Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darmstadtiyum

Darmstadtiyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Darmstadtiyum Wikipedia Commons
Darmstadtiyum
2 dakika
1,274
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 110. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Darmstadtiyum, "Ds" sembolü ve atom numarası 110 olan kimyasal bir elementtir. Metal olarak sınıflandırılır ve oda sıcaklığında katı halde bulunur. Üretilen ilk atomlarının ömrü saniyenin yalnızca 1/100'ü kadar olmasına rağmen bilim insanları daha ağır, daha kararlı versiyonlarını üretmeyi başarmıştır.[1] Sentetik bir element olan darmstadtiyumun bilinen en kararlı izotopu olan darmstadtiyum-281, yaklaşık 12.7 saniyelik bir yarı ömre sahiptir. Darmstadtiyum, ilk olarak 1994 yılında Almanya'nın Darmstadt kenti yakınlarındaki Helmholtz Ağır İyon Araştırma Merkezi'nde oluşturulmuş ve daha sonra bu kentin adını almıştır. Şimdiye kadar sadece birkaç atomu üretilmiş olan oldukça radyoaktif bir metaldir.[2] Nikel, paladyum ve platine benzer fiziksel özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Nükleer özellikleri dışında, darmstadtiyumun veya bileşiklerinin hiçbir özelliği ölçülememiştir. Bunun nedenleri, son derece sınırlı üretimi ve izotoplarının çok hızlı bozunmasıdır.[3]

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Darmstadtiyum sentetik bir element olduğu için çevrede serbest bulunmaz.[4] Darmstadtiyum yapay olarak, bir nikel ve kurşun atomunun birbirine kaynaştırılmasıyla, yalnızca nikel atomları çok spesifik bir hızda öncü hedefe yansıtıldığında meydana gelen zor bir reaksiyonla üretilmiştir.[1] Araştırmacılar, elementin bir atomunu sentezleyebilmek için birkaç gün boyunca milyarlarca nikel atomunu kurşun bir hedefe ateşlemiştir. Bu süreç, elementin sadece birkaç atomunun üretilmesiyle sonuçlanmıştır. Yalnızca 270 mikrosaniye yarı ömrü nedeniyle, gözlenebilir darmstadtiyum örneği üretilememiştir.[5]

Uygulama ve Kullanım Alanları

Şimdiye kadar sadece birkaç darmstadtiyum atomu üretilmiştir ve şu anda sadece bilimsel çalışmalarda kullanılmaktadır.[1]

Tarihi

Darmstadtiyum, ilk olarak 9 Kasım 1994'te Almanya'nın Darmstadt kentindeki Ağır İyon Araştırmaları Enstitüsü'nde (Gesellschaft für Schwerionenforschung, GSI), Sigurd Hofmann yönetiminde Peter Armbruster ve Gottfried Münzenberg tarafından üretilmiştir. Ekip, ağır iyon hızlandırıcısında hızlandırılmış nikel-62 çekirdekleriyle, kurşun-208 hedefini çarpıştırmış ve darmstadtiyum-269 izotopunun bir atomunu oluşturmuştur. Aynı deney serisinde ekip, daha ağır olan nikel-64 iyonlarını kullanarak başka bir reaksiyon da gerçekleştirmiştir. Bu çalışma sırasında da, 271Ds'nin 9 atomu açık bir şekilde tespit edilmiştir.

Etimolojisi

Darmstadtiyum, adını keşfedildiği yer olan Almanya'nın Darmstadt kentinden almıştır.

Önlem ve Güven

Darmstadtiyumun radyoaktif izotoplarının tümü oldukça kararsızdır ve en kararlı olanı bile yalnızca 11 saniyelik yarı ömre sahiptir. Diğer izotopların yarı ömürleri ise mikrosaniye cinsinden ölçülür. Çok karasız olduğu için, oluşan herhangi bir miktarda darmstadtiyum, diğer elementlerde çok hızlı ayrışır, bu sebeple insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak için hiçbir neden yoktur.[4], [5]

İlginç Bilgiler ve Diğer

  • Darmstadtiyum en son keşfedilen elementlerden biridir
  • Resmi keşfinden önce, darmstadtiyumun periyodik tablodaki yeri, "1-1-0" anlamına gelen ununniliyum (Uun) adıyla tutulmuştur.
  • Darmstadtiyum elementi o kadar az miktarlarda üretilmiştir ki bilim insanları, kimyasal ve fiziksel davranışları hakkında varsayımlarda bulunmak için periyodik tablodaki konumuna güvenmek zorunda kalmışlardır.[5]
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 110. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 03:25:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10182

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Anlayan, et al. Darmstadtiyum. (21 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10182
Anlayan, A., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 21). Darmstadtiyum. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10182
A. Anlayan, et al. “Darmstadtiyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10182.
Anlayan, Alican. Bakırcı, Çağrı Mert. “Darmstadtiyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 21, 2021. https://evrimagaci.org/s/10182.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close