Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Antik İnsan Popülasyonları Arasında Bilinen İlk Çiftleşme Kanıtı!

İlkin Atalarımız, Sanılandan Çok Daha Önce Karşılaşmış Olabilir!

Antik İnsan Popülasyonları Arasında Bilinen İlk Çiftleşme Kanıtı! Science Photo
Arkaik Homo sapiens.
4 dakika
24,449
Tüm Reklamları Kapat

Atalarımızın tarihi, gün geçtikçe daha karmaşık hale geliyor. Yeni genetik analizler sayesinde araştırmacılar insan türleri arasında yeni bir karşılaşma noktası olduğuna dair veriler sundular. Bu araştırmaya göre, Neandertal ve Denisova popülasyonlarının ortak ataları, yaklaşık 700.000 yıl önce Avrasya’da “süper-arkaik” lakabı ile bilinen bir insansı atası ile çiftleşti. Bu araştırma doğrulanırsa, bu zamana kadar bilinen en erken insan türleri karşılaşması ve insan türleri tarihinde, aralarında çiftleşmeyle, değişim gösteren beşinci nokta olacak. Bu araştırma ayrıca Neandertal ve Denisovaların kabile biçimli yaşayış tarzlarını düşünülenden daha erken bir dönemde değiştirdiklerini gösterecek.

İnsanlık tarihi, kabileleşme tarihinin hikayesidir: Aynı yerde yanı zamanda yaşayan ve birbirleriyle çiftleşen farklı insanlarda vardı. Sıklıkla aile ağacımız, klasik bir soyağacından oldukça fazla kafa karışıklığı içermektedir. Bu aile ağacımızı tam olarak bilememizin en büyük nedeni, ilkel insan çeşitliliğinin bir çoğuna doğrudan araştırma olanağına sahip olmayışımızdır. Antropologlar bu tür ara geçişlerin varlığını yalnızca diğer sahalardan izole edilebilen bulgular veya genetik kanıtlar üstünden edinmektedirler. Şimdiye kadar yaklaşık 800.000 yıl önce Denisova ve Neandertal atalarımızın ortak atalarına dayandığını açıkça elde edebildik. Elbette Denisova insanlarının farklı bir Homo türü mü, yoksa Homo sapiens'in arkaik bir alt türü mü olduğu henüz taksonomik açıdan net değil.

Tüm Reklamları Kapat

Modern insan ve Denisova-Nendertal arasındaki antropometrik farklar.
Modern insan ve Denisova-Nendertal arasındaki antropometrik farklar.
CDN

Arkaik Homo ve Denisovalar Arasındaki Çiftleşme

Bu konuda Alan Rogers ve Utah Üniversitesi'nden meslektaşları, daha önceki insan soylarının ayrılmalarına ve birbirleriyle çiftleşmelerine dair genetik kanıtlar aradılar. İki Avrupa popülasyonunun genomlarındaki ilk insan türlerindeki karakteristik DNA imzaları üzerinden, Afrika’daki Yoruba halkını referans popülasyon seçerek bir algoritma oluşturdular. Neandertallerin ve Denisova halkının halihazırdaki çözülmüş genomları da karşılaştırma için kullandılar. Bunlarla birlikte ayrıca araştırmacılar genomların zaman içindeki mutasyon oranını da belirlemek için ve bu mutasyonların zaman dilimlerini çıkartmak için moleküler saat teknolojisini de kullandılar. Araştırmanın odak noktası yaklaşık 600.000 yıl öncesiydi.

Araştırma şaşırtıcı sonuçlar içerdi. Çünkü DNA analizlerine göre Neadersovanların (Neandertal ve Denisovaların ortak atasının) yaklaşık 700.000 yıl önce Avrasya’da başka bir “süper-arkaik” insan türüyle karşılaşmış olması gerekmekteydi.

