Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar?

Köpeklerin "Ayrılık Kaygısı"nı Daha İyi Anlamak, Patili Dostlarımızın Bu Endişeyle Daha İyi Baş Etmesine Yardımcı Olmamızı Sağlayabilir!

Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar? Cachorro Amigo
Köpeklerin "Ayrılık Kaygısı" Düşündüğümüz Gibi Olmayabilir!
4 dakika
11,905
Tüm Reklamları Kapat

Sahipleri tarafından evde bırakılan her köpek bu durumla iyi derecede baş edemeyebilir. Bazıları o kadar endişeli olur ki, gün boyu havlayabilir; bazıları ise bulundukları yerdeki tüm nesnelere zarar verir. Evcil hayvan sahiplerinin bu durumu "ayrılık kaygısı" diyerek hafife almaları doğru değildir.

17 Ocak 2020'de Frontiers In Veterinary Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, bunun evdeki bir şeyden uzaklaşmak, dışarıdaki bir şeye ulaşmak, dış seslere veya olaylara tepki vermek, hatta can sıkıntısı gibi diğer temel hayal kırıklıklarının bir belirtisi olduğunu gösteriyor. Araştırmanın yazarları şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

'Ayrılık kaygısı' sendromu; korku, kızgınlık ya da bir bağlanma figürünün kaybıyla ilişkili olabilecek panik durumu gibi duyguların açığa çıkması olarak yorumlanabilir. Bu bir teşhis olabilir, etkili bir tedavi gerekebilir.

Ayrılıkla ilintili problemler köpeklerde oldukça yaygındır, genel popülasyonun %25-50'si arasında bir oranda bu durumun gözlendiğini söylemek mümkün. Bu tür durumların teşhisi kolaydır: Sonuçta eve gelip de halınızdaki dışkıyı görmemeniz imkansız! Zor olan asıl durum; ayrılık kaygısını, ayrılıkla ilgili rahatsızlıkları ve sorunları ayırt edebilmektir.

Ayrılıkla ilintili problemler köpeklerde oldukça yaygındır.
Ayrılıkla ilintili problemler köpeklerde oldukça yaygındır.
Petlife

Bu tutarsız terminoloji, net bir tanı testi olmadığı gerçeğiyle birlikte, bu konunun incelenmesinin inanılmaz derecede zor olduğu, şimdiye kadar elde edilen sonuçların kafa karıştırıcı, tutarsız ve hatta çelişkili olduğu anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmanın yazarları şunu belirtiyor: Bazı çalışmalar bu sorunlarının nedeninin kısırlaştırma işlemi olduğunu iddia ederken, diğer çalışmalar kısırlaştırılmayan köpeklerde ayrılık kaygısı riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak yapılan yeni araştırmada; az önce bahsedilen araştırmaların, "yeterli ampirik (deneysel) veri olmadığından dolayı belirsiz olarak tanımlanmış" bu sendrom için yeterli olmadığı iddia ediliyor.

Araştırmacılar çevrimiçi bir ankette, 100'den fazla çeşitten 2.700'den fazla köpek hakkında bilgi topladı. Büyük ölçekli bu anket, "dışarı çıkamama", "sosyal panik", "eliminasyon", "yönlendirilen hayal kırıklığı", "ani hayal kırıklığı" ve "gürültü duyarlılığı" dahil olmak üzere 55 ayrılık sorununun belli başlı göstergelerini aydınlatması gereken soruları içeriyordu. Bu köpekleri davranışlarına göre hiyerarşik kümeler halinde gruplandıran yazarlar, her biri test edilebilecek ve her birinden sonuç elde edilebilecek farklı psikolojik nedenlere sahip olan durumun dört ana biçimini tanımladılar.

A Kümesi, en küçük grup olup dışarı çıkamama, sosyal panik ve yönlendirilmiş hayal kırıklığı ile karakterizedir. Yazarlar şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu köpekler ayrılık durumunu itici buluyor (sosyal panik işaretleri) ve sahip evden çıkarken onun peşinden gitmeye çalışıyor (sahibin evden çıkması sonucu oluşan kızgınlık). Ancak ev içindeki engeller yüzünden dışarı çıkamadıkları için, bu durumla başa çıkmanın farklı yollarını arıyor (yönlendirilmiş hayal kırıklığı).
Köpek ve onun insan arkadaşı
Köpek ve onun insan arkadaşı
Pexels

B Kümesi; yönlendirilmiş hayal kırıklığı, sosyal panik ve çok nadiren köpeğin sahibine karşı beslediği kızgınlıkla karakterize edilir. Sahibe karşı beslenen öfkenin; köpeğin fazla uyarılmış olmasından, herhangi bir dış uyarana zarar verme isteğinden ve bu durumla mücadele etmek için alternatif yol bulma girişiminden kaynaklandığı düşünülüyor.

