Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hangi İklim Politikaları Daha Etkilidir?

Araştırmacılar, 41 Ülkede Uygulanan 1500 İklim Politikasını İnceleyerek En Etkili Politikaları Belirledi!

4 dakika
303
Hangi İklim Politikaları Daha Etkilidir? CNN
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Küresel iklim eylemi için etkili adımlar atmanın aciliyeti giderek artarken, "türünün ilk örneği" olan bir analiz, dünya çapında gezegenimizi ısıtan kirliliği dizginlemede en etkili olan politikaları belirledi ve bazı şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.

Avrupa'daki çeşitli iklim kurumlarından araştırmacılar, Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada son yirmi yılda 41 ülkedeki 1.500 iklim politikasının etkinliğini analiz etti.[1]

Araştırmacılar, yalnızca 63 "başarı öyküsü" tespit etti. Bu başarı, iklimi etkileyen çevre kirliliğinde azaltmada etkili olan politikaları bağımsız bir şekilde veya bir arada uygulayarak elde edilmişti. Araştırmacılar, bu sayının nispeten az olmasının "üzücü" olabileceğini ifade etseler de bulguların, neyin işe yaradığını gösteren bir yol haritası sunduğunu belirtti.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, 1998 ve 2022 yılları arasında bina, elektrik, sanayi ve ulaşım sektörlerinde çevre kirliliğinde önemli düşüş (ortalama %19 azalma) yaşayan ülkeleri bulmak için büyük miktarda iklim verisini taradılar. Daha sonra, bu ülkelerin aynı dönemde uyguladıkları veya güçlendirdikleri politikalarla sonuçları eşleştirdiler.

Çalışmanın baş yazarlarından olan ve Almanya'daki Küresel Ortak Varlıklar ve İklim Değişikliği Mercator Araştırma Enstitüsü'nde çevre ekonomisti olarak görev yapan Nicolas Koch, çalışmayı şöyle açıklıyor:

Temel olarak, diğer insanların daha önce yaptıklarının tersini yapıyoruz. Önce çevre kirliliğinin etkilerine bakıyor, sonra bu etkileri politikalarla açıklamaya çalışıyoruz.

Kömür yakıtlı yeni termik santraller veya çok yakıt tüketen araçlara yönelik yasaklar gibi popüler iklim politikaları söz konusu olduğunda Koch, bazı bulguların beklenmedik olduğunu da belirtiyor:

Gerçekten şaşırtıcı olan bulgu şu ki, bu politika araçları tek başına kullanıldığında asla başarılı diyebileceğimiz kadar büyük emisyon düşüşü tespit edemiyoruz.

Koch, bu durumun bu politikaların uygulanmaması gerektiği anlamına gelmediğini ancak başka önlemlerle, örneğin vergiler veya fiyat teşvikleriyle desteklenmesi gerektiğini şöyle vurguluyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yasaklar tek başına, sadece bir aşamalı devreye alma planı varsa inandırıcı olmaz. Ancak politika yapıcılar yakıtla çalışan arabaların yasaklanmasıyla birlikte bir iklim vergisi almak gibi ek önlemler de getirirse bu yasaklar daha inandırıcı hale gelir ve yatırımcıların ve tüketicilerin beklentilerini değiştirir.

Çalışmaya göre bağımsız politikalardan ziyade, farklı politikaların kombinasyonları en yüksek başarı seviyesine ulaştı.

Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, 2008 finansal krizinden sonra ulaşım sektöründen kaynaklanan gezegenin ısınmasına neden olan kirlilik konusunda önemli bir azalma yaşadı. Çalışma, bunun düşük karbon emisyonuna sahip araçlar için vergi indirimleri ile birlikte yakıt verimliliği standartlarında yapılan reformdan kaynaklandığını ortaya koydu. Koch, şöyle yorumluyor:

Bu kombinasyonun etkili olduğunu gördük, aslında bu ABD için gerçekten iyi bir haber.

Bu durum, 2022 yılında Demokratlar Başkan Joe Biden'ın iklim yasasını geçirdiklerinde daha da etkili bir şekilde tekrarlandı. Yasada, elektrikli araçlar, güneş panelleri ve enerji tasarruflu ev aletleri için büyük vergi indirimleri sağlanırken aynı zamanda en çok kirlilik yaratan sektörler olan doğal gaz ve petrol, ulaşım ve enerji üretimi gibi alanlarda emisyonları azaltmaya yönelik federal kurallar da getirildi.

İngiltere, 2015 ve 2016 yıllarında kömürden çıkış planı, enerji üreticileri için asgari karbon fiyatı düzenlemesi, hava kirliliği konusunda daha sıkı standartlar ve yenilenebilir enerjiye verilen teşviklerle elektrikten kaynaklanan ve gezegenin ısınmasına neden olan çevre kirliliğinde büyük bir azalma sağladı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Tek başına uygulandığında iklim konusunda daha çok etki gösteren politika ise vergilendirmedir. Ancak Koch’a göre, karbon vergisi bu yükü kaldırmakta zorlanacak olan halka fazla yük bindirmemek için daha sosyal olarak kabul edilebilir politikalarla desteklenmelidir.

Karbon vergileri ABD Kongresi'nde pek rağbet görmese de birkaç yasa tasarısı, ancak üretildikleri ülkede ne kadar kirlilik yaydıklarına bağlı olarak ithal ürünlere uygulanacak bir "karbon sınırı ayarlama vergisi" için birkaç yasa tasarısı sunuldu. Bu tasarıların geçen yıl kabul edilen benzer bir AB önlemine karşılık olarak görülüyor.

Koch, hangi politikaların en iyi sonucu verdiğinin ülkelere ve sektörlere göre farklılık gösterdiğini ve belirli bağlamlarda işe yarayan iklim politikası kombinasyonlarını daha iyi anlamak için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Araştırmada yer almayan Londra Üniversitesi Koleji'nden uluslararası enerji ve iklim değişikliği profesörü Michael Grubb şöyle anlatıyor:

Bu şimdiye kadar yapılmış en sofistike çalışma. hangi politikaların etkili olduğunu anlamaya yönelik analizlerde ileriye doğru atılan önemli bir adım.

Ancak Grubb, sadece büyük emisyon düşüşlerine odaklanmanın küresel çaptaki binlerce küçük çabanın etkisini kaçırmaya neden olduğunu da vurguluyor.

Araştırmada yer almayan NewClimate Institute kurucu ortağı Hanna Fekete ise çalışmanın iklim için yapılan mevcut uygulamaların ve alınan eylemlerin eyleminin yetersiz olduğuna dair daha fazla kanıt sunduğunu belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdiye kadar uygulanan en başarılı politikalar küresel düzeye genişletilse bile emisyonların gittiği yer ile felaket düzeyindeki küresel ısınmayı kontrol altına almak için olması gereken yer arasındaki farkı kapatamayacağını da sözlerine ekleyen Fekete, ülkeleri 30 veya 40 yıl sonra nerede olmak istediklerine dair net bir vizyon geliştirmeye ve politikaları gerçekten uygulamaya ve onları geleceğe hazır hale getirmeye çağırıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 10:57:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18444

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Hangi İklim Politikaları Daha Etkilidir?. (23 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18444
Derin, U. (2024, August 23). Hangi İklim Politikaları Daha Etkilidir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18444
U. Derin. “Hangi İklim Politikaları Daha Etkilidir?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18444.
Derin, Ufuk. “Hangi İklim Politikaları Daha Etkilidir?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 23, 2024. https://evrimagaci.org/s/18444.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close