Antimadde Nedir? Antimadde Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Antimadde, bilim kurgu eserlerinin vazgeçilmezlerinden birisidir. Örneğin Melekler ve Şeytanlar isimli kitap ve sonradan gelen film uyarlamasında Profesör Langdon, Vatikan'ı bir antimadde bombasından kurtarmaya çalışmaktadır. Star Trek’in yıldız gemisi Atılgan, ışıktan daha hızlı yolculuk için antimadde kullanmaktadır.
Ancak antimadde, sadece bilimkurgu ürünü değildir; gerçektir! Antimadde, normal atom altı parçacıkların zıttı özelliklere sahip atom altı parçacıkları ifade eder; yani antimadde, normal maddenin zıttıdır.
Antimadde madde ile karşılaştığında birbirlerini imha ederek etrafa büyük miktarda enerji saçarlar. Antimadde bombaları ve antimaddeyle çalışan uzay gemileri şimdilik çok düşük olasılıklı kavramlar... Ancak antimadde hakkında kafa yorabileceğimiz pek çok gerçek detay bulunuyor!
Antimadde Nasıl Oluşur?
Büyük Patlama'dan sonra antimadde, normal madde ile bir arada oluşmuştur; fakat antimadde bugün yaşadığımız evrende oldukça nadir bulunur bir haldedir. Bilim insanları, antimadde-madde asimetrisi problemi denen bu olayın nedenini henüz tam olarak bilemiyorlar. Antimaddeyi daha iyi anlamak için, madde hakkında daha çok bilgiye sahip olmamız gerekiyor.
Madde, atomlardan oluşur - ki bu atomlar hidrojen, helyum ve oksijen gibi elementlerin temel birimleridir. Madde miktarına bağlı olarak atom sayısı da değişir; örneğin, sadece 16 gram oksijen içinde 6.022×10236.022\times{10^{23}} adet atom bulunur! Bu atomların farklı yapı ve özellikleri, elementlerin farklı niteliklere sahip olmasına neden olur.
Buna rağmen, ufacık bir atomun da "evreni" karmakarışıktır. Çünkü atomların içi, "spin" ve fizikçilerin yeni anlamaya başladıkları "lezzet" adı verilen özelliklere sahip, egzotik parçacıklarla doludur. Bu parçacıkların hareket ve davranışları, atomların niteliklerini belirler. Ancak çok fazla detaya girmeksizin, basit bir perspektiften bakacak olursak, atomlar özünde elektron, proton ve nötronlardan oluşur. Dilerseniz daha fazla detayı parçacık fiziği ile ilgili bu yazımızdan alabilirsiniz.
Antiparçacık Nedir?
Bir atomun kalbi olarak düşünebileceğiniz "çekirdek" kısmında pozitif bir elektrik yüküne sahip olan protonlar ve nötr olan nötronlar bulunur. Negatif bir yüke sahip olan elektronlar, çekirdeğin etrafında yörüngeleri işgal ederler. Yörüngeler, elektronların ne kadar "uyarılmış" olduğunda bağlı olarak değişebilir; uyarılma, ne kadar enerjiye sahip oldukları anlamına gelir.
Antimaddenin elektrik yükü, maddeye göre ters yöndedir. Bu nedenle "pozitron" olarak adlandırılan antielektronlar, elektron gibi davranırlar; ancak pozitif bir yüke sahiptirler. Antiprotonlar ise, adlarından da alaşılacağı gibi, negatif yüklü protonlardır.
Bu antimadde parçacıkları ( ya da kısaca "antiparçacıklar"), CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi büyük parçacık hızlandırıcılarında üretilebilmektedir ve bu sayede üzerlerinde çalışmak mümkündür.
Antimaddeler Nerede Bulunurlar?
Antimadde parçacıkları ultra yüksek hızlı çarpışmalarda oluşturulur. Büyük Patlama'dan sonraki ilk anlarda sadece enerji vardı. Evren soğuyup genişledikçe, hem madde hem de antimadde parçacıkları eşit miktarlarda üretildi. Fakat nasıl oldu da madde, antimaddeye üstün geldi, bunu tetikleyen neydi, henüz kimse bilmiyor.
Her ne sebeple bu kırılma yaşanmış olursa olsun, nihayetinde her 1.000.000.000 (1 milyar) antimadde parçacığı için 1.000.000.001 (1 milyar 1) adet madde parçacığı oluşmuştur. Bu da, nihayetinde maddenin üstün gelmesine neden olmuştur.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bu antimadde-madde asimetrisi problemini çözmenin yollarından birisi, Büyük Patlama'dan arta kalan antimaddeyi incelemektir.
