Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor!

3 dakika
293
Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor! MSU
Tüm Reklamları Kapat

Dolunay, kurt adama dönüşme ve delilik gibi efsanelerden dolayı insanların en kötü yanlarını ortaya çıkardığı yönünde kötü bir üne sahiptir. Ancak araştırmacılar ay döngüsünün gerçekten de bazı davranışları etkileyebileceğini belirtiyor. Bu etkinin en azından tropikal memelilerde görüldüğü söylenebilir.

Royal Society B'nin Proceedings dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, tropikal ormanlardaki memeli türlerinin yarısının davranışlarını ayın evrelerine ve ışık seviyelerindeki değişimlere göre ayarladığını ortaya koyuyor.[1] Michigan Eyalet Üniversitesi'nden tropikal ekoloji ve koruma alanında çalışan ekolog Lydia Beaudrot da çalışmaya katkıda bulunan uluslararası araştırmacılar arasında yer alıyor.

İnsan faaliyetleri, tropik ormanların gölgeli alt katmanları da dahil olmak üzere, Dünya'nın en karanlık yerlerinden bazılarını hızla ve köklü bir şekilde değiştirirken araştırmacılar bu ekosistemlerin gece karanlığında nasıl değiştiğini anlamak için çaba gösteriyor. Beaudrot, çalışmayı şöyle yorumluyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu araştırma, bize habitatın bozulmasının bazı tropikal hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bize önemli bilgiler veriyor.

Araştırmacılar, tropikal memelilerin doğal ışık dalgalanmalarına nasıl tepki verdiğini anlamak için üç kıtaya yayılmış koruma altındaki 17 ormana yerleştirilen otomatik yaban hayatı kameralarından elde edilen 2,1 milyon fotoğrafı inceledi. Görüntü seti, Beaudrot'un "bilim camiası için inanılmaz bir kaynak" olarak nitelendirdiği Tropikal Ekoloji & Değerlendirme ve İzleme Ağı'ndan (TEAM) sağlandı.

TEAM, yaban hayatı kameralarıyla donatılmış küresel bir park ağına dayanan standart bir veri toplama sistemi geliştirdi ve tropikal ekosistemlerdeki değişiklikleri inceleyebilmeleri için hazırlamış oldukları geniş ölçekli veri setini bilim insanlarına sundu. Araştırmacılar bu görüntüleri analiz etti ve ışık seviyelerindeki farklılıklara bağlı olarak 86 memeli türünün gece davranışlarının nasıl değiştiğini izledi.

Gözlemlenen türlerin yarısı, ışık seviyelerindeki değişikliklere yanıt olarak etkinlik düzeylerini veya zamanlamalarını (ya da her ikisini birden) değiştiriyordu. Michigan Eyalet Üniversitesi'nde Entegre Biyoloji bölümünde yardımcı doçent olan Beaudrot şöyle anlatıyor:

Gece aktif olan tropikal orman hayvanları için her gece birbirinin aynı değildir. Aslında, hangi türlerin aktif olduğu büyük ölçüde ay ışığına bağlıdır.

Gözlemlenen toplam 86 memeli türünden 12’si ay ışığından kaçınırken 3 türün ise ay ışığı altında ortaya çıkma olasılığı daha yüksekti. Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nde profesör ve makalenin baş yazarı olan Richard Bischof, bu türlerin inceledikleri türler içindeki en belirgin tepkilere sahip türler olduğunu vurguluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı türler uç noktada davranışlar sergilerken, incelenen türlerinin yarısı ay evrelerine bağlı olarak davranışlarını değiştirdi. Genel olarak, türlerin %30’u ay ışığından kaçınırken, %20’si ay ışığı tercih etti. Bu değişikliklerin içinde türlerin gece dışarı çıkıp gezinmek veya yiyecek aramaya çıkmak gibi davranışlar da vardı.

Gece aktif olan türler, özellikle de kemirgenler, dolunaydan kaçınanlar arasında çokça bulunuyordu. Bu davranışlar, türlerin beslenme alışkanlıklarıyla ve yırtıcı mı yoksa av mı olduklarıyla yakından ilişkili olabilir. Ancak gece dışarı çıkmak, her iki grup için de stratejik takas gerektiriyor. Bischof, şöyle anlatıyor:

Karanlık bir odada saklambaç oynadığınızı ve sonra birinin bir mum yaktığını düşünün. Işık, zayıf da olsa odanın içinde yolunuzu bulmanızı kolaylaştırabilir. Ancak saklanan sizseniz bir anda tespit edilmeniz çok daha kolay hale gelir.

Ortamda bir ışık kaynağı olması, yiyecek bulmayı ve arazide hareket etmeyi kolaylaştırabilir, ancak aynı zamanda hayvanların daha kolay fark edilmesine de neden olabilir. Gecenin karanlığından faydalanarak hareket eden canlılar için bu bir dezavantajdır.

Uzmanlar, loş ortamdaki ışığın bile hayvan davranışlarında dikkate değer değişimler yaratmasının, habitatların insan müdahalesi ile değişmesi veya bozulması söz konusu olduğunda, türlerin yaşamı ve davranışlarının nasıl değişeceği konusundaki endişeleri arttırdığını belirtiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu dönüşen ortamlarda, seyreltilmiş orman örtüleri doğal ışıktan daha az koruma sağlarken, yapay ışık kaynakları doğal döngüleri bozabilir. Sonuç olarak, bazı hayvanlar yiyecek bulmak veya yeni yerlere göç etmek için önemli fırsatları kaçırabilir. Bazı türler daha parlak gecelere daha kolay uyum sağlasa da birçok tür ve hatta tüm ekolojik topluluklar bundan zarar görebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Emilie Lorditch
  • Michigan State University

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 16:14:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18807

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor!. (20 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18807
Derin, U. (2024, October 20). Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18807
U. Derin. “Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 20 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18807.
Derin, Ufuk. “Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/18807.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close