Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balıklarda Hızlı Evrim: Sadece 1 Nesil İçinde Genom Boyu Evrimi Gözlemek Mümkün!

2 dakika
1,408
Balıklarda Hızlı Evrim: Sadece 1 Nesil İçinde Genom Boyu Evrimi Gözlemek Mümkün! HHMI
Evrim Ağacı Akademi: Türleşme Yazı Dizisi

Bu yazı, Türleşme yazı dizisinin 22 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Taksonomi Nedir? Sınıflandırma Biliminin Temel Kurallarını Öğrenin!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Evrim genellikle yavaş bir süreç olarak görülür ve özelliklerdeki değişikliklerin ortaya çıkması için binlerce nesil geçmesi gerektiği söylenir. Fakat son yıllardaki araştırmalar, belirli özelliklerde adaptasyonun daha hızlı gerçekleşebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, mikroorganizmalar dışında çok az çalışma, doğal seçilimin tüm genomu ne kadar hızlı şekillendirdiğini deneysel olarak gösterebilmiştir.

Basel Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü'nden Dr. Daniel Berner liderliğindeki bir araştırma ekibi, model organizma olarak üç ışınlı dikensırt balıklarını (Gasterosteus aculeatus) kullanarak, tek bir nesilde hızlı evrimleşme için kanıtlar bulmayı başardı.[1] Beş yıllık çalışma; laboratuvar çalışması, saha deneyleri, matematiksel modelleme ve genomik analizi birleştirdi.

Farklı Habitatlar: Göller ve Nehirler

Konstanz Gölü bölgesinde, üç ışınlı dikensırt balıkları, ekolojik olarak göller ve nehirler gibi farklı habitatlara adapte olmuştur. Genomda adaptasyonun ne kadar hızlı gerçekleştiğini incelemek için gölde ve nehirde yaşayan balıklar, laboratuvarda birkaç nesil boyunca çaprazlandı. Böylelikle iki ekotipin genomları karşılaştırılarak, genetik olarak çeşitli deneysel bir popülasyon ortaya çıktı.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci bir adım olarak araştırmacılar, bu deneysel balıkların binlercesini, üç ışınlı dikensırt balıklarının olmadığı bir habitata onları doğal seçilime maruz bırakacak biçimde saldı. Bir yıl sonra kalan balıklar tekrar yakalandı ve genetik olarak incelendi. Berner, şöyle diyor:

Bu deneyin hipotezi, deney hayvanlarının hayatta kalmak zorunda olduğu nehir habitatında, orijinal nehir popülasyonunun genetik varyantlarının sıklıkta artacağıydı. Fakat bunun tek bir nesille ölçülebilir olup olamayacağı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu.

Genomik Analiz, Hipotezi Doğruladı!

Araştırmacılar, genomdaki potansiyel değişiklikleri kaydetmek için, önce doğal seçilim tarafından hedef alınma olasılığı en yüksek olan DNA bölgelerini belirlemek zorundaydı. Bunu yapmak için, DNA sekans verilerine dayanarak orijinal göl ve nehir popülasyonlarını karşılaştırdılar. Bu, genomdaki yüzlerce bölgeyi göl ve nehir koşullarına uyum sağlamak için muhtemelen önemli olduğunu ortaya çıkardı. Tam olarak bu bölgelerde, deney popülasyonunun saha deneyinden önceki ve sonraki DNA dizisi verileri daha sonra genetik varyantların sıklığındaki değişiklikleri belirlemek için karşılaştırıldı.

Sonuç hipotezi destekledi: Ortalama olarak, göl varyantları pahasına nehir varyantlarının sıklığı yaklaşık %2,5 arttı. Berner, şöyle diyor:

Bu fark ilk bakışta küçük gözükebilir, ancak birkaç düzine nesilde tahmin edildiğinde gerçekten önemlidir.

Deney, evrimin sadece mikroorganizmalarda değil, gözlerimizin önünde çok hızlı gerçekleşebileceğini gösteriyor. Berner, sözlerini şöyle bitiriyor:

Böylesine hızlı bir evrim, bazı organizmaların, insanların neden olduğu şu anki hızlı çevresel değişikliklerle başa çıkmasına yardımcı olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Türleşme Yazı Dizisi

Bu yazı, Türleşme yazı dizisinin 22 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Taksonomi Nedir? Sınıflandırma Biliminin Temel Kurallarını Öğrenin!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Tebrikler! 12
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. G. Laurentino, et al. (2020). Genomic Release-Recapture Experiment In The Wild Reveals Within-Generation Polygenic Selection In Stickleback Fish. Nature Communications, sf: 1-9. doi: 10.1038/s41467-020-15657-3. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/12/2024 07:18:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10478

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Zihin
Keşif
Diş Hastalıkları
Bilimkurgu
İletişim
Kalori
Habercilik
Saç
Antarktika
Mitler Ve Gerçekler
Mers
Manyetik
Doğa Olayları
Yiyecek
Editör Seçkisi
Evrimsel Tarih
Mantık
Köpek
İnfografik
Higgs Bozonu (Parçacığı)
Bitki
Coronavirus
Dinozorlar
Gün
Genom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Basel, et al. Balıklarda Hızlı Evrim: Sadece 1 Nesil İçinde Genom Boyu Evrimi Gözlemek Mümkün!. (14 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10478
Basel, U. o., Öztürk, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 14). Balıklarda Hızlı Evrim: Sadece 1 Nesil İçinde Genom Boyu Evrimi Gözlemek Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved December 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10478
U. o. Basel, et al. “Balıklarda Hızlı Evrim: Sadece 1 Nesil İçinde Genom Boyu Evrimi Gözlemek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Baran Öztürk, Evrim Ağacı, 14 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10478.
Basel, University of. Öztürk, Baran. Bakırcı, Çağrı Mert. “Balıklarda Hızlı Evrim: Sadece 1 Nesil İçinde Genom Boyu Evrimi Gözlemek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Baran Öztürk. Evrim Ağacı, May 14, 2021. https://evrimagaci.org/s/10478.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close