Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atom Saati Nedir? GPS Uydularının ve Uzay Araçlarının Çalışması İçin Neden Atom Saatleri Gerekir?

6 dakika
10,252
Atom Saati Nedir? GPS Uydularının ve Uzay Araçlarının Çalışması İçin Neden Atom Saatleri Gerekir?
Tüm Reklamları Kapat

Atom saati, frekans standardı olarak mikrodalga ışınlardaki hiper-hassas geçiş frekanslarını veya elektromanyetik spektrumun optik/ultraviyole bölgesindeki elektron geçiş frekansını kullanan, yeryüzündeki en hassas zaman ölçüm aletleridir. Bu hassas saatler, uluslararası saat dağılımı hizmetlerinde standart olarak, televizyon yayınlarında dalga frekanslarının ayarlanmasında ve GPS gibi küresel navigasyon uydu sistemlerinde kullanılır.

Ulusal standart ajansları, daha da hassas ölçümlere ulaşmak için, birbiriyle ilişkili birden fazla atomik saati senkronize bir şekilde kullanırlar. Bu sayede Dünya'daki atom saatlerinin hata payı, günde 1 nanosaniyeden az olacak düzeydedir. Bu saatler bir araya gelerek, Uluslararası Atomik Saat adı verilen süreğen ve stabil bir zaman ölçüsü sağlarlar.

Bu tür saatlerin uzay görevlerinde kullanılma nedeni ise şudur: Navigatörler, bir uzay aracının Dünya'dan uzaklığını belirlemek için uzay aracına sonradan Dünya’ya geri dönen bir sinyal gönderirler. Sinyalin bu iki yönlü yolculuğu yapması için gereken süre, uzay aracının Dünya'dan uzaklığını belirtir; çünkü sinyal, bilinen bir hızda (ışık hızında) ilerler.

Tüm Reklamları Kapat

Kulağa ilk etapta karmaşık gelse de, çoğumuz bu yöntemi her gün kullanıyoruz. Market, evinizden 30 dakikalık yürüme mesafesinde olabilir. 20 dakikada yaklaşık bir 1.5 kilometre yürüyebileceğinizi biliyorsanız, dükkana olan mesafeyi hesaplayabilirsiniz. Navigatörler de Dünya'ya birden fazla sinyal göndererek ve zaman içinde birçok ölçüm alarak, bir uzay aracının yörüngesini, nerede bulunduğunu ve nereye gideceğini hesaplayabilir:

Kol saatlerinden uydularda kullanılanlara kadar çoğu modern saat, kuvars kristal osilatörler kullanarak zamanı gösterir. Bu cihazlar, kendilerine voltaj uygulandığında kuvars kristallerinin son derece sabit bir frekansta titreşmesinden yararlanır. Kristalin titreşimleri, dedelerinizin evinde görmüş olabileceğiniz devasa saatlerin sarkacı gibi hareket ederek, ne kadar zamanın geçtiğini gösterir.

Uzay aracının bir metre içindeki konumunu bilmek için, navigatörlerin hassas zaman çözünürlüğüne sahip saatlere, yani saniyenin milyarda birini ölçebilen saatlere ihtiyacı var. Aynı zamanda son derece "sabit" saatlere de ihtiyaç duyarlar. "Sabitlik" bu durumda, bir saatin bir zaman birimini ne kadar tutarlı bir şekilde ölçtüğünü ifade eder; örneğin, bir saniyenin uzunluğunun ölçümü, günler ve haftalar boyunca aynı (saniyenin milyarda birinden daha az hata payıyla) olmalıdır.

Çip ölçeğinde üretilen bir atom saati.
Çip ölçeğinde üretilen bir atom saati.
Wikimedia

Atomların, Saatlerle Ne İlgisi Var?

