Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
19 Mayıs 2021
Denizanası ve Mars
Denizanası ve Mars
Açıklama
Normalde sönük ve bulunması zor olan Denizanası Bulutsusu, bu harika sahnede yakalandı. Teleskoptan alınan bu görüş alanında, Mu ve Eta olarak adlandırılan iki parlak sarımsı yıldız, soldaki Denizanası Bulutsusu’nun hemen altında ve üstünde yer almaktadır. Soğuk kırmızı devler, göksel ikizin dibinde yer alıyorlar. Denizanası Bulutsusu merkezin altında ve solunda, dokunaçları olan parlak bir emisyon yayı şeklinde görülüyor. Aslında kozmik denizanası, kabarcık şeklindeki süpernova kalıntısı olan IC 443‘ün bir parçasıdır. Bu kalıntı, patlayan büyük bir yıldızın genişleyen enkaz bulutudur. Bu patlamadan yayılan ışık, 30.000 yıldan fazla bir süre önce Dünya gezegenine ulaştı. Astrofizik sularındaki kuzeni, süpernova kalıntısı Yengeç Bulutsusu gibi, Denizanası Bulutsusu’nun da bir nötron yıldızı barındırdığı bilinmektedir. Nötron yıldızı, çökmüş yıldız çekirdeğinin kalıntısıdır. 30 Nisan’da oluşturulan teleskoptan alınan bu görselde, aynı zamanda Mars da görülüyor. Artık akşamların erken saatlerinde gökyüzünde gezinen Kızıl Gezegen, görüş alanının sağ tarafında sarımsı rengi ile parıldamakta. Elbette Denizanası Bulutsusu, yaklaşık 5.000 ışık yılı uzaklıktadır. Ancak Mars, şu anda Dünya’dan yaklaşık 18 ışık dakikası uzaklıktadır.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Jason Guenzel
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10545
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 866 (%8.21)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close