Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Azot Döngüsünün Kimyasal Detaylarını Giderek Daha İyi Anlıyoruz!

Azot Döngüsünün Kimyasal Detaylarını Giderek Daha İyi Anlıyoruz!
7 dakika
1,953
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Azot, periyodik tablodaki komşuları karbon ve oksijen kadar dikkat çekmiyor olabilir. Fakat komşuları gibi, azot da, onsuz yaşayamayacağımız bir element.

Azotlu bileşiklerin, biyolojide önemli bir rolü vardır. Azot içeren bileşikler; kan basıncını düşürür, vücudumuzdaki sinyallerin iletilmesine yardımcı olur ve bitkiler için besin sağlar. Aslına bakarsanız endüstriyel olarak hazırlanmış azot bakımından zengin gübreler, dünyanın besin yetiştirme kapasitesini etkileyici bir şekilde iki katına çıkardı.

Yine de her şeyin fazlası zarar ve azot da buna istisna değil. Örneğin yağmur, tarlalardan fazla gübreyi göllere, nehirlere ve diğer su kütlelerine doğru yıkadığında içerisindeki besleyici bileşikler, doğal ekosistemleri boğabilecek veya zehirleyebilecek artan mikrop popülasyonlarını besleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Azotun hem yararlı hem de zararlı etkilerinin altında yatan ise, azot döngüsü olarak bilinen şeydir. Bu, doğanın biyolojik ve jeolojik sistemlerinin, azotlu bileşikleri parçalamak ve ürünleri çevreye aktarmak için kullandığı kimyasal süreçlerin ortak adıdır. Bilim, azot döngüsünün büyük resmini geliştirmiş olsa da Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Timothy Warren ve ekibi, şimdi temel kimyasal detaylarını araştırıyor.

Ekip, bu konuda iki farklı yüksek profilli kimya dergisinde, yeni iki tane hakemli makale yayımladı: Nature Chemistry ve Journal of the American Chemical Society.[1], [2]

Warren ve ekibinin bulguları, gübrelerin daha sürdürülebilir bir şekilde üretilmesi ve kullanılması için hızlı bir düzeltme sağlamayacak. Ancak araştırmacılar, ihtiyaç duyulan her yerde sağlıklı bir azot dengesi sağlamak için bütünsel çözümlere olanak tanıyacak daha derin bir azot döngüsü anlayışı yaratıyorlar.

Bu esnada makaleler de, doğanın hala azametli gizemlerle dolu olduğunu ve bazılarının insanlar ve bitkilerden bile daha önce var olduğunu hatırlatıyor. Michigan Eyalet Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya bölümü başkanı Warren şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Doğada bulduklarımızdan fazlasıyla ilham alıyoruz. Ancak doğanın henüz anlamadığımız davranış biçimlerini de anlamaya çalışıyoruz. İşlerin nasıl yürüdüğüne dair yerleşik dogma var, ama biraz daha derine inip bunun ötesine geçmeye çalışarak bilimi sürprizlere açıyoruz.

Birkaç yeni açıklama öne sürmenin yanı sıra, her iki makale de azot döngüsünü daha önce mümkün olmayan bir hassasiyetle ve detaya inerek tanımlamaya yardımcı oluyor. Benzerliklerine rağmen, aynı zamanda farklı karışıklıkları da bulunuyor.

"Nitro Boost" ile İlkel Kimya!

Bütün bir bilimsel alanı fazla basitleştirme riski altında olan kimya, farklı moleküler katılımcılar söz konusu olduğunda atomların nasıl değiştirildiği ve yeniden düzenlendiği ile ilgileniyor. En ilgi çekici etkileşimlerden bazıları; yaşam için gerekli olanlar, yaşam kalitemizi iyileştirenler veya bilim insanlarının bu gezegendeki yaşamın nasıl işlediğini daha iyi anlamalarına yardımcı olanlardır. Warren ekibinin makalelerinde vurgulananların kanıtladığı gibi, azot döngüsü reaksiyonları bu üç seçenek için de geçerli olabilir. Warren şöyle söylüyor:

Bu iki makale, biyojeokimyasal azot döngüsünün önemli parçaları olan moleküller hakkında temel yeni bilgiler sunmaktadır. Döngü, ekosistemlerin çalışması ve sağlıklı olması için hayati bir öneme sahip. Bu döngü ile olan bağlantılarını daha iyi anlamak için, molekülleri yeni yollarla inceliyoruz.

