Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Küresel Isınma ve Evrim El Ele Verdiğinde, Çok Daha Ölümcül Virüsler ve Pandemiler Ortaya Çıkabilir!

Enterovirüsler, Daha Ilıman Sularda Giderek Daha Yüksek Direnç Kazanacak Biçimde Evrimleşiyor!

Küresel Isınma ve Evrim El Ele Verdiğinde, Çok Daha Ölümcül Virüsler ve Pandemiler Ortaya Çıkabilir!
2 dakika
5,072
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok virüs, yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz; normalde aktif oldukları sıcaklıkların üzerindeki ortamlarda virüsler aktivasyonlarını yitirirler ve dağılırlar. Soğuk algınlığından çocuk felcine kadar birçok hastalığa neden olan enterovirüsler de farklı değil: Sıcaklık, Güneş ışınları ve hatta diğer mikropların varlığında aktivitelerini yitirebilirler.

Ancak iklim değişikliği ile evrim güçlerini birleştirince, işler değişebilir. Environmental Science & Technology dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, küresel ısınma nedeniyle enterovirüsler sıcaklığa daha dirençli hale geliyorlar.[1] Sadece sıcaklığa da değil; klor gibi dezenfektanlara karşı hızla direnç kazanıyorlar!

Dışkı içerisinde sıklıkla bulunabilen enterovirüsler, lağımlar ve diğer su yolları aracılığıyla çevreye saçılabilirler. Bu noktada, bulaşmaya devam edip edemeyeceklerini belirleyen ana unsur, bulundukları çevrede varlıklarını koruyup koruyamayacaklarıdır. Normalde yüzey sularında Güneş ışınlarına maruz kalarak veya klor gibi dezenfektanların etkisiyle yok olurlar ve hastalık yapıcı özelliklerini yitirirler.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat Anna Carratalà, Tamar Kohn ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre, küresel ısınmanın etkisiyle bu durum değişiyor: Virüsler, yepyeni ortam koşullarına adapte olmaya başladılar ve bu, onların dezenfeksiyon dirençlerini doğrudan etkiliyor.

Ekip, insan enterovirüslerinden örnekler alarak 4 ayrı grup oluşuturdular. Bu virüsleri, gölden alınan sular içinde, bir kısmını 10 santigrat, diğer kısmını 30 santigrat sıcaklıkta, yapay Güneş ışığı olan ve olmayan ortamlarda çoğalttılar. Sonrasında bu virüsleri ısıya, yapay Güneş ışığına ve mikrobiyal "otlamaya" maruz bıraktılar.

Deney düzeneği
Deney düzeneği
ACS

Bulgularına göre, daha sıcak olan su içinde çoğalan virüsler, ısı nedeniyle inaktivasyona karşı daha dirençliydiler. Güneş ışınları veya diğer mikroplara maruz bırakıldıklarında, aralarında dikkate değer bir direnç farkı bulunmadı. Ancak bu virüsler sonradan soğuk suya taşındıklarında, sıcak sularda çoğalmış olan virüsler soğuk suda, soğuk su içinde çoğalmışlara göre yine daha başarılı bir şekilde bulaşıcılığını korudu.

Sonuç olarak, küresel ısınmanın etkisiyle ısınan sular içinde evrimleşen virüsler, onları dezenfekte etmekte kullanabileceğimiz araçlara karşı daha dirençli hale geliyorlar. Bu nedenle, özellikle de viral hastalıkların genellikle köken aldığı tropik bölgelerde ve küresel ısınmadan etkilenen diğer bölgelerde bu virüsleri klor veya doğal yollarla yok etmek giderek zorlaşabilir.

Hastalığa yakalanma riski
Hastalığa yakalanma riski
ACS

Daha da kötüsü, bu direnç sayesinde virüsler bulaşıcılıklarını daha uzun süreler koruyabilirler ve bu nedenle, kontamine olmuş sularla temas eden kişilere bulaşma ihtimalleri artabilir. Örneğin yapılan çalışmada, 10 günlük bir süre zarfı içinde virüse yakalanma riskinin, daha sıcak sularda çoğalan virüsler için, daha soğuk sulardakilere nazaran 3 kat daha uzun süre boyunca "kabul edilebilir risk" seviyesinin üzerinde olduğu gösterildi (3 güne karşı 1 gün). Bu durum, enterovirüslerle ister istemez temas eden bölgelerden yeni epidemi ve pandemilerin başlamasının önünü açabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 28
  • Bilim Budur! 16
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 9
  • Üzücü! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 13:30:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9318

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Küresel Isınma ve Evrim El Ele Verdiğinde, Çok Daha Ölümcül Virüsler ve Pandemiler Ortaya Çıkabilir!. (9 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9318
Bakırcı, Ç. M. (2020, September 09). Küresel Isınma ve Evrim El Ele Verdiğinde, Çok Daha Ölümcül Virüsler ve Pandemiler Ortaya Çıkabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9318
Ç. M. Bakırcı. “Küresel Isınma ve Evrim El Ele Verdiğinde, Çok Daha Ölümcül Virüsler ve Pandemiler Ortaya Çıkabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9318.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Küresel Isınma ve Evrim El Ele Verdiğinde, Çok Daha Ölümcül Virüsler ve Pandemiler Ortaya Çıkabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/9318.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close