Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2050 Yılına Kadar, Yok Ettiğimiz Deniz Yaşamını Yenileyebiliriz! En Azından Artık Bir Planımız Var!

4 dakika
3,484
2050 Yılına Kadar, Yok Ettiğimiz Deniz Yaşamını Yenileyebiliriz! En Azından Artık Bir Planımız Var! thewallpaper.co
Okyanustaki Balıklar
Tüm Reklamları Kapat

Önce kötü haber: Hatırlayacak olursanız, insanlık son 40 yılda okyanus yaşamının %49'unu yok etmişti. İnanılmaz bir hızla yaşam alanlarını yok ediyor ve canlıların soyunu tüketiyoruz.

Şimdi iyi haber: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 14 numarasına aşina değilseniz, bu maddenin amacı, "okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma için korumak ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmaktır". Bilim insanları, bunu başarmak için 30 yıllık bir plan hazırladılar.

Küresel ısınma, artan asitleşme, plastik kirliliği, büyüyen ölü bölgeler ve insanların sorumlu olduğu diğer çevresel endişelere rağmen bazı bilim insanları, su altı ekosistemlerimizin restore edilebileceğini ve tekrar gelişebileceğini düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Önümüzde yapılacak çok iş var ama yeni planda söylendiğine göre birçok deniz türü oldukça dayanıklı türler ve bu, gelecek için bir umut ışığı olarak görülüyor. Ekip, bu türlere iyileşme şansı verirsek, deniz yaşamının 1 nesil içinde yenilenebileceğini öne sürüyor. Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (KAUST) deniz bilimcisi Carlos Duarte şöyle diyor:

Esnek ve canlı bir okyanusu gelecek nesillere mirası bırakma ile, geri dönülmez bir şekilde bozulmuş bir okyanus arasında seçim yapabileceğimiz bir noktadayız. Çalışmamız, geçmişteki koruma müdahaleleri sonrasında deniz popülasyonlarının, habitatlarının ve ekosistemlerinin geri kazanıldığını gösteriyor. Kanıtlanmış çözümleri küresel olarak ölçeklendirmek için özel, kanıta dayalı öneriler sunuyoruz.

Durate ve meslektaşları, okyanusların sağlığını ölçmek için çok çeşitli çalışmalara, raporlara ve istatistiklere baktılar ve deniz yaşamı nüfusunun yarısının son 40 yılda ciddi bir düşüş yaşadığını buldular.

Bu gidişatı geri döndürüp, okyanusu kurtarma planları ise 9 noktaya odaklanıyor:

  • Tuz bataklıkları,
  • mangrovlar,
  • deniz otları,
  • mercan resifleri,
  • yosunlar,
  • istiridye resifleri,
  • balıkçılık,
  • megafauna ve
  • derin deniz

Araştırmacılar, bunlara odaklanmamızı söylüyorlar. Bunu yapabilirsek, deniz yaşamının yavaş yavaş geri gelmesi işten bile değil!

Tüm Reklamları Kapat

Mangrov, gelgit olaylarının sık yaşandığı okyanus kıyılarında yetişen, ağaç ve bitki topluluklarına verilen isimdir. Bu aynı zamanda orman oluşumu ile tam uyumlu mikroorganizmalar (bakteriler, mantarlar, algler) ve faunaya (yengeçler, karidesler, balıklar) da verilen genel bir isimdir.
Mangrov, gelgit olaylarının sık yaşandığı okyanus kıyılarında yetişen, ağaç ve bitki topluluklarına verilen isimdir. Bu aynı zamanda orman oluşumu ile tam uyumlu mikroorganizmalar (bakteriler, mantarlar, algler) ve faunaya (yengeçler, karidesler, balıklar) da verilen genel bir isimdir.
pixabay.com

Sadece deniz yaşamını geri getirmek de değil! Eğer bu planı doğru bir şekilde uygulayabilirsek, bundan herkes faydalanacak: Örneğin tuz bataklıkları ve deniz otları atmosferdeki karbonu emebilir. Mangrovların sel ve dalgalara karşı etkili bariyerler olduğu kanıtlanmıştır.