Alfa Manyetik Spektrometresi, Uluslararası Uzay İstasyonu üzerine yerleştirilmiş, bu parçacıkları arayan bir parçacık dedektörüdür. AMS, kozmik parçacıkların yolunu büken manyetik alanlar içerir ve bu sayede maddeyi antimaddeden ayırır. Parçacıklar üzerinden geçerken, detektörleri bu parçacıkları değerlendirir ve tanımlar.
Kozmik ışın çarpışmaları rutin olarak pozitronlar ve antiprotonlar üretir, ancak bir antihelyum atomu oluşturma olasılığı, ihtiyaç duyduğu muazzam enerji miktarı nedeniyle oldukça düşüktür. Bu, şu anlama gelir: Eğer tek bir antihelyum çekirdeğinin bile gözlemeyi başarırsak bu, Evren'de başka yerlerde büyük miktarda antimadde bulunduğunun kanıtı olacaktır!
Antimaddeyi Uzakta Aramayın!
Aslında antimadde her an, çok yakınımızda! Az miktarda antimadde, kozmik ışınlar ve uzaydan gelen enerjisel parçacıklar şeklinde Dünya üzerine sürekli olarak yağmur gibi yağar. Dünya'ya ulaşan bu antimadde parçacıkları metrekare başına 1-100 antimadde parçacığı düzeyinde olabilir. Bilim insanları, antimaddenin fırtınaların üzerinde de oluşabildiğini göstermişlerdir. Yani antimaddeyi bulmak için fazla uzağa bakmamıza gerek yoktur.
Bu kadar da değil: Antimadde her yerdedir! Örneğin yediğiniz muzlar, her 75 dakikada bir, bir pozitron saçarak antimadde üretir. Bunun nedeni, muzların doğal olarak oluşan bir potasyum izotopu olan az miktarda potasyum-40 içermesidir. Potasyum-40 bozundukça, süreçte bazen bir pozitron üretilir. Vücudumuz da potasyum-40 içerir, yani siz de pozitron yayıyorsunuz! Antimadde, madde ile temas ettiği anda yok olduğu için, bu antimadde partiküllerini tespit etmek çok zordur. Tabii ki muz veya sizin tarafınızdan üretilen antimaddeler o kadar düşük miktarda ki, dikkate değer ve bilimkurgu filmlerine konu olacak düzeyde bir imha olayı yaşanmıyor.
Dahası, antimaddeleri günümüzde tıp teknolojilerinde kullanmaktayız: PET (pozitron emisyon tomografisi), vücudun yüksek çözünürlüklü görüntülerini üretmek için pozitronlar kullanır. Pozitron yayan radyoaktif izotoplar (tıpkı muzda bulunanlar gibi), vücut tarafından doğal olarak kullanılan glikoz gibi kimyasal maddelere bağlanır. Bunlar, kan dolaşımına enjekte edilirler, orada doğal bir şekilde bozunurlar ve vücuttaki elektronlar ile etkileşerek yok olan pozitronları serbest bırakırlar. Böylece imha edilirler. Bu imha olayları sırasında, tıbbi görüntüleri oluşturmak için kullanılan gama ışınları üretilir.
Ayrıca CERN’ün ACE projesinde çalışan bilim insanları, antimaddeyi kanser tedavisi için potansiyel bir aday olarak görmektedirler. Doktorlar, enerjilerini ancak sağlıklı dokulardan güvenli bir şekilde geçtikten sonra salacak parçacıkları kullanarak tümörleri çok spesifik bir şekilde hedefleyebileceklerini keşfettiler. Antiproton kullanmak, bu sürece fazladan bir "enerji patlaması" eklemektedir ve böylece tümörleri yok etmeye yaramaktadır. Bu tekniğin hamster hücrelerinde etkili olduğu keşfedildi; ancak araştırmacılar, henüz insan hücrelerinde çalışmış değiller.
Bugüne Dek Ne Kadar Antimadde Ürettik?
Antimadde ile madde bir araya gelerek birbirini imha ettiğinde çok büyük miktarda enerji salma potansiyeline sahiptir. Bir gram antimadde, nükleer bombaya denk büyüklükte bir patlamaya neden olabilir! Ancak insanlar olarak üretmeyi başardığımız antimadde miktarı çok küçüktür.
Fermilab’ın Tevatron partikül hızlandırıcısında oluşturulan antiprotonların tümü yalnızca 15 nanogram düzeyindedir. Nanogram, 1 gramın milyarda biri kadardır. CERN'de üretilen antimadde miktarı yaklaşık 1 nanogramdır. Almanya'daki DESY, şu ana kadar yaklaşık 2 nanogram pozitron üretebilmiştir. Yani anlayacağınız, insanların yapay olarak ürettiği antimaddelerin hepsi tek bir seferde bile yok edilseydi, elde edilecek enerji ile bir bardak çay için gereken suyu bile kaynatamazdık.
