Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Analizler, Neandertal ve Modern İnsanların Ne Zaman Çiftleştiğine Yönelik En Hassas Tarihleri Ortaya Koyuyor!

5 dakika
775
Analizler, Neandertal ve Modern İnsanların Ne Zaman Çiftleştiğine Yönelik En Hassas Tarihleri Ortaya Koyuyor! Berkeley
Tüm Reklamları Kapat

Avrupa ve Asya'daki eskiden yaşamış modern insanların (Homo sapiens) DNA'sı üzerinde yapılan yeni bir analiz, Neandertallerin modern insanlarla ne zaman çiftleştiğine dair bugüne kadar ki en hassas tarihleri ortaya koyuyor.[1] Çalışmaya göre, çiftleşme yaklaşık 50.500 yıl önce başladı ve Neandertallerin yok olmaya başlamasına kadar yaklaşık 7.000 yıl süre devam etti.

Bu çiftleşmenin bir sonucu olarak Avrasya kökenli insanlar, bugün genomlarının %1 ila %2’sini oluşturan, Neandertal atalarından miras kalan genlere sahiptir. Bu melezleşmenin bir sonucu olarak Avrasyalılara, Neandertallerden birçok gen miras kaldı. Bu genler, bu kişilerin genomlarının %1 ila %2’sini oluşturuyor.

Genom tabanlı bu tahmin, modern insanlar ve Neandertallerin Avrasya'da yaklaşık 6.000 ila 7.000 yıl boyunca birlikte gösteren arkeolojik kanıtlarla uyumludur. Günümüz insan genomları ile Avrasya'daki modern insanların kemiklerinden elde edilmiş 58 antik genomun inceleyen araştırmacılar, Neandertal-Homo sapiens çiftleşmesinin yaklaşık 47.000 yıl önce olduğunu tespit etti. Yeni tarihler ayrıca, modern insanların Afrika'dan Avrasya'ya olan ilk göçünün yaklaşık 43.500 yıl önce tamamlandığını göstermektedir. Daha önceki tahminler, bu çiftleşme sürecini 54.000 ila 41.000 yıl önce arasında değiştiğini gösteriyordu. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde moleküler ve hücre biyolojisi alanında yardımcı doçent olan Priya Moorjani şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu zamanı net olarak ortaya koymak çok önemli. Afrika dışına olan göçün ne zaman olduğuna dair tahminlerimizi doğrudan etkiliyor. Günümüzde Afrika dışında yaşayan insanların çoğu, genomlarının %1-2’sini Neandertallerden miras alıyor.

Çalışmanın iki kıdemli yazarından biri olan Moorjani, bu çalışmanın Afrika dışındaki bölgelerin yerleşimini anlamak için de önem taşıdığını da belirtti. Bu yerleşimlerin anlaşılması için farklı bölgelerdeki arkeolojik materyaller veya fosiller kullanılıyor.

Gen akışının daha uzun bir süreçte gerçekleşmiş olması, örneğin Doğu Asyalıların neden Avrupalılardan ve Batı Asyalılardan yaklaşık %20 daha fazla Neandertal geni taşıdığını açıklayabilir. Arkeolojik buluntuların bize gösterdiği gibi modern insanlar yaklaşık 47.000 yıl önce doğuya gittiyse bu insanlar zaten Neandertal genleri taşıyor olmalıydı. Peter, şöyle anlatıyor:

Çiftleşme sürecinin oldukça karmaşık olduğunu ve uzun bir süre almış olabileceğini gösteriyoruz. Farklı gruplar, 6.000-7.000 yıl süren dönemde ayrılmış, bazı gruplar çiftleşmeye devam etmiş olabilir. Ancak, elimizdeki verilere göre gen akışının tek bir ortak dönemde gerçekleşmesi daha olası duruyor.

Çalışmanın yazarları arasında olan, şu an Ancestry DNA şirketinde çalışan, daha önce Kaliforniya Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma yapan Manjusha Chintalapati şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Başlıca bulgulardan biri, Neandertaller ile modern insanların ne zaman çiftleştiğine yönelik hassas bir şekilde tahmin etmiş olmamızdır. Daha önce bu tahminler ya tek bir antik örnek ya da günümüz bireyleri kullanılarak yapılıyordu. Hiç kimse tüm antik örnekleri bir arada modellendirmeye çalışmamıştı. Bulgularımız, geçmişe dair daha eksiksiz bir resim oluşturmamızı sağladı.

Moorjani, 2016 yılında eskiden yaşamış insanların eksik genomlarını kullanarak Neandertal gen akışının tarihini tespit etmeye yönelik bir yöntem geliştirdi. O dönemde yalnızca beş arkaik Homo sapiens genomu mevcuttu. Yeni çalışmada ise çalışmanın baş yazarı olan Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde doktora öğrencisi Leonardo Iasi, Chintalapati ve tüm ekip, bu tekniği 58 antik Homo sapiens genomu ve dünyanın çeşitli yerlerinden 275 modern insanın genomuyla kullanarak Neandertal geni akışının daha hassas bir tarihini belirledi. Ekip, gen akışının tek bir nesilde gerçekleştiğini varsaymak yerine Iasi ve Peter’ın geliştirdiği daha karmaşık modelleri kullanarak çiftleşmenin 7.000 yıllık bir süreç boyunca devam ettiğini ortaya koydu.