Sel koruması için mangrovlardan yıllık beklenen faydalar. Mangrovların karaya (a), insanlara (b) ve mülklere (c) selden kaçınan etkileri üzerine tahminler. Mangrovlu ve mangrovsuz senaryolar arasındaki farklar, habitatın mevcut sel koruma faydalarıdır.
Sel koruması için mangrovlardan yıllık beklenen faydalar. Mangrovların karaya (a), insanlara (b) ve mülklere (c) selden kaçınan etkileri üzerine tahminler. Mangrovlu ve mangrovsuz senaryolar arasındaki farklar, habitatın mevcut sel koruma faydalarıdır.
Nature

Ekibin amacı su altı sistemlerinin devam etmesi olduğundan, her şeyin yitirilmediğinin bir kanıtı olarak fil foklarından (deniz fili) yeşil kaplumbağalara kadar türleri kurtarma amaçlı daha önce başarılı koruma çabalarına dikkat çekiyorlar. Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden biyolog Catherine Lovelock şöyle diyor:

İnsanlık, okyanuslarımızı büyük ölçüde bozmuş olsa da son müdahaleler bir dizi olağanüstü başarının önünü açtı.

Daha önce balina avcılığıyla ilgili moratoryumlar uygulamak, bir Deniz Kanunu oluşturmak, gemilerden kaynaklanan kirliliği önlemek ve sanayileştirilmiş balıkçılığı sınırlamak için gezegen olarak bir araya geldik ve hepsi de olumlu sonuçlar doğurdu. Okyanuslarımızın hatırına, daha da ileri gidebiliriz!

Deniz Fili
Deniz Fili
Wikipedia

Ekip ayrıca, türlerin korunması, alanların korunması, akıllıca hasat, yaşam alanlarının geri kazanılması, kirliliğin azaltılması ve ayrıca en önemlisi iklim değişikliğinin azaltılması üzerinde durulması gereken altı "kurtarma rampası" belirledi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yeni araştırmaya göre, tüm bu rampaların büyük ölçekli bir şekilde ve hep birlikte çalışmasını sağlarsak, 2050 yılına kadar deniz yaşamında bir miktar iyileşme görmeliyiz. Ekip, mali ve uluslararası işbirliği açısından büyük bir çabaya ihtiyaç duyacak, ancak bunu başarmak mümkün.

Araştırmacıların hedeflediği, okyanuslarımızın geçmişinde bildiğimiz, belirli bir referans noktası yok. Ancak deniz yaban hayatının tekrar gelişebileceğini ve karada büyüyen bir insan nüfusunu desteklemek için genişleyebileceğini söylüyorlar.

Küresel yıllık deniz ürünleri, çift kabuklu hayvanlar, kabuklular, algler ve diadromus ve deniz balıkları üretimi
Küresel yıllık deniz ürünleri, çift kabuklu hayvanlar, kabuklular, algler ve diadromus ve deniz balıkları üretimi
academic.oup.com
Son 50 yılda küresel tarım (gıda dışı ürünler hariç), hayvancılık (et), tatlı su ve deniz su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık üretimindeki eğilimler.
Son 50 yılda küresel tarım (gıda dışı ürünler hariç), hayvancılık (et), tatlı su ve deniz su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık üretimindeki eğilimler.
academic.oup.com

Bu ekosistemler bizi besliyor, destekliyor ve hatta bilinmeyen virüslerden korunmamızı sağlıyor. Eğer denizler altında dünyanın geleceğini garanti altına almak için harekete geçmezsek, o zaman bizim de bir geleceğimiz olmaz. KAUST'tan deniz bilimci Susana Agustí;

Deniz yaşamının yeniden inşası insanlık için büyük ama başarılabilir bir meydan okumadır. Bu, ayrıca etik bir yükümlülük ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmak için akıllı bir ekonomik hedeftir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 17
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Muhteşem! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Bilim Budur! 6
  • Güldürdü 4
  • İnanılmaz 4
  • Üzücü! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:21:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8503

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Kanara, et al. 2050 Yılına Kadar, Yok Ettiğimiz Deniz Yaşamını Yenileyebiliriz! En Azından Artık Bir Planımız Var!. (8 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8503
Kanara, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 08). 2050 Yılına Kadar, Yok Ettiğimiz Deniz Yaşamını Yenileyebiliriz! En Azından Artık Bir Planımız Var!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8503
K. Kanara, et al. “2050 Yılına Kadar, Yok Ettiğimiz Deniz Yaşamını Yenileyebiliriz! En Azından Artık Bir Planımız Var!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8503.
Kanara, Kaan. Bakırcı, Çağrı Mert. “2050 Yılına Kadar, Yok Ettiğimiz Deniz Yaşamını Yenileyebiliriz! En Azından Artık Bir Planımız Var!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/8503.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close