Sorun, antimadde üretiminin ve depolanmasının verimliliği ve maliyetidir. 1 gram antimadde üretmek, yaklaşık 25 katrilyon kilovat-saat enerji gerektirir ve 100 trilyon dolardan fazlaya mal olur.
Doğru Tahmin, Nobel Ödülü Getirdi!
Antimadde ilk olarak 1928 yılında İngiliz fizikçi Paul Dirac tarafından öngörülmüştür. Bu öyle büyük bir öngörüydü ki, New Scientist dergisi Dirac hakkında şöyle yazmıştı: "Sir Isaac Newton’dan sonraki en büyük İngiliz teorisyen!"
Derginin yazdığı üzere Dirac, Einstein'ın ışığın evrendeki en hızlı hareket eden şey olduğunu söyleyen özel görelilik denklemini ve bir atomun yapısını açıklayan kuantum mekaniğini bir araya getirmiştir. Negatif yüklü veya pozitif yüklü elektronlar için çalışan denklemi keşfetmiştir.
Dirac, ilk başta bulgularını paylaşma konusunda tereddüt etse de, sonunda onları kabullendi ve Evren'deki her parçacığın bir "ayna görüntüsüne" sahip olacağını ilan etti. Amerikalı fizikçi Carl D. Anderson 1932'de pozitronları keşfetti. Dirac 1933'de Nobel Fizik Ödülü aldı ve Anderson ise ödülünü 1936'da aldı.
Antimadde Kütleçekiminden Etkilenir mi?
Standart Model, kütleçekiminin madde ve antimadde üzerinde aynı etkiye sahip olması gerektiğini öngörmektedir; ancak bu, bugüne kadar henüz gözlenmedi. AEGIS, ALPHA ve GBAR gibi deneyler, bunu ilk defa gözlemeyi başarmak için uğraşıyorlar.
Kütleçekiminin antimadde üzerindeki etkisini gözlemlemek, bir elmanın ağaçtan düşmesini izlemek kadar kolay değildir. Bu deneylerin antimaddeyi bir tuzakta tutması veya mutlak sıfırın hemen üzerindeki sıcaklıklara soğutmak suretiyle yavaşlatması gerekir. Ve kütleçekimi temel kuvvetlerin en zayıfı olduğundan, fizikçiler bu deneylerde daha güçlü olan elektrik kuvvetinin deneyi parazitlemesini önlemek için nötr anti madde parçacıklarını kullanmak zorundadırlar.
Antimadde Üzerinde Nasıl Çalışırız?
Antimadde, madde ile birleştiği anda yok olduğu için, antimadde üzerinde çalışmak istiyorsanız maddeyle birleşerek yok edilmesini önlemeniz gerekir. Ancak bunu parçacık yavaşlatıcıları sayesinde başarmak mümkün!
Parçacık yavaşlatıcıları, tıpkı parçacık hızlandırıcıları gibidir; ancak onun tersi şekilde çalışırlar: Normalde dairesel parçacık hızlandırıcılarında aşırı yüksek hızlarda döndürülen parçacıklar, her bir turda ek kuvvetlerle hızlandırılırlar. Parçacık yavaşlatıcılarında ise kuvvetler, parçacıkların hızları giderek düşürülecek şekilde uygulanır. CERN'de bulunan Antiproton Yavaşlatıcısı isimli makina, antiprotonları yavaşlatarak onların davranışlarını ve özelliklerini incelemeyi hedefler.
Pozitronlar ve antiprotonlar gibi yüklü antimadde parçacıkları, Penning Tuzağı adı verilen cihazlarda tutulabilir. Bunlar, ufak parçacık hızlandırıcıları gibi düşünülebilir. Bu tuzakların içinde, manyetik ve elektrik alanlar bulunur. Bu sayede antimaddenin tuzağın duvarlarıyla çarpışmasına engellenir. Bu süreçte parçacıklar bir sarmal gibi durmaksızın dönerler.
Ancak Penning Tuzakları, antihidrojen gibi nötr parçacıklar üzerinde çalışmaz. Bu antiparçacıklar yüksüz oldukları için elektrik alanına hapsedilemezler. Bunun yerine, manyetik alanın her yöne doğru genişlediği bir alan yaratmak suretiyle üretilen Ioffe tuzaklarında tutulurlar. Bu tuzaklarda antiparçacıklar, bir kasenin dibinde yuvarlanan bilye gibi, manyetik alanın en zayıf olduğu alanda sıkışıp kalıyor.