Uzay navigasyonu için gerekli olan standartlar çerçevesinde, kol saatlerimizde kullandığımız kuvars kristal saatleri yeterince sabit değildir. Yalnızca bir saat sonra, en iyi performans gösteren kuvars osilatörleri bile 1 nanosaniye (saniyenin milyarda biri) yanılabilir. Yani altı hafta sonra, tam 1 milisaniye (saniyenin binde biri) veya mesafe bakımından 300 kilometre hata yapabilirler. Bunun, hızlı hareket eden bir uzay aracının konumunu ölçmede büyük bir etkisi olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Atom saatleri daha fazla stabilizasyon elde etmek için, bir kuvars kristal osilatörünü bir grup atomla birleştirir. NASA'nın Uzay Atom Saati, dört gün sonra bir nanosaniyeden daha az ve 10 yıl sonra bir mikrosaniyeden (saniyenin milyonda birinden) daha az yanılmış olacak. Bu, her 10 milyon yılda, 1 saniyelik yanılmaya eşdeğerdir.

Atomlar, elektronlarla çevrilidir. İçlerinde protonları ve nötronları bulunduran bir çekirdekleri vardır. Periyodik tablodaki her element, çekirdeğinde belirli sayıda proton bulunan bir atomu temsil eder. Çekirdeğin etrafında dolaşan elektronların sayısı değişebilir, ancak elektronların farklı enerji seviyelerinde veya yörüngelerde bulunmaları gerekir. Mikrodalgalar gibi bir enerji dalgasının etkisi, bir elektronun çekirdek etrafında daha yüksek bir yörüngeye yükselmesine neden olabilir. Bu sıçramayı yapabilmek için elektron, yörünge sıçraması yapmaya yetecek miktarda enerji almalıdır - yani mikrodalgaların belirli bir frekansı olmalıdır. Buradaki "frekans" kavramı, belirli bir zaman biriminde uzaydaki belirli bir noktadan geçen dalgaların sayısını ifade eder. Yani, dalgaları sayarak zamanı ölçmek mümkündür.

Elektronların yörüngelerini değiştirmesi için gereken enerji her elementte farklıdır ve belirli elementin tüm atomları için evrenin her yerinde sabittir. Örneğin, bir karbon atomundaki elektronların enerji seviyelerini değiştirmesi için gerekli frekans, Evren'deki her karbon atomu için aynıdır. Uzay Atom Saati, cıva atomlarını kullanır; bu elektronların seviyelerini değiştirmesi için farklı bir frekans gereklidir ve bu frekans bütün cıva atomları için aynı olacaktır. Jet İtki Laboratuvarı’nda (İng: "Jet Propulsion Laboratory" veya "JPL") atom saati fizikçisi olan Eric Burt şöyle anlatıyor:

Bu yörüngeler arasındaki enerji farkının bu kadar kesin ve sabit bir değer olduğu gerçeği, gerçekten de atom saatlerinin temel bileşenidir. Atom saatlerinin mekanik saatlerin ötesinde bir performans seviyesine ulaşmasının nedeni de budur.

Belirli bir atomdaki bu değişmez frekansı ölçebilmek, bilime evrensel, standartlaştırılmış bir zaman ölçümü sunar. Aslına bakarsanız, "1 saniye" dediğimiz sürenin uzunluğunun resmî ölçümü de bu prensibe dayanır: Bu ölçüm için, bir sezyum atomundaki elektronların iki spesifik enerji seviyesi arasında sıçramasını sağlamak için gereken frekansı ölçeriz. Bundan yola çıkarak, hepimizin "1 saniye" olarak algıladığı sürenin tam olarak ne uzunlukta olduğunu belirleyebiliriz: Oda sıcaklığındaki uyarılmamış Sezyum-133 atomunun temel durumdaki iki enerji seviyesi arasındaki geçişe karşılık gelen, 9.192.631.770 döngülük radyasyon, tam olarak 1 saniyedir!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bir atom saatinde, kuvars osilatörünün frekansı, bir atom grubuna uygulanan bir frekansa dönüştürülür. Türetilen frekans yeterliyse, atomlardaki birçok elektronun enerji seviyelerini değiştirmesine neden olacaktır. Frekans yetersizse, çok daha az sayıda elektron atlayacaktır. Bu, kuvars osilatörünün kapalı frekansta olup olmadığını ve ne kadar olduğunu belirleyecektir. Atomlar tarafından belirlenen bir "düzeltme", daha sonra kuvars osilatöre uygulanarak, doğru frekansa geri yönlendirilebilir. Uzay Atom Saati’nde bu tür bir düzeltme birkaç saniyede bir hesaplanır ve kuvars osilatöre uygulanır.