Özellikle ekibin Journal of the American Chemical Society (veya kısaca JACS) makalesi, nitrik oksidi azot okside dönüştürmek için doğanın kullanabileceği yeni bir yola ışık tutuyor. Nitrik oksit de azot oksit de başlı başına önemli moleküllerdir. Bir azot ve bir oksijen atomundan oluşan nitrik oksit, 1992 yılında Science dergisi tarafından "Yılın Molekülü" olarak adlandırılmıştı. İnsanlar, iki azot ve bir oksijen atomundan oluşan azot oksidi ise, gülme gazındaki başrolünden veya Hızlı ve Öfkeli film serisindeki "nitro boost" olarak yardımcı rolünden tanıyabilir.

Warren ve ekibi moleküllerin kullanımlarını biliyorlar. Ancak araştırmacılar, bu reaksiyonların daha temel kimyasal düzeyde neleri ortaya çıkardığını bilmek istiyorlar. Örneğin JACS makalesi, nitrik oksidin diğer reaktanlardan elektronları kabul etmede şaşırtıcı derecede usta olduğunu ortaya çıkardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Doğru koşullar altında, azot oksit de iyi bir elektron alıcısı olabilir, ancak oksijen bu alanda sabit bir standart sağlar. Bu nedenle kimyagerler, böyle elektron alıcı bileşiklerden oksidan, oksitleyici ve oksidan ajan olarak bahsediyorlar. Oksitleyiciler, metalin paslanmasına neden olmalarıyla ünlüdürler. Fakat ayrıca, birçok önemli biyolojik ve endüstriyel reaksiyonlar için de kritiklerdir.

Ancak gezegen birkaç milyar yaşına gelene kadar oksijen, Dünya atmosferinde kolayca bulunabilen bir atom değildi. Öncelikle ilk mikroplar onu yaymaya başladı, sonrasında bitkiler de bunu fotosentez yoluyla devam ettirdi. Warren şöyle söylüyor:

Doğa, Büyük Oksidasyon Olayından önce, fotosentez başlamadan oksidasyon kimyasını gerçekleştiriyordu. Bu, Dünya'nın fazla oksijene sahip olmasından önce ilkel yaşamda, hem nitrik oksidin hem de ilgili azot bileşiklerinin muhtemelen önemli oksidanlar olduğu anlamına geliyor.

Doğanın, bu oksidasyon kimyasını bu bileşiklerle yapabilen enzimler geliştirdiği ortaya çıktı. Bu makale, doğanın onları bugün ve belki de oksijenin bolluğundan önce nasıl kullandığına dair yeni bilgiler sunuyor.

Kırık Bir Molekülün Hikâyesi!

Ekibin Nature Chemistry makalesi, azot döngüsünün farklı bir bölümüne odaklandı. Bu döngü, iki oksijen atomuna bağlı bir azot atomundan oluşan, negatif yüklü bir molekül olan nitrit isimli bir bileşikle başlıyor.

Nitrit, birçok yerde bulunuyor ve bunların çoğu azotun ikiliğini yansıtıyor. Nitrit, bitkilerin büyümesine yardımcı olan gübrelerde bulunuyor. Ayrıca, su ekosistemlerini kirleten kimyasallarda da nitrit ile karşılaşılıyor.

Meyve ve sebzelerde de doğal olarak sağlıklı seviyelerde bulunuyor. Aynı zamanda doktorlar, nitrit tuzlarının nispeten yüksek seviyelerde koruyucu olarak kullanıldığı işlenmiş et tüketimimizi sınırlandırmamızı öneriyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu nitrit olduğunda, iyi ve kötü arasındaki bölünme doza bağlıdır. Ayrıca, metabolize edilip edilmediği veya diğer bileşiklere dönüştürülüp dönüştürülmediğine de bağlıdır. Bu, azot döngüsünün daha iyi anlaşılmasıyla kimyanın, nitritin zararlı etkilerini hafifletmeye yardımcı olabileceği anlamına geliyor. Bunu, döngüyü daha yararlı, işlem sonrası ürünlerin yoluna koyacak enzimleri ve diğer katalitik araçları geliştirerek yapabilir. Bu özellikle, 1992'de Yılın Molekülü olan nitrik oksidi içeriyor.

Toprak mikropları, aynı anda meydana gelen bir dizi koreograflanmış kimyasal etkileşimde, nitriti nitrik okside dönüştüren enzimlere sahiptir. Warren'ın ekibi bu süreci aşamalı, sıralı bir ilişkiye ayırmanın bir yolunu buldu. Doğayı taklit edecek sentetik yaklaşımı bulmak, kimyagerlerin reaksiyonun farklı yönlerini daha iyi incelemesini sağlayacak.

