros Hayreddin Paşa'nın başarısı çok sürmedi. V. Karl bir askerî seferberlik başlattı. Bol kanlı geçen bir haftalık kuşatmadan sonra, Tunus'u geri almayı başardı.

Barbaros'un İntikamı

Cezayir'e dönen Barbaros, umudunu yitirmemişti; içi intikam doluydu. Batı Akdeniz'e yelken açtı ve İspanya'nın Minorka adasına yaklaşırken, kendi gemilerini, İspanyol donanmasından ele geçirilen flamalarla kuşattı. Yaptıkları akıl oyunu sayesinde rahatça limana girebildiler. Sayıca az olan garnizon ise olayın farkına vardığında kendilerini savunmaya çalıştılar, ancak birkaç gün sonra can ve mal garantisi alarak teslim oldular. Barbaros, bu sözünü tutmadı ve şehri yağmaladı; yüzlerce insanı da köle olarak satmak için yanına aldı.

Artık 150 gemiyi komuta eden Barbaros, birkaç yıl boyunca tüm Hristiyan Akdeniz kıyılarına akınlar düzenledi. 1538'de, Yunanistan'ın Preveze kentindeki Osmanlı limanında köşeye sıkıştı. Andrea Doria'nın komutanlığındaki kendisinden daha güçlü olan bir donanmayı bozguna uğrattı. Ayrıca, V. Karl'ın bizzat Cezayir'e karşı yürüttüğü büyük seferi de geri püskürttü.

Neptün Tasviri ile Andrea Doria. Elindeki Üç Dişli Mızrak Denizdeki Güçlerini Yansıtan bir Semboldür. Hayreddin Paşa'nın da Benzer bir Tasviri Bulunmaktadır.
Neptün Tasviri ile Andrea Doria. Elindeki Üç Dişli Mızrak Denizdeki Güçlerini Yansıtan bir Semboldür. Hayreddin Paşa'nın da Benzer bir Tasviri Bulunmaktadır.
Wikipedia

Müslüman Bir Kahraman

Barbaros, İtalya'dan, Fransa'nın Marsilya ve Toulon limanlarına yöneldi. Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu, ortak düşmanları V. Karl'a karşı birleşerek bir ittifak kurduklarından, Hayreddin Paşa büyük bir saygıyla karşılandı. Fransa'dan yola çıkan Barbaros'un bazı gemileri, İspanyol kıyıları boyunca kentleri ve kasabaları yağmaladı.

1545'te Barbaros, nihayet İstanbul'a gelerek emekli oldu. Hayatının son yılını huzur içinde, anılarını yazdırarak geçirdi. 4 Temmuz 1546'da vefat etti ve İstanbul'da Barbaros Türbesi'ne defnedildi. Türbe, ünlü Mimar Sinan tarafından yaptırılmıştır. Halen İstanbul'un Avrupa yakasında, günümüzdeki Beşiktaş semtinde yer almaktadır.

Elinde Üç Dişli Mızrak ile Barbaros Hayreddin Paşa.
Elinde Üç Dişli Mızrak ile Barbaros Hayreddin Paşa.
Wikipedia

Uzun yıllar boyunca hiçbir Türk gemisi, ülkenin en korkulan denizcisinin mezarına onursal bir selam vermeden İstanbul'dan ayrılmazdı. Mezar taşında şunlar yazmaktadır:

Bu; Cezayir Fatihi ve Tunus Fatihi, Allah'ın ateşli İslam askeri kaptan Hayreddin’in mezarıdır. Allah'ın rahmeti üstünde olsun.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 45
  • İnanılmaz 17
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

16 ve 18. yüzyıllarında Güney Akdeniz'de hükümet tarafından düşmanlara saldırma izni verilmiş korsanlardır.

Bir ortaçağ ve erken modern Katolik askeri düzeniydi. Merkezleri: 1291 yılına kadar Kudüs, 1310'dan 1522'ye kadar Rodos adası, 1530'dan 1798'e kadar Malta ve 1799'dan 1801'e kadar Saint Petersburg idi.

15. yüzyılda, Avrupa ve Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkmış uzun tüfek türüdür. Namludan doldurulur.

Korsan limanları; korsanların gemilerini onardığı, ikmal yaptığı ve asker aldığı güvenli bir limandır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:45:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10891

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. P. Sánchez, et al. Barbaros Kaptan Kimdir? Neden "Akdeniz'in En Korkulan Korsanı" Olarak Anılıyor?. (23 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10891
Sánchez, J. P., Acar, M. S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 23). Barbaros Kaptan Kimdir? Neden "Akdeniz'in En Korkulan Korsanı" Olarak Anılıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10891
J. P. Sánchez, et al. “Barbaros Kaptan Kimdir? Neden "Akdeniz'in En Korkulan Korsanı" Olarak Anılıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Samet Acar, Evrim Ağacı, 23 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10891.
Sánchez, Juan Pablo. Acar, Mehmet Samet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Barbaros Kaptan Kimdir? Neden "Akdeniz'in En Korkulan Korsanı" Olarak Anılıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Samet Acar. Evrim Ağacı, August 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/10891.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close