Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antibiyotik Direncini Yenecek Bir Silah Geliştirilmiş Olabilir!

2 dakika
737
Antibiyotik Direncini Yenecek Bir Silah Geliştirilmiş Olabilir!
Tüm Reklamları Kapat

Kanada'nın Nova Scotia topraklarında yaşayan bir mantar, ciddi bir küresel tehdit olarak görülen ve her yıl on binlerce insanı öldüren ilaca karşı dirençli mikroplarla olan savaşta yeni bir umut olabilir. McMaster Üniversitesi tarafından yürütülen bir dizi araştırma sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel halk sağlığına ciddi bir tehdit olarak görülen antibiyotik dirençli genlerin en tehlikelilerinden NDM-1 (ya da New Delhi Metallo-beta-Laktamaz-1) etkisiz hale getirebilen mantar kaynaklı bir molekül (AMA molekülü) keşfedildi. McMaster Üniversitesi direktörü Gerry Wright NDM-1'i şöyle açıklıyor:

Bir numaralı halk düşmanı. Birdenbire ortaya çıktı ve her yere yayıldı. Bunun sonucunda raflardaki ciddi enfeksiyonları tedavi etmede kullanılan son antibiyotik kaynağımızı öldürdü. Kısaca açıklarsak bu molekül NDM-1'i devre dışı bırakarak antibiyotiklerin işini yapmasını sağlıyor.

Mantar kaynaklı molekülün sırlarını keşfetmek son derece önemli çünkü carbapenem antibiyotiklerini (penisilin benzeri bir ilaç sınıfı) etkisiz hale getiren ilaca dirençli patojenleri tespit etme ve engelleme yollarını açabilir.

Doğanın direnç bilmecesine cevap aramak, bilim insanlarını onlarca yıldır zorlayan yeni antibiyotik bulma araştırmalarından çok daha umut verici duruyor. 1980'lerden bu yana yeni bir antibiyotik sınıfı keşfedilmedi ve bu doktorların elinde yaşamı tehdit eden enfeksiyonlarla mücadele etmek için ellerinde az sayıda silah kalmasına sebep oluyor. Wright açıklamalarına şöyle devam ediyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Elimizdeki, kalan son antibiyotik kaynağımızı hedef almasının yanı sıra her türlü zorlu hastalığa sebep olabilecek ve halihazırda bir çok ilaca dirençli organizmalar tarafından taşınan bir şey. Kliniklerin yanı sıra doğal çevrede de bulunuyor (Güney Asya'nın kirli sularında -ki bu dünyaya yayılmasına sebep oldu-). Bizim düşüncemiz, eğer NDM-1'i bloke edebilen bir molekül bulabilirsek bu antibiyotiklerin tekrar işler hale geleceği yönünde.

Wright ve McMaster, British Colombia ve Cardiff üniversitelerinden gelen takımı NDM-1 genini zararsız E.coli bakterisiyle biraraya getirip ardından NDM-1'i durdurma kabiliyetine sahip bir moleküle maruz bırakarak onu temizleyebilmek için karmaşık bir izleme metodu geliştirdi.

NDM-1 gelişmek için çinkoya ihtiyaç duyuyor ancak çinkoyu insanlara zararlı olmayacak şekilde uzaklaştırmak bu görevi doğal olarak ve zararsız bir şekilde yaptığı görülen mantarsal molekülün keşfine kadar zor bir görevdi. Bilim insanları daha sonra antibiyotik direnci semptomlarını gösteren NDM-1 bakteri bulaştırılmış fareleri test ettiler. AMA molekülü ve carbapenem antibiyotiklerinin beraber enjekte edildiği farelerin hayatta kaldığı görülürken sadece antibiyotik/sadece AMA molekülü verilen farelerin hayatta kalamadığı gözlemlendi. Wright şöyle söylüyor:

Bu zorlu bir problemin sadece bir kısmını çözecek. AMA carbapenem antibiyotiklerinin etkinliğini kurtarıyor; yani elimizde hiç antibiyotik kalmamışken biraz antibiyotik olacak. Bu küresel bir probleme Kanada çıkışlı bir çözüm.

Micheal G. DeGroove Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Dr. John Kelton şöyle ekliyor: 

Antibiyotik direnci sağlık araştırmacıları için bugünün en acil ve zorlayıcı mücadelelerinden biri olabilir. Antibiyotik direncinin oluşturduğu tehdidi göz önünde bulundurursak bu araştırma bu probleme tamamen yeni bir yaklaşım edinmemizi sağlayarak bizlere umut veriyor.

Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüleri (Canadian Institutes of Health Research [CIHR]) Enfeksiyon ve Bağışıklık Birimi Bilimsel Direktörü Dr. Marc Ouellette de şunları söylüyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Antibiyotik direnci Kanada'nın ve Dünya'nın en önemli sağlık sorunlarından biri ve CIHR için öncelikli bir araştırma konumunda. Antibiyotik direncini yenmek için Kanadalı araştırmacıların yenilikçi çözümler bulduğunu göermek heyecan verici.

Araştırma sonuçları Haziran 2014 tarihli Nature dergisinde yayımlandı.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Gizem Şentürk'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 11:21:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2598

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Antibiyotik Direncini Yenecek Bir Silah Geliştirilmiş Olabilir!. (17 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2598
--, -., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 17). Antibiyotik Direncini Yenecek Bir Silah Geliştirilmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2598
-. --, et al. “Antibiyotik Direncini Yenecek Bir Silah Geliştirilmiş Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 17 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2598.
--, ---. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Antibiyotik Direncini Yenecek Bir Silah Geliştirilmiş Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, September 17, 2014. https://evrimagaci.org/s/2598.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close