Bu, kimyagerlerin doğal su yollarına ulaşmadan önce, gübre besinlerini parçalamaya yardımcı olmak gibi şeyler yapabilecek katalizörler tasarlamada daha kesin olmalarına yardımcı olabilir. Warren bunun, nitritlerin bulunduğu nükleer atıkların uzun süreli depolanması gibi, azotun doğadaki rolünden daha fazla uzaklaşan uygulamaları da açtığını belitti. Çalışmasında ekip ayrıca, lisans notlarını arttırmaya yardımcı olacak yeni kimyalar da keşfetti. Warren şunları ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm genel kimya derslerinde, ister MSU'da ister başka bir yerde olsun, nitritin -1'lik elektrik yüküne sahip bir anyon olduğunu öğrenirsiniz. Ama yanlışlıkla -2'lik bir yük alırsa, bunun da doğru olabileceğini gösteren bir yol bulduk. Doğada yeni bir önemli molekül bulduk: -2 yüklü nitrit. Nükleer atıklarda geçici bir tür veya öğrencilerin sınavlarında yanlış anlaşılma olması dışında, daha önce bu konu üzerine fazla tartışma yapılmadı.

Warren'ın sesinde işin sonuçları hakkında konuşurken bariz bir heyecan vardı. Bu keşfi sağlayan ekip çalışması hakkında konuştuğunda bu heyecan neşeye dönüşüyordu. Bu çaba, Nature Chemistry raporunun başyazarı Valiallah “Val” Hosseininasab tarafından yönetildi. Bu projeyi, Warren'ın laboratuvarının bir üyesi olarak tamamladıktan sonra doktora derecesini aldı. Şu anda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı. Warren şöyle söylüyor:

Val çok yaratıcı bir kimyager. Başka bir proje ile benzer bir fikir üzerinde çalışıyordu ve nitrit ile denemeye karar verdi. Bir grup toplantısından önce bir laboratuvar arkadaşına sonucu gösterdi. Laboratuvar arkadaşı 'Sanırım Val onu kırdı, Nitrit anyonunu kırdı.' diye ilan etti. Ve Val'in meslektaşı yanılmamıştı. Val, olmaması gereken bu molekülü yaptı. Bu da, bu kırık molekülün anlatabileceği hikâyeyi öğrenmek için bir arayış başlattı.

Nature Chemistry makalesinde Warren'ın ekibine; Corrnel Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı da katıldı (SLAC, tesisin orijinal adı olan Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ni temsil eder). Kuzey Teksas Üniversitesi'ndeki bir işbirlikçi de JACS makalesine katkıda bulundu. Warren şöyle söylüyor:

Hayal etmesi zor olan, dışarıda yanlış veya bozuk gibi görülen şeyleri bulmak için yaratıcı bir ekiple çalışmak çok eğlenceli.

Warren'ın 2021'de MSU'ya katılmadan önce çalıştığı Georgetown Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da her iki yayına katkıda bulundu. Warren, Michigan Eyaletindeki laboratuvarıyla doğanın sürprizlerini aramaya devam etmeye heyecanlı. Ayrıca bölümdeki yeni meslektaşlarından, -2 yüklü nitrit yazan öğrencilere biraz hoşgörü göstermelerini istiyor. Warren şöyle söylüyor:

Fakülteden, öğrencilere en azından kısmen haklarını vermesini istedim.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ V. Hosseininasab, et al. (2022). Lewis Acid-Assisted Reduction Of Nitrite To Nitric And Nitrous Oxides Via The Elusive Nitrite Radical Dianion. Nature Chemistry, sf: 1265-1269. doi: 10.1038/s41557-022-01025-9. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Ghosh, et al. (2022). No Coupling At Copper To Cis-Hyponitrite: N2O Formation Via Protonation And H-Atom Transfer. American Chemical Society (ACS), sf: 15093-15099. doi: 10.1021/jacs.2c04033. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 18:18:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12545

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Azot Döngüsünün Kimyasal Detaylarını Giderek Daha İyi Anlıyoruz!. (10 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12545
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 10). Azot Döngüsünün Kimyasal Detaylarını Giderek Daha İyi Anlıyoruz!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12545
S. Küçükkıvanç, et al. “Azot Döngüsünün Kimyasal Detaylarını Giderek Daha İyi Anlıyoruz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/12545.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Azot Döngüsünün Kimyasal Detaylarını Giderek Daha İyi Anlıyoruz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/12545.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close