Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor.

Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor.
2 dakika
1,063
Tüm Reklamları Kapat

1924 yılında keşfedilen ve Taung Çocuğu olarak bilinen kuyruksuz iri maymun benzeri Australopithecus kafatası, insanın evrimine bakış açımızı değiştirdi. O dönemler Avrasya'da evrildiği düşünülen insanların Afrika'da evrilmiş olduğuna dair ipucu verdi.

Aynı kazı alanında daha sonra hiç bir hominin buluntusu ele geçmedi. Fakat fosilleşmiş bir arı yuvası, 3 milyon yıl önce yaşamış bu öncül insanların yerel yaşam alanlarına dair yeni veriler sunuyor, ayrıca daha fazla fosilin keşfedilmeyi bekliyor olabileceği konusunda ipucu veriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Taung Çocuğu kafatasının içinde bulunan taşların mağaraların yapısındakine benzer kireçtaşı olduğu tahmin ediliyordu.

Londra Üniversitesi'nden Philip Hopley, "Bütün diğer Güney Afrikalı hominin buluntuları kireçtaşından oluşmuş mağara tabakalarından geldi." diyor. Buna 2008 yılında bulunan Australopithecus sediba ve 2013 yılında bulunan etkileyici Homo naledi buluntuları da dahil.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat 2013'te Hopley ve ekibi bir alternatif önderdi: Taung Çocuğu 2,8 milyon yıllık yüzey toprağında korunmuş olabilir.

2010 yılında Hopley ve ekibinin Taung'da bulduğu fosilleşmiş arı yuvası bu fikirlerini destekliyor. Bulunan yuvanın yüzeye yuva yapan günümüz arılarının antik akrabaları olduğunu düşünüyorlar.

Arı fosili çevreye dair kanıtlar sunuyor.
Arı fosili çevreye dair kanıtlar sunuyor.
Parker et al. 2016

Taung'daki diğer fosil böcek aktivitelerinin kanıtları ile birlikte, araştıcılar Taung Çocuğu'nun mağara taşlarının değil kurak ve çiçekli bitkilerle dolu bir yaşam alanı gösteren taşların arasında bulunduğu sonucuna vardılar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Araştırıcılara göre, öncül insanların yaşadığı bölgelerde böceklerle ilgili fosillerin yaygın olmasına rağmen, onların bu yaşam alanlarını anlamak için sahip oldukları potansiyel dikkate alınmadı.

Hopley bu sonucun Taung'da gelecekte yapılabilecek fosil keşifleri için umutları artırdığı görüşünde. Taung Çocuğu'nun bulunduğu yerin çevresinde daha fazla hominin fosili elde edebilmek için çalışmalar sürüyor.

Eğer fosilin bulunduğu bölge açık savana benzeri bir yaşam alanıysa, Taung'da bakılması gereken yerler çoğalacak gibi görünüyor. Hopley, "Bu araştırma gösteriyor ki, düşünüldüğünden daha fazla yerde hominin fosili bulma ihtimalimiz var." diyor.

Tabakalı Tartışma

Herkes aynı fikirde değil. Daha önce uzun zaman Taung'da çalışmış olan Ohio State Üniversitesi'nden Jeffrey McKee, "Arı fosili gerçekten büyüleyici ve araştırıcılar gerçekten güzel ve detaylı bir iş çıkarmış." diyor. Fakat Taung fosilinin arı fosillerinin aksine yüzey toprağı tabakasından değil mağara tabakasından gelen taşlar içinde korunmuş olduğunu düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hopley ise buna katılmıyor, "Arı fosilleri Taung Çocuğu'nun bulunduğu tamamiyle aynı tortu kalıntılarından geliyor." diye ekliyor.

Tabii ki her iki araştırıcı da, Taung'da bulunabilecek yeni hominin fosillerinin çok heyecan verici bir gelişme olacağı konusunda aynı fikri paylaşıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • Colin Barras. Ancient Bee Fossil Reveals Secrets Of Human Ancestor’s Habitat. (28 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2018. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • Jennifer F. Parker,, et al. (2016). Fossil Carder Bee's Nest From The Hominin Locality Of Taung, South Africa. PLoS ONE. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 17:10:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7121

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. T. Özdoğan. Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor.. (1 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7121
Özdoğan, K. T. (2016, October 01). Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor.. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7121
K. T. Özdoğan. “Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor..” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 01 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/7121.
Özdoğan, Kadir Toykan. “Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor..” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, October 01, 2016. https://evrimagaci.org/s/7121.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close