Bebeklerin Dışkısında Yetişkinlerinkinden Daha Fazla Mikroplastik Tespit Edildi!
Ana Rahmindeki Bebeklerin İlk Dışkısında Bile Mikroplastiklere Rastlandı!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
5 milimetreden küçük plastik parçalar olarak tanımlanan mikroplastikler, evdeki tozdan yiyeceklere ve şişelenmiş suların içine kadar her yerdedir. Bu yüzden bilim insanlarının bu parçacıkları insanların ve evcil hayvanların dışkısında tespit etmesi çok da şaşırtıcı değildi. Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayınlanan küçük bir pilot çalışmada araştırmacılar, bir tür mikroplastiğin bebeklerin dışkılarında yetişkinlerden daha fazla miktarda olduğunu keşfettiler.[1] Ne var ki bu mikroplastiğin sağlık etkileri var mı, varsa nedir, bunlar henüz bilinmiyor.
İnsanların mikroplastiklere maruz kalma miktarı veya bunların sağlık üzerindeki etkileri hakkında çok az şey biliniyor. Mikroplastiklerin bir zamanlar mide-bağırsak yolundan zararsız bir şekilde geçip vücuttan çıktığı düşünülse de, son araştırmalar en küçük parçaların hücre zarlarını geçip dolaşıma girebildiğini gösteriyor. Hücreler ve laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan mikroplastik maruziyeti deneyleri; bu plastiklerin hücre ölümüne, iltihaplanmaya ve metabolik bozukluklara neden olabildiğini gösteriyor. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Kurunthachalam Kannan ve meslektaşları, bebek ve yetişkin dışkılarındaki seviyeleri ölçerek, insanların iki yaygın mikroplastik türüne, yani polietilen tereftalat (PET) ve polikarbonat (PC) isimli plastiklere maruziyetini değerlendirmek istediler.
Araştırmacılar, New York eyaletinden toplanan 6 bebek ve 10 yetişkin dışkı örneğinde ve ayrıca 3 mekonyum örneğinde (yeni doğmuş bir bebeğin ilk dışkısı) PET ve PC mikroplastiklerinin konsantrasyonlarını belirlemek için kütle spektrometrisi kullandılar. Tüm numuneler, en az bir tür mikroplastik içeriyordu. Yetişkinler ve bebekler arasında ortalama dışkı PC mikroplastik seviyeleri benzer olmasına rağmen; bebek dışkısı, yetişkinlerinkinden ortalama olarak 10 kat daha yüksek PET konsantrasyonları içeriyordu.
Araştırmacılar, bebeklerin şişe, diş kaşıyıcı ve oyuncak gibi ürünleri yaygın olarak kullanmaları nedeniyle daha yüksek seviyelerde mikroplastiklere maruz kalabileceklerini söylüyor. Ancak, bu bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 3
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ J. Zhang, et al. (2021). Occurrence Of Polyethylene Terephthalate And Polycarbonate Microplastics In Infant And Adult Feces. Environmental Science & Technology Letters. doi: 10.1021/acs.estlett.1c00559. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:49:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11062
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.