Tüm Reklamları Kapat

Rogers ve meslektaşları, bu karşılaşmanın iki ana kola ait ortak insan popülasyonlarının ilk karşılaşması olduğunu düşünüyor. İstatistiksel-genetik hesaplamalarına göre, soy ağacı içinde süper-arkaik insan türünün neredeyse iki milyon yıl önce diğer insan türleriyle ayrılmak zorunda olduğunu gösterdi. Araştırmacılar bu süper-arkaik türün Homo cinsine ait olmasına rağmen hangi tür olduğunu kesin olarak söyleyememekteler. Bu seçenek kesin olmasa da bu, Homo cinsi içerisinde Homo erectus türü olabileceği yönünde. Bununla birlikte araştırmacılar bu süper-arkaik türün, nüfusunun 20.000 ile 50 arasında bir sayıda olabileceğini belirlediler.

Sırtlanlardan kaçan bir arkaik Homo sapiens.
Sırtlanlardan kaçan bir arkaik Homo sapiens.
Julio Lacerda (Paleo-sanatçı)

Geçiş, Göç ve Tür Ayrımı

Süper-arkaik ile Neandertal-Denisova ortak atalarının bu karşılaşması doğrulanırsa, bu başka bir açıdan da çok özel olacaktır: Bulunan bulgular 1.2 milyon yıl önce birbirinden ayrılan iki ana kolun varlığına dair olacak - ki bu bilinen diğer karşılaşmalardan çok daha eski bir yıl. Rogers, ayrıca şöyle diyor:

Bu durum türler arasındaki cinsel yönelim ve çiftleşme kapasitesi sınırları ve süreleri hakkında da bize oldukça fazla bilgi verecek gibi görünüyor.

O ve ekibi, Homo türleri için seçilen temsilciler arasında 5 büyük farklı tür hattı buldular. Bunlardan ikisi Homo sapiens ve Neandertal arasında, biri Neandertal ve Denisova arasında gerçekleştiği belirtildi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Genetik analizler ayrıca Avrasya’nın yerleşik tarihine de bir ışık tutabilir. Rogers ve ekibinin hesaplamalarına göre, Homo cinsinin temsilcileri üç grup halinde Afrika’dan Asya’ya göç etmiş olmalıydı. Araştırmacılar, ilk olarak 1.9 milyon yıl önce erken Homo göçlerinin, 700.000 yıl önce Neandersovaların (Neandertal ve Denisova’nın ortak atası) göçlerinin, 50.000 yıl önce ise modern insanın göçlerinin başladığına inanıyorlar.

Neandersovalar, yaklaşık 700.000 yıl önce Avrasya’ya geldiler. Daha sonra süper-arkaiklerle orada karşılaştılar. Kısa süre sonra ise Neandertal ve Denisova popülasyonlarına ayrıldılar. Bu veriler işte bu ayrılmanın düşünülenden daha önce gerçekleşmiş olabileceğini gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
98
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 17
  • Tebrikler! 15
  • Bilim Budur! 10
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Wissenschaft | Arşiv Bağlantısı
  • University of Utah. Earliest Interbreeding Event Between Ancient Human Populations Discovered. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 08:44:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8295

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Podbregar, et al. Antik İnsan Popülasyonları Arasında Bilinen İlk Çiftleşme Kanıtı!. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8295
Podbregar, N., Rose, E., Türkoğlu, P. (2020, February 22). Antik İnsan Popülasyonları Arasında Bilinen İlk Çiftleşme Kanıtı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8295
N. Podbregar, et al. “Antik İnsan Popülasyonları Arasında Bilinen İlk Çiftleşme Kanıtı!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Translated by Eric Rose, Evrim Ağacı, 22 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8295.
Podbregar, Nadja. Rose, Eric. Türkoğlu, Pedram. “Antik İnsan Popülasyonları Arasında Bilinen İlk Çiftleşme Kanıtı!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Translated by Eric Rose. Evrim Ağacı, February 22, 2020. https://evrimagaci.org/s/8295.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close