Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
16 Eylül 2024
BepiColombo'nun Gözünden Merkür'ün Vivaldi Krateri
Bilgiler
Yorum (0)
BepiColombo'nun Gözünden Merkür'ün Vivaldi Krateri
Merkür'deki bu büyük kraterin neden iki halkası ve pürüzsüz bir zemini var? Açıkçası bundan henüz kimse emin değil. Vivaldi Krateri olarak adlandırılan 215 kilometre genişliğindeki bu sıra dışı oluşum, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) fırlatmış olduğu BepiColombo isimli robotik uzay aracı tarafından Eylül 2024 başlarında gerçekleştirilen bir uçuş sırasında ayrıntılı bir şekilde yeniden görüntülendi. Kayalık gezegenler veya uydular üzerinde görülen bu büyük dairesel yapılar, genellikle küçük bir asteroit ya da kuyruklu yıldız parçasının çarpması veya volkanik bir patlama yaşanması sonucunda ortaya çıkarlar. Ancak Vivaldi'nin durumunda ise her iki olayın da gerçekleşmiş olması, yani şiddetli bir çarpma nedeniyle pürüzsüz bir lav akışının meydana gelmiş olması mümkün. Çift halkalı kraterler, nadir görülen yapılardır ve bu kraterlerin iç halkalarının oluşum sebebiyse hâlen araştırılmaktadır. Bir ilk adım niteliğindeki bu kütle çekimi destekli hız yavaşlatıcı uçuş ile BepiColombo'nun 2026'da Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeni Merkür'ün yörüngesine yerleştirilmesi hedefleniyor.
Görsel Kaynağı: ESA, JAXA, BepiColombo, MTM
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Tolunay Dündar
2
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
80
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1097 (%10.15)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close