C Kümesi, ankete katılan köpeklerin üçte birinden fazlasının dahil olması üzerine tanımlanan en büyük gruptur. Havlama ve sosyal panik ile karakterizedir. Bu kümedeki köpekler dış uyaranlar tarafından uyandırılır, ancak B Kümesinden farklı olarak dış uyarana ulaşmayı istemek yerine, sadece endişeli ve çekingen bir hal alır.

D Kümesi ise son gruptur. Diğer kümelerden herhangi birine uymayan köpekler için bir tür ortak küme olarak düşünülebilir. Bu konuda daha fazla bilgi edinene kadar, yazarlar bunu "can sıkıntısı" grubu olarak düşünmemizi öneriyor. Çünkü evet, köpekler de sıkılır. Lincoln Üniversitesi'nden veteriner hekim Daniel Mills şöyle diyor:

Etrafa zarar veren, evin içine idrar yapan veya dışkılayan, evde yalnız kaldığında durmadan ses çıkaran bir köpeğin problemini sadece ayrılık kaygısı olarak düşünmek doğru değil. Bu, teşhis sürecinin sonu olmaktan ziyade başlangıcı. Yeni araştırmamız, çeşitli formlardaki hayal kırıklığının tam da sorunun merkezinde olduğunu ve köpeklere daha iyi tedaviler sunmayı umuyorsak bu çeşitliliği anlamamız gerektiğini göstermektedir.

Çalışma; herhangi bir spesifik çözümün ne kadar etkili olacağı üzerine olmasa da yazarlar, bunun, daha kesin ve sürecin daha iyi yönetilebileceği tedavi programlarını uygulamak için yeni bir yol olabileceğini umuyor. Mills şöyle açıklıyor:

Şu anda ayrılık kaygısını tek bir durum olarak düşünmeye eğilimliyiz ("Köpeğimin ayrılık kaygısı var."). Bu yüzden odak noktası, köpeği etkili tedaviler aracılığıyla daha bağımsız hale getirmek olmalıymış gibi hissediyoruz. Ne yazık ki bu yaklaşım asıl sorunu tamamen görmezden geliyor.

Bu yeni çalışma, ayrılık kaygısının daha çok 'köpeğimin karnı ağrıyor.' demek gibi olduğunu, birçok nedenden kaynaklanabileceğini ve bu nedenle hem değerlendirme hem de tedavinin çok daha kapsamlı olması gerektiğini gösteriyor. Eğer köpeğiniz çiğnememesi gereken bir şeyi çiğneyerek hastalandıysa bir enfeksiyon kapma ihtimaline karşı onu çok daha farklı bir şekilde tedavi etmeniz gerekir. Ayrılık kaygısının da benzer şekilde ele alınması gerekir, böylece evcil hayvan sahipleri arkalarındaki kapıyı sakince kapatabilir ve diğer tarafta neler olup bittiği konusunda endişelenmelerine gerek kalmaz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Üzücü! 12
  • Muhteşem! 10
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 3
  • Korkutucu! 3
  • İğrenç! 2
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2023 04:59:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8540

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Çeşitlilik
Hayatta Kalma
Pandemik
İhtiyoloji
Sürüngen
Evrim Kuramı
Mit
Einstein
Yaşamın Başlangıcı
Uluslararası Uzay İstasyonu
İklim
Hava
Hızlı
Yeşil
Elektrik
Yanlış
Şiddet
Homeostasis
Jeoloji
Orman
Matematik
Yeme
Viral
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Filler Neden Farelerden Korkar?
Filler Neden Farelerden Korkar?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Cassella, et al. Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar?. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8540
Cassella, C., Bozkurt, K., Özdil, A. Ş. (2020, April 14). Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar?. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/8540
C. Cassella, et al. “Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Kübra Bozkurt, Evrim Ağacı, 14 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8540.
Cassella, Carly. Bozkurt, Kübra. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Ayrılık Kaygısı: Köpekler, İnsanlar Evi Terk Ederken Neden Endişe Duyuyorlar?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Kübra Bozkurt. Evrim Ağacı, April 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/8540.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close