Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
23 Ağustos 2024
Süpernova Kalıntısı CTA 1
Bilgiler
Yorum (0)
Süpernova Kalıntısı CTA 1
CTA 1'in kalbinde sessiz bir pulsar yer almaktadır. Süpernova kalıntıları, 1960 yılında astronomlar tarafından radyo dalga boylarındaki bir emisyon kaynağı olarak keşfedilmiş ve o zamandan beri büyük bir yıldızın ölüm patlamasının sonucu olarak tanımlanmıştır. Ancak beklenen pulsardan, yani büyük kütleli yıldızın çökmüş çekirdeğinin dönmekte olan nötron yıldızı kalıntısından, hiçbir radyo sinyali tespit edilememiştir. İlk süpernova patlamasından yaklaşık 10.000 yıl sonra görülen bu yıldızlararası enkaz bulutu, optik dalga boylarında soluk bir görünüme sahiptir. CTA 1'in hala genişlemekte olan şok dalgalarından gelen görünür dalga boyutlarındaki emisyonları, Cepheus'un kuzey takımyıldızında bir yıldız alanı boyunca yaklaşık 2 derecelik bir kareyi kapsayan bu derin teleskopik görüntüde ortaya çıkıyor. O zamanlarda bu yana radyo dalga boylarında hiçbir pulsar bulunamamış olsa da 2008 yılında Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu, CTA 1'den gelen titreşimli emisyonu tespit ederek süpernova kalıntısının dönen nötron yıldızını tanımladı. Söz konusu emisyon kaynağı, radyo dalga boylarında sessiz olan ancak yüksek enerjili gama ışınlarıyla titreşen ve giderek büyüyen bir pulsar sınıfının ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Thomas Lelu
Çeviren: Simay Aladağ
Çeviri Editörü: Çınar Civan
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
66
APOD Arşiv Büyüklüğü 10749
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1015 (%9.44)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close