Arı Fosili Atalarımızın Yaşam Alanlarına Dair İpucu Veriyor.
1924 yılında keşfedilen ve Taung Çocuğu olarak bilinen kuyruksuz iri maymun benzeri Australopithecus kafatası, insanın evrimine bakış açımızı değiştirdi. O dönemler Avrasya'da evrildiği düşünülen insanların Afrika'da evrilmiş olduğuna dair ipucu verdi.
Aynı kazı alanında daha sonra hiç bir hominin buluntusu ele geçmedi. Fakat fosilleşmiş bir arı yuvası, 3 milyon yıl önce yaşamış bu öncül insanların yerel yaşam alanlarına dair yeni veriler sunuyor, ayrıca daha fazla fosilin keşfedilmeyi bekliyor olabileceği konusunda ipucu veriyor.
Taung Çocuğu kafatasının içinde bulunan taşların mağaraların yapısındakine benzer kireçtaşı olduğu tahmin ediliyordu.
Londra Üniversitesi'nden Philip Hopley, "Bütün diğer Güney Afrikalı hominin buluntuları kireçtaşından oluşmuş mağara tabakalarından geldi." diyor. Buna 2008 yılında bulunan Australopithecus sediba ve 2013 yılında bulunan etkileyici Homo naledi buluntuları da dahil.
Fakat 2013'te Hopley ve ekibi bir alternatif önderdi: Taung Çocuğu 2,8 milyon yıllık yüzey toprağında korunmuş olabilir.
2010 yılında Hopley ve ekibinin Taung'da bulduğu fosilleşmiş arı yuvası bu fikirlerini destekliyor. Bulunan yuvanın yüzeye yuva yapan günümüz arılarının antik akrabaları olduğunu düşünüyorlar.
Taung'daki diğer fosil böcek aktivitelerinin kanıtları ile birlikte, araştıcılar Taung Çocuğu'nun mağara taşlarının değil kurak ve çiçekli bitkilerle dolu bir yaşam alanı gösteren taşların arasında bulunduğu sonucuna vardılar.
Araştırıcılara göre, öncül insanların yaşadığı bölgelerde böceklerle ilgili fosillerin yaygın olmasına rağmen, onların bu yaşam alanlarını anlamak için sahip oldukları potansiyel dikkate alınmadı.
Hopley bu sonucun Taung'da gelecekte yapılabilecek fosil keşifleri için umutları artırdığı görüşünde. Taung Çocuğu'nun bulunduğu yerin çevresinde daha fazla hominin fosili elde edebilmek için çalışmalar sürüyor.
Eğer fosilin bulunduğu bölge açık savana benzeri bir yaşam alanıysa, Taung'da bakılması gereken yerler çoğalacak gibi görünüyor. Hopley, "Bu araştırma gösteriyor ki, düşünüldüğünden daha fazla yerde hominin fosili bulma ihtimalimiz var." diyor.
Tabakalı Tartışma
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Herkes aynı fikirde değil. Daha önce uzun zaman Taung'da çalışmış olan Ohio State Üniversitesi'nden Jeffrey McKee, "Arı fosili gerçekten büyüleyici ve araştırıcılar gerçekten güzel ve detaylı bir iş çıkarmış." diyor. Fakat Taung fosilinin arı fosillerinin aksine yüzey toprağı tabakasından değil mağara tabakasından gelen taşlar içinde korunmuş olduğunu düşünüyor.
Hopley ise buna katılmıyor, "Arı fosilleri Taung Çocuğu'nun bulunduğu tamamiyle aynı tortu kalıntılarından geliyor." diye ekliyor.
Tabii ki her iki araştırıcı da, Taung'da bulunabilecek yeni hominin fosillerinin çok heyecan verici bir gelişme olacağı konusunda aynı fikri paylaşıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
- Colin Barras. Ancient Bee Fossil Reveals Secrets Of Human Ancestor’s Habitat. (28 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2018. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
- Jennifer F. Parker,, et al. (2016). Fossil Carder Bee's Nest From The Hominin Locality Of Taung, South Africa. PLoS ONE. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 10:07:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7121
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in New Scientist. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.