Kozmik Uçurum: James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Doğumevini (NGC 3324, Karina Nebulası) Gözledi!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Mehtaplı bir akşamda ufukta görünen sarp dağlara çok benzeyen bu görüntü, aslında Karina Bulutsusu'ndaki yakındaki genç ve yıldız oluşturan bir bölge olan NGC 3324'ün kenarıdır. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndaki Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) tarafından kızılötesi ışıktan faydalanarak yakalanan bu görüntü, yıldız doğumunun önceden gizlenmiş alanlarını ortaya koymaktadır.
Kozmik Uçurum olarak adlandırılan bölge, aslında yaklaşık 7600 ışıkyılı uzaklıktaki NGC 3324'ün içindeki devasa bir gaz boşluğunun kenarıdır. Kavernöz (boşluklu) bölge, bu görüntüde gösterilen alanın üzerinde, balonun merkezinde yer alan son derece büyük, sıcak, genç yıldızlardan gelen yoğun morötesi radyasyon ve yıldız rüzgarları tarafından bulutsu içine oyulmuştur. Bu yıldızlardan gelen yüksek enerjili radyasyon, bulutsunun duvarını yavaş yavaş aşındırarak şekillendirmektedir.
- James Webb Uzay Teleskobu'nın NIRCam ve MIRI enstrümanları tarafından çekilen NGC 3324 ("Kozmik Uçurum") fotoğrafını çok yüksek çözünürlükte indirmek isterseniz PNG (124.71 MB) veya TIFF (136.99 MB) formatlarında indirebilirsiniz.
Yaklaşık 7.600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan NGC 3324, ilk olarak 1826'da James Dunlop tarafından kataloglanmıştır. Güney Yarımküre'den görülebilen bu bulut, Karina takımyıldızında bulunan Karina Bulutsusu'nun (NGC 3372) kuzeybatı köşesinde yer almaktadır. Karina Bulutsusu, Anahtar Deliği Bulutsusu'na ve Eta Karina adlı aktif ve kararsız bir hiperdev yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.
James Webb Uzay Teleskobu üzerinde bulunan NIRCam, yüksek çözünürlüğü ve benzersiz duyarlılığı sayesinde, önceden gizlenmiş yüzlerce yıldızı ve hatta arka planda kalmış çok sayıda galaksiyi ortaya çıkarabilmektedir. Örneğin bu fotoğrafta şu detayları görmek mümkündür:
- Astronomik "sıradağlardan" yükseliyormuş gibi görünen "buhar", aslında sıcak ve iyonize gaz ile yoğun ultraviyole radyasyon nedeniyle bulutsudan akan sıcak tozdur.
- Dramatik sütunlar, genç yıldızlardan gelen kabarcıklı ultraviyole radyasyona direnerek, parlayan gaz duvarının üzerinde yükselmektedir.
- Kabarcıklar ve boşluklar, yeni doğan yıldızların yoğun radyasyonu ve esen yıldız rüzgarları nedeniyle oluşmaktadır.
- Altın renginde görünen önyıldız jetleri ve akıntıları, tozla kaplanmış, doğmakta olan yıldızlardan fırlamaktadır.
- Sırtın üst merkezinde bir "patlama" görülmektedir ve bu patlamadan, yıldızlararası ortama gaz ve toz püskürtmektedir.
- Eğik bir silindir gibi görünen sıra dışı bir "kemer" görülmektedir.
Bu çok erken yıldız oluşum periyodunu yakalamak zordur çünkü tek bir yıldızın doğumu için sadece 50.000 ila 100.000 yıl kadar sürer; ancak Webb'in aşırı duyarlılığı ve mükemmel uzaysal çözünürlüğünün, bu nadir olayı yakalamayı sıradan bir olay hâline getirmesi beklenmektedir.
James Webb Uzay Teleskobu'nun Orta-Kızılötesi Enstrümanı'nın (MIRI) gözünden genç yıldızlar ve onların tozlu, gezegen oluşturan diskleri, orta kızılötesi dalgaboylarında parlak bir şekilde parlamaktadır ve bu nedenle fotoğraft pembe ve kırmızı görünmektedir. MIRI, toza gömülü yapıları ortaya çıkarmak konusunda çok iyidir. Örneğin devasa jetlerin ve akıntıların yıldız kaynaklarını ortaya çıkarabilmektedir. MIRI ile bakıldığında, bu astronomik sırtların yüzeyindeki sıcak toz, hidrokarbonlar ve diğer kimyasal bileşikler parlayarak pürüzlü kayaların görünümünü verir.
Fotoğraf Dünya'dan 7600 ışık yılı (2300 parsek) uzaklığı göstermektedir ve yaklaşık 7.3 ark-dakika (16 ışık yılı) genişliğe sahiptir. 3 Haziran 2022'de çekilen fotoğrafta; F090W (mavi), F187N (cyan), F200W (yeşil), F335M (turuncu), F444W (kırmızı), F470N (sarı) tipi filtreler kullanılmıştır. Fotoğraf kompozittir; dolayısıyla tek bir kareden oluşmamakta, birden fazla karenin birleştirilmesiyle inşa edilmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 47
- 17
- 16
- 13
- 9
- 7
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- Q Starter Kit. Nasa’s Webb Reveals Cosmic Cliffs, Glittering Landscape Of Star Birth. Alındığı Yer: Q Starter Kit | Arşiv Bağlantısı
- Q Starter Kit. “Cosmic Cliffs” In The Carina Nebula (Nircam Image). Alındığı Yer: Q Starter Kit | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:31:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12099
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.