Dünyanın manyetik alanı da bir tür antimadde tuzağı olarak işlev görebilir: Antiprotonlar, Van Allen radyasyon kemerleri adı verilen, Dünya çevresinde bulunan manyetik bölgelerde hapsedilebilmektedir.
Sıra Dışı Nötrinolar: Kendi Kendisinin Antiparçacığı!
Bir "madde parçacığı" ve bunun karşıtı olan "antimadde parçacığı", karşıt yükler taşırlar ve bu sayede kolay ayırt edilebilirler. Maddeyle nadiren etkileşime giren ve neredeyse kütlesiz parçacıklar olan nötrinoların ise yükü yoktur; dolayısıyla "nötrino antiparçacığı"nın varlığı şüphelidir. Bilim insanları, kendi kendilerinin antiparçacıklarına sahip, varsayımsal bir parçacık sınıfı olan Majorana Parçacıkları isimli bir parçacık kategorisinin olabileceğini düşünüyorlar.
Majorana Göstericisi ve EXO-200 gibi projeler, nötrinoların, "nötrinosuz çift beta bozunması" olarak adlandırılan bir davranışı yakalamaya çalışarak, nötrinoların Majorana parçacıkları olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadırlar. Bu deneyin mantığı şudur: Bazı radyoaktif çekirdekler aynı anda bozunur ve iki elektron ile iki nötrino oluşur. Eğer nötrinolar kendi antiparçacıkları ise, çifte çürümenin ardından birbirlerini yok ederlerdi ve bilim insanları sadece elektronları gözleyebilirdi.
Majorana nötrinolarını bulmak, antimadde-madde asimetrisinin neden var olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir. Fizikçiler, Majorana nötrinolarının iki çeşidi olduğunu düşünüyorlar: ağır ve hafif. Günümüzde var olanlar "hafif" olanlar. "Ağır" olanlarsa, Büyük Patlama'dan hemen sonra var olmuş olmalıdırlar. Bu ağır Majorana nötrinoları, asimetrik olarak çürümeye uğramıştır ve Evren'imizin var olmasına izin veren, az önce sözünü ettiğimiz ufacık "madde fazlalığı"na yol açmıştır.
Antimaddeden Uzay Gemisi Yapabilir miyiz?
Antimadde parçacıkları madde parçacıkları ile etkileşime girdiğinde, birbirlerini yok ederler ve enerji üretirler. Bu, mühendisler arasında "antimadde ile çalışan bir uzay aracı"nın Evren'i keşfetmek için etkili bir yol olabileceğini spekülasyonuna yol açtı. NASA, bu fikrin maddi tarafına şöyle dikkat çekiyor:
1 miligram antimadde oluşturmak için yaklaşık 100 milyar dolar gerekiyor Bu yüzden ticari olarak uygulanabilir olmak için bu fiyatın yaklaşık 10.000 kat düşürülmesi gerekmektedir.
Enerji üretimi ise bir başka problem. Antimadde oluşturmak için bir antimadde reaksiyonunda elde edilebilecek enerjiden çok daha fazla enerji sarf etmek gerekmektedir. Ancak bu, NASA ve diğer grupların antimadde uzay aracını mümkün kılabilecek teknolojiyi geliştirmek için çalışmalarını engellemiş değil. 2012 yılında Tauri grubundan bir araştırmacı şöyle diyor:
Antimadde ile çalışan bir uzay aracı 40 ile 60 yıl içerisinde kullanılabilir olacaktır.
NASA, 2010 yılında, Tauri Grubu ve diğerlerinin yardımıyla, bir füzyon uzay aracının nasıl çalışabileceğini ayrıntılı olarak anlatan "Teknolojinin Sınırları: Uzay Araştırmaları İçin Atılım Yetenekleri" adlı bir rapor hazırlamıştır.
Tasarım, döteryum ve trityum peletleri (nötronları olmayan ortak hidrojenin aksine, çekirdeklerinde bir veya iki nötron bulunan ağır hidrojen izotopları) gerektirmektedir. Daha sonra bir antiproton ışını, içine gömülü bir uranyum tabakasına karşı basacak olan peletlere ışınlanır.
Antiprotonlar uranyuma çarptıktan sonra, her ikisi de yok edilecek ve bir füzyon reaksiyonu yaratacak ve fisyon ürünleri meydana gelecektir. Bu sayede düzgün yönlendirilmiş bir uzay aracı hareket ettirilebilecektir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 53
- 41
- 32
- 27
- 22
- 21
- 17
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
- D. Kwon. Ten Things You Might Not Know About Antimatter. (28 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2019. Alındığı Yer: Symmetry | Arşiv Bağlantısı
- CERN. Penning Trap. (28 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2019. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
- CERN. The Alpha Magnets. (28 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2019. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/11/2024 18:55:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8074
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.