Elbette bir atom saatinin isabetliliği, iki temel faktörden etkilenir:

  • Kullanılan atomların sıcaklığı: Daha soğuk atomlar, daha yavaş hareket ederler ve bu nedenle daha uzun zaman ölçümleri yaparlar.
  • Elektronik veya hiper-hassas geçişin frekansı ve iç çizgi genişliği: Daha yüksek frekanslar ve daha dar çizgiler, daha yüksek hassasiyeti getirir.

Uzay Atom Saati’ni Özel Yapan Nedir?

Atom saatleri, Dünya'nın yörüngesinde dönen GPS uydularında kullanılır; ancak saatlerin doğal kaymasını düzeltmek için, günde 2 kez güncellemelerin gönderilmesi gerekir. Bu güncellemeler, genellikle bir buzdolabı boyutunda olan ve uzaya gitmenin gerektirdiği fiziksel zorlukların üstesinden gelebilecek şekilde tasarlanmamış olan, yeryüzünde sabit olarak bulunan atom saatlerinden gelir.

GPS uydularındaki atom saatlerinden yaklaşık 50 kat daha sabit olan NASA'nın Uzay Atom Saati’nin, uzayda şimdiye kadar uçulan en sabit atom saati olması amaçlanmıştır. Bu sabitliğe cıva iyonları kullanarak ulaşır.

İyonlar, elektriksel olarak nötr olmaktan ziyade, net elektrik yüküne sahip atomlardır. Herhangi bir atom saatinde, atomlar bir vakum odasında bulunur ve bu saatlerin bazılarında atomlar, vakum odasının duvarlarıyla etkileşime girer. Sıcaklık gibi çevresel değişiklikler, atomlarda da değişikliklere neden olur ve frekans hatalarına yol açar. Birçok atom saati nötr atomlar kullanır; ancak cıva iyonları elektrik yüküne sahip olduğundan, bu etkileşimin gerçekleşmesini önlemek için bir elektromanyetik "tuzak" içinde tutulabilir ve Uzay Atom Saati’nin yeni bir isabetlilik düzeyine ulaşmasını sağlayabilir.

Mars veya diğer gezegenler gibi uzak yerlere giden görevler için bu tür bir isabetlilik, Dünya'da ve Dünya'dan minimum iletişimle otonom navigasyonunu mümkün kılar; bu da, uzay araçlarının şimdiki navigasyon yöntemleri için büyük bir gelişmedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 19
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 7
  • Muhteşem! 6
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 19:55:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9814

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. NASA, et al. Atom Saati Nedir? GPS Uydularının ve Uzay Araçlarının Çalışması İçin Neden Atom Saatleri Gerekir?. (2 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9814
NASA, -., Recep, A., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 02). Atom Saati Nedir? GPS Uydularının ve Uzay Araçlarının Çalışması İçin Neden Atom Saatleri Gerekir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9814
-. NASA, et al. “Atom Saati Nedir? GPS Uydularının ve Uzay Araçlarının Çalışması İçin Neden Atom Saatleri Gerekir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9814.
NASA, ---. Recep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Atom Saati Nedir? GPS Uydularının ve Uzay Araçlarının Çalışması İçin Neden Atom Saatleri Gerekir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/9814.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close