Ay Işığı Tropikal Memelilerin Davranışlarını Değiştiriyor!
Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Dolunay, kurt adama dönüşme ve delilik gibi efsanelerden dolayı insanların en kötü yanlarını ortaya çıkardığı yönünde kötü bir üne sahiptir. Ancak araştırmacılar ay döngüsünün gerçekten de bazı davranışları etkileyebileceğini belirtiyor. Bu etkinin en azından tropikal memelilerde görüldüğü söylenebilir.
Royal Society B'nin Proceedings dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, tropikal ormanlardaki memeli türlerinin yarısının davranışlarını ayın evrelerine ve ışık seviyelerindeki değişimlere göre ayarladığını ortaya koyuyor.[1] Michigan Eyalet Üniversitesi'nden tropikal ekoloji ve koruma alanında çalışan ekolog Lydia Beaudrot da çalışmaya katkıda bulunan uluslararası araştırmacılar arasında yer alıyor.
İnsan faaliyetleri, tropik ormanların gölgeli alt katmanları da dahil olmak üzere, Dünya'nın en karanlık yerlerinden bazılarını hızla ve köklü bir şekilde değiştirirken araştırmacılar bu ekosistemlerin gece karanlığında nasıl değiştiğini anlamak için çaba gösteriyor. Beaudrot, çalışmayı şöyle yorumluyor:
Bu araştırma, bize habitatın bozulmasının bazı tropikal hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bize önemli bilgiler veriyor.
Araştırmacılar, tropikal memelilerin doğal ışık dalgalanmalarına nasıl tepki verdiğini anlamak için üç kıtaya yayılmış koruma altındaki 17 ormana yerleştirilen otomatik yaban hayatı kameralarından elde edilen 2,1 milyon fotoğrafı inceledi. Görüntü seti, Beaudrot'un "bilim camiası için inanılmaz bir kaynak" olarak nitelendirdiği Tropikal Ekoloji & Değerlendirme ve İzleme Ağı'ndan (TEAM) sağlandı.
TEAM, yaban hayatı kameralarıyla donatılmış küresel bir park ağına dayanan standart bir veri toplama sistemi geliştirdi ve tropikal ekosistemlerdeki değişiklikleri inceleyebilmeleri için hazırlamış oldukları geniş ölçekli veri setini bilim insanlarına sundu. Araştırmacılar bu görüntüleri analiz etti ve ışık seviyelerindeki farklılıklara bağlı olarak 86 memeli türünün gece davranışlarının nasıl değiştiğini izledi.
Gözlemlenen türlerin yarısı, ışık seviyelerindeki değişikliklere yanıt olarak etkinlik düzeylerini veya zamanlamalarını (ya da her ikisini birden) değiştiriyordu. Michigan Eyalet Üniversitesi'nde Entegre Biyoloji bölümünde yardımcı doçent olan Beaudrot şöyle anlatıyor:
Gece aktif olan tropikal orman hayvanları için her gece birbirinin aynı değildir. Aslında, hangi türlerin aktif olduğu büyük ölçüde ay ışığına bağlıdır.
Gözlemlenen toplam 86 memeli türünden 12’si ay ışığından kaçınırken 3 türün ise ay ışığı altında ortaya çıkma olasılığı daha yüksekti. Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nde profesör ve makalenin baş yazarı olan Richard Bischof, bu türlerin inceledikleri türler içindeki en belirgin tepkilere sahip türler olduğunu vurguluyor.
Bazı türler uç noktada davranışlar sergilerken, incelenen türlerinin yarısı ay evrelerine bağlı olarak davranışlarını değiştirdi. Genel olarak, türlerin %30’u ay ışığından kaçınırken, %20’si ay ışığı tercih etti. Bu değişikliklerin içinde türlerin gece dışarı çıkıp gezinmek veya yiyecek aramaya çıkmak gibi davranışlar da vardı.
Gece aktif olan türler, özellikle de kemirgenler, dolunaydan kaçınanlar arasında çokça bulunuyordu. Bu davranışlar, türlerin beslenme alışkanlıklarıyla ve yırtıcı mı yoksa av mı olduklarıyla yakından ilişkili olabilir. Ancak gece dışarı çıkmak, her iki grup için de stratejik takas gerektiriyor. Bischof, şöyle anlatıyor:
Karanlık bir odada saklambaç oynadığınızı ve sonra birinin bir mum yaktığını düşünün. Işık, zayıf da olsa odanın içinde yolunuzu bulmanızı kolaylaştırabilir. Ancak saklanan sizseniz bir anda tespit edilmeniz çok daha kolay hale gelir.
Ortamda bir ışık kaynağı olması, yiyecek bulmayı ve arazide hareket etmeyi kolaylaştırabilir, ancak aynı zamanda hayvanların daha kolay fark edilmesine de neden olabilir. Gecenin karanlığından faydalanarak hareket eden canlılar için bu bir dezavantajdır.
Uzmanlar, loş ortamdaki ışığın bile hayvan davranışlarında dikkate değer değişimler yaratmasının, habitatların insan müdahalesi ile değişmesi veya bozulması söz konusu olduğunda, türlerin yaşamı ve davranışlarının nasıl değişeceği konusundaki endişeleri arttırdığını belirtiyor.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bu dönüşen ortamlarda, seyreltilmiş orman örtüleri doğal ışıktan daha az koruma sağlarken, yapay ışık kaynakları doğal döngüleri bozabilir. Sonuç olarak, bazı hayvanlar yiyecek bulmak veya yeni yerlere göç etmek için önemli fırsatları kaçırabilir. Bazı türler daha parlak gecelere daha kolay uyum sağlasa da birçok tür ve hatta tüm ekolojik topluluklar bundan zarar görebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ R. Bischof, et al. (2024). The Moon’s Influence On The Activity Of Tropical Forest Mammals. The Royal Society. doi: 10.1098/rspb.2024.0683. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 23:51:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18807
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.