Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar?
Köpeklerin "Ayrılık Kaygısı"nı Daha İyi Anlamak, Patili Dostlarımızın Bu Endişeyle Daha İyi Baş Etmesine Yardımcı Olmamızı Sağlayabilir!
Sahipleri tarafından evde bırakılan her köpek bu durumla iyi derecede baş edemeyebilir. Bazıları o kadar endişeli olur ki, gün boyu havlayabilir; bazıları ise bulundukları yerdeki tüm nesnelere zarar verir. Evcil hayvan sahiplerinin bu durumu "ayrılık kaygısı" diyerek hafife almaları doğru değildir.
17 Ocak 2020'de Frontiers In Veterinary Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, bunun evdeki bir şeyden uzaklaşmak, dışarıdaki bir şeye ulaşmak, dış seslere veya olaylara tepki vermek, hatta can sıkıntısı gibi diğer temel hayal kırıklıklarının bir belirtisi olduğunu gösteriyor. Araştırmanın yazarları şöyle diyor:
'Ayrılık kaygısı' sendromu; korku, kızgınlık ya da bir bağlanma figürünün kaybıyla ilişkili olabilecek panik durumu gibi duyguların açığa çıkması olarak yorumlanabilir. Bu bir teşhis olabilir, etkili bir tedavi gerekebilir.
Ayrılıkla ilintili problemler köpeklerde oldukça yaygındır, genel popülasyonun %25-50'si arasında bir oranda bu durumun gözlendiğini söylemek mümkün. Bu tür durumların teşhisi kolaydır: Sonuçta eve gelip de halınızdaki dışkıyı görmemeniz imkansız! Zor olan asıl durum; ayrılık kaygısını, ayrılıkla ilgili rahatsızlıkları ve sorunları ayırt edebilmektir.
Bu tutarsız terminoloji, net bir tanı testi olmadığı gerçeğiyle birlikte, bu konunun incelenmesinin inanılmaz derecede zor olduğu, şimdiye kadar elde edilen sonuçların kafa karıştırıcı, tutarsız ve hatta çelişkili olduğu anlamına gelir.
Araştırmanın yazarları şunu belirtiyor: Bazı çalışmalar bu sorunlarının nedeninin kısırlaştırma işlemi olduğunu iddia ederken, diğer çalışmalar kısırlaştırılmayan köpeklerde ayrılık kaygısı riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak yapılan yeni araştırmada; az önce bahsedilen araştırmaların, "yeterli ampirik (deneysel) veri olmadığından dolayı belirsiz olarak tanımlanmış" bu sendrom için yeterli olmadığı iddia ediliyor.
Araştırmacılar çevrimiçi bir ankette, 100'den fazla çeşitten 2.700'den fazla köpek hakkında bilgi topladı. Büyük ölçekli bu anket, "dışarı çıkamama", "sosyal panik", "eliminasyon", "yönlendirilen hayal kırıklığı", "ani hayal kırıklığı" ve "gürültü duyarlılığı" dahil olmak üzere 55 ayrılık sorununun belli başlı göstergelerini aydınlatması gereken soruları içeriyordu. Bu köpekleri davranışlarına göre hiyerarşik kümeler halinde gruplandıran yazarlar, her biri test edilebilecek ve her birinden sonuç elde edilebilecek farklı psikolojik nedenlere sahip olan durumun dört ana biçimini tanımladılar.
A Kümesi, en küçük grup olup dışarı çıkamama, sosyal panik ve yönlendirilmiş hayal kırıklığı ile karakterizedir. Yazarlar şöyle diyor:
Bu köpekler ayrılık durumunu itici buluyor (sosyal panik işaretleri) ve sahip evden çıkarken onun peşinden gitmeye çalışıyor (sahibin evden çıkması sonucu oluşan kızgınlık). Ancak ev içindeki engeller yüzünden dışarı çıkamadıkları için, bu durumla başa çıkmanın farklı yollarını arıyor (yönlendirilmiş hayal kırıklığı).
