Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ay Fotoğrafları, İnsanlı Artemis Görevleri'nde Navigasyon Yöntemi Olarak Kullanılacak!

3 dakika
537
Ay Fotoğrafları, İnsanlı Artemis Görevleri'nde Navigasyon Yöntemi Olarak Kullanılacak!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uçsuz bucaksız uzayda yön bulmak, uzay keşiflerinin en zor kısımlarından birisidir. Bilim insanları, günümüzde uzayda yön bulmayı kolaylaştırmak için çeşitli çalışmalar yapıp bu konuda çözümler arıyor. Bunlardan bir tanesi de yeni nesil Ay görevleri esnasında NASA'nın Orion uzay aracında denenecek. Orion, NASA'nın Yakın Uzay Ağı ve Derin Uzay Ağını kullanarak yön bulabilecek şekilde tasarlandı.

Ancak hâlâ aracın yeryüzüyle ve bu ağlarla olan irtibatını kaybetme ihtimali mevcut. Böyle bir durumda mürettebat, Optik Navigasyon (veya kısaca "OpNav") isimli bir yedek otomatik navigasyon sistemi kullanabilir. Bu sistem, uzay aracı tarafından çekilen Ay veya Dünya görüntülerini analiz edip gezegenlerden birine göre aracın pozisyonunu tespit edebiliyor.

Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sürdürülen bir araştırma, mürettebat sağ salim eve dönebilsin diye Optik Navigasyon geliştiricilerine sistemi iyileştirmede yardımcı oluyor. Ay Görüntüleme araştırması, uzay istasyonundan çekilen Ay fotoğraflarını sistemin yazılımını kalibre etmek için kullanıyor. NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezindeki baş araştırmacı Steve Lockhart şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Uzay istasyonu, bize Dünya atmosferi tarafından engellenmeden Ay'ın görüntülerini toplayabileceğimiz bir platform sağlıyor. Yeryüzünden de oldukça iyi görüntüler elde edebiliyoruz, özellikle Ay gökyüzünde neredeyse tamamen dolu ve yüksekte durduğu zamanlarda. Asıl zor olan, Ay'ın soluk olduğu evrelerde net görüntüler elde edebilmek. O zamanlarda Ay, Güneş'e yaklaştığından, gökyüzü ancak Ay ufka yakınken yeteri kadar karanlık olabiliyor. Ama bu sefer de araya çok fazla atmosfer girdiğinden düzgün görüntü alamıyoruz.

Araştırmada, bir plakanın üstüne dikilmiş birbirine yaklaşık 20 derece uzaklıkta iki kamera kullanılıyor. Bu plaka, istasyonun yedi pencereli gözlem modülü olan Cupola'ya yerleştiriliyor. Kameralar en net görüş için saf cam pencerelerden birine çevriliyor. Bir kamera yıldızların görüntüsünü alırken diğeri Ay'ın belirli görünümlerinin fotoğrafını çekiyor. Her bir belirli görünüm, sadece ayda bir defa dört dakikalık kısa bir pencereden erişilebilir oluyor. Sonrasında yazılım, bu görüntüleri analiz etmek için algoritmaları kullanıp, aracın uzaydaki yerini tespit ediyor. Bu konuda Lockhart şunları söylüyor:

Biz uzay istasyonunun nerede olduğundan her an haberdarız. Çekildiği zamana göre, bir fotoğraf çekilirken aracın o an nerede olduğunu da biliyoruz. Algoritma bize istasyonun nerede olduğu üzerine tahminini söylüyor. Sonra sistemin doğruluğunu test etmek için bu tahmini asıl bilinen konum ile karşılaştırıyoruz. Sistem, otomatikleştirilmiş bir durumda.

Uzay istasyonu mürettebatı; kameraları, hangisi o an en uygunsa, ya Dünya'ya ya da Ay'a dönmeleri için komuta ediyor. Böylece ortalama 1 saatlik fotoğraf serisi elde ediliyor.

Mürettebat üyeleri, Ay'ın 29 günlük döngüsündeki evrelerinin tümünü fotoğraflayarak bugüne kadar 4 deneme gerçekleştirdi. En son Mayıs 2022'de yapılan denemede Ay'ın farklı netliklerde fotoğrafları çekildi. Kimisi belli belirsizken, kimisi oldukça netti. Araştırmacılar bu görüntüleri, Uzay İstasyonu'ndan menzili ve yönü tespit etmek için kullanılabilirler mi diye analiz etmeyi planlıyor. Buradan yola çıkarak, Orion'un Ay ve Dünya arasındaki pozisyonu gibi uzay aracının konumunu öğreneceklerini düşünüyorlar.

Son denemede, aynı zamanda Ay'ın çok ince bir hilal şeklindeyken de görüntüsü yakalanabildi. Bu, sistemin görüntü işleme algoritması için zor şartlardan bir tanesiydi. Ekip, sistemin Ay'ın bu zor evreleriyle nasıl başa çıktığına dayanarak algoritmanın gelecek versiyonlarını geliştirebilir. Gelecek Artemis I görevinin amaçlarından bir tanesi de bu.

Tüm Reklamları Kapat

Yörünge düzeltme manevraları sırasında, Orion'un dışına yerleştirilmiş olan OpNav kameraları iki saat boyunca Ay'ın ve Dünya'nın peş peşe fotoğraflarını çekecek. Bu görüntüler, yedek navigasyon sistemine ihtiyaç duyulması halinde Orion'un konumunun doğru hesaplanmasını sağlayacak. Bir uzay aracının konumunu doğru tespit edebilmek, onu tekrar Dünya atmosferine sağ salim sokabilme açısından oldukça fazla önem arz ediyor.

Lockhart, ticari uzay araştırma şirketlerinin de bu otomatik navigasyon sistemine ilgi gösterdiğini belirtti. İrtibat ve navigasyon imkânı, insanların uzayın derinliklerini keşfedebilmesinde kilit rol oynayan teknolojilerden bir tanesi. NASA'nın yeni nesil uzay aracı olan Orion, insanları Ay da dâhil olmak üzere alçak yörüngelere ve ilerisine götürme kabiliyetine sahip.

Ay Görüntüleme araştırması, Uzay İstasyonu'nun araştırmacılara uzay keşfine katkıda bulunmaları için nasıl bir platform sunduğunun bir örneği. Bu sayede araştırmacılar, insanlığı derin uzay keşfine daha fazla yaklaştıracak teknolojiler ve gösterilerin temelini atabiliyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:23:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12419

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Ay Fotoğrafları, İnsanlı Artemis Görevleri'nde Navigasyon Yöntemi Olarak Kullanılacak!. (17 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12419
Küçükkıvanç, S., Uçar, D. Ş. (2022, September 17). Ay Fotoğrafları, İnsanlı Artemis Görevleri'nde Navigasyon Yöntemi Olarak Kullanılacak!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12419
S. Küçükkıvanç, et al. “Ay Fotoğrafları, İnsanlı Artemis Görevleri'nde Navigasyon Yöntemi Olarak Kullanılacak!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 17 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12419.
Küçükkıvanç, Sena. Uçar, Damla Şahin. “Ay Fotoğrafları, İnsanlı Artemis Görevleri'nde Navigasyon Yöntemi Olarak Kullanılacak!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, September 17, 2022. https://evrimagaci.org/s/12419.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close