B Kümesi; yönlendirilmiş hayal kırıklığı, sosyal panik ve çok nadiren köpeğin sahibine karşı beslediği kızgınlıkla karakterize edilir. Sahibe karşı beslenen öfkenin; köpeğin fazla uyarılmış olmasından, herhangi bir dış uyarana zarar verme isteğinden ve bu durumla mücadele etmek için alternatif yol bulma girişiminden kaynaklandığı düşünülüyor.
- Beta Balıklarına Dair Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler
- Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?
- Puglar ve Bulldoglar Gibi Yassı Yüzlü Köpekler Son Derece Hasta Olmalarına Rağmen, Neden Giderek Popülerleşiyorlar? Ve Bunu Nasıl Önleriz?
C Kümesi, ankete katılan köpeklerin üçte birinden fazlasının dahil olması üzerine tanımlanan en büyük gruptur. Havlama ve sosyal panik ile karakterizedir. Bu kümedeki köpekler dış uyaranlar tarafından uyandırılır, ancak B Kümesinden farklı olarak dış uyarana ulaşmayı istemek yerine, sadece endişeli ve çekingen bir hal alır.
D Kümesi ise son gruptur. Diğer kümelerden herhangi birine uymayan köpekler için bir tür ortak küme olarak düşünülebilir. Bu konuda daha fazla bilgi edinene kadar, yazarlar bunu "can sıkıntısı" grubu olarak düşünmemizi öneriyor. Çünkü evet, köpekler de sıkılır. Lincoln Üniversitesi'nden veteriner hekim Daniel Mills şöyle diyor:
Etrafa zarar veren, evin içine idrar yapan veya dışkılayan, evde yalnız kaldığında durmadan ses çıkaran bir köpeğin problemini sadece ayrılık kaygısı olarak düşünmek doğru değil. Bu, teşhis sürecinin sonu olmaktan ziyade başlangıcı. Yeni araştırmamız, çeşitli formlardaki hayal kırıklığının tam da sorunun merkezinde olduğunu ve köpeklere daha iyi tedaviler sunmayı umuyorsak bu çeşitliliği anlamamız gerektiğini göstermektedir.
Çalışma; herhangi bir spesifik çözümün ne kadar etkili olacağı üzerine olmasa da yazarlar, bunun, daha kesin ve sürecin daha iyi yönetilebileceği tedavi programlarını uygulamak için yeni bir yol olabileceğini umuyor. Mills şöyle açıklıyor:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Şu anda ayrılık kaygısını tek bir durum olarak düşünmeye eğilimliyiz ("Köpeğimin ayrılık kaygısı var."). Bu yüzden odak noktası, köpeği etkili tedaviler aracılığıyla daha bağımsız hale getirmek olmalıymış gibi hissediyoruz. Ne yazık ki bu yaklaşım asıl sorunu tamamen görmezden geliyor.
Bu yeni çalışma, ayrılık kaygısının daha çok 'köpeğimin karnı ağrıyor.' demek gibi olduğunu, birçok nedenden kaynaklanabileceğini ve bu nedenle hem değerlendirme hem de tedavinin çok daha kapsamlı olması gerektiğini gösteriyor. Eğer köpeğiniz çiğnememesi gereken bir şeyi çiğneyerek hastalandıysa bir enfeksiyon kapma ihtimaline karşı onu çok daha farklı bir şekilde tedavi etmeniz gerekir. Ayrılık kaygısının da benzer şekilde ele alınması gerekir, böylece evcil hayvan sahipleri arkalarındaki kapıyı sakince kapatabilir ve diğer tarafta neler olup bittiği konusunda endişelenmelerine gerek kalmaz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 12
- 10
- 8
- 6
- 5
- 5
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- D. S. Mills, et al. (2020). Developing Diagnostic Frameworks In Veterinary Behavioral Medicine: Disambiguating Separation Related Problems In Dogs. Frontiers in Veterinary Science, sf: --. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:01:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8540
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.