Neandertaller ve modern insanlar arasındaki çiftleşmenin tarihi, Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayınlanacak bağımsız bir çalışma ile de desteklenmiştir. Bu çalışma da yaklaşık 45.000 yıl önce yaşamış iki Homo sapiens genomunu analiz ederek çiftleşmenin tarihini 47.000 yıl önce olarak tespit etti. Chintalapati, şöyle anlatıyor:

Antik genomlar daha önceki çalışmalarda yayınlanmış olmasına rağmen Neandertal soyağacını bu kadar ayrıntılı bir şekilde incelemek için analiz edilmemişti. Modern insanlarda Neandertal soyağacı segmentlerinin bir kataloğunu oluşturduk. Tüm örnekleri bir arada analiz ettiğimizde gen akışının yaklaşık 7.000 yıl sürdüğünü gördük. Max Planck grubu, Neandertal gen akışını doğrudan tarihlendirmemize olanak tanıyan yeni antik DNA örnekleri diziledi ve onların bulguları da bizimle benzer bir tarihi gösterdi.

Ekipler ayrıca, modern insan genomundaki Neandertallerden miras kalan genleri içeren bölgeleri ve Neandertal genlerinden tamamen yoksun olan bölgeleri de inceledi. "Neandertal çölleri" veya "Neandertal boşlukları" olarak adlandırdıkları Neandertal genlerinin bulunmadığı bu bölgelerin iki grup arasında çiftleşmeden sonra hızla geliştiğini tespit etti. Araştırmacılar, bu durumun genom bölgelerindeki bazı Neandertal gen varyantlarının modern insanlar için ölümcül olmuş olabileceğini düşünüyor.

40.000 yıldan daha eski erken modern insan örnekleri zaten genomlarında bu boşluklara sahipti. Iasi, şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

40.000 yıl öncesine ait çok erken modern insanların boşluklarda herhangi bir ataya sahip olmadığını görüyoruz. Bu durum, bu boşlukların gen akışından hemen sonra hızla oluştuğunu gösteriyor. Ayrıca, zaman içinde ve genom boyunca Neandertallerin genlerinin frekanslarındaki değişiklikleri inceledik. Bu sayede muhtemelen Neandertallerden aktarılan faydalı varyantları taşıdıkları için popülasyonda daha çok rastlanan bölgeler bulduk.

Daha çok rastlanan Neandertal genlerinin çoğu, bağışıklık fonksiyonu, deri pigmentasyonu ve metabolizmayla ilgilidir. Neandertallerden miras kalan bir bağışıklık geni varyantı, COVID-19'a neden olan koronavirüse karşı koruyucu etkiler sağlar. Bağışıklık sistemi ve deri pigmentasyonunda rol oynayan bazı Neandertal genlerinin modern insan popülasyondaki zaman içinde sıklığının artması, bu genlerin insanların hayatta kalması için avantajlı olabileceği anlamına geliyor. Iasi, şöyle anlatıyor:

Neandertaller, Afrika dışındaki sert, buzul çağı iklimlerinde yaşıyorlardı ve bu iklime ve bu ortamlardaki patojenlere uyum sağlamışlardı. Modern insanlar Afrika’dan ayrıldığında ve Neandertallerle çiftleştiğinde, bazı bireyler, bu ortama daha iyi uyum sağlamalarını sağlayan Neandertal genlerini miras aldı.

Chintalapati ise şöyle ekliyor:

Bu bölgeler 30.000 yıl önceki örneklerde bile bulunması, bu bölgelerin genetik karışma sonrası hızla ortama adapte olmuş olduğunu gösteriyor.

Koronavirüslere karşı direnç sağlayan genler bazı genler aslında çevresel şartlarda hemen fayda sağlamamış olabilir, çevre daha sonra değiştiğinde bu genlerin de faydalı hale gelmesi de oldukça olası.

Moorjani şu anda Doğu Asya kökenli insanlarda Neandertal dizilerini inceliyor. Çalıştığı örnekler sadece daha yüksek oranda Neandertal genine sahip olmakla olmanın yanı sıra Denisovalılardan da genomlarının %0,1'i kadar bazı genleri barındırıyor. Moorjani, şöyle bitiriyor:

Geçmişe bakıp, kuzenlerimiz olan Neandertaller ve Denisovanlardan miras aldığımız varyantların zamanla nasıl değiştiğini görebilmek gerçekten harika. Bu sayede Neandertallerin ve modern insanların çiftleşmesinin dinamiklerini anlıyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:06:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19290

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Analizler, Neandertal ve Modern İnsanların Ne Zaman Çiftleştiğine Yönelik En Hassas Tarihleri Ortaya Koyuyor!. (16 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19290
Derin, U. (2024, December 16). Analizler, Neandertal ve Modern İnsanların Ne Zaman Çiftleştiğine Yönelik En Hassas Tarihleri Ortaya Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19290
U. Derin. “Analizler, Neandertal ve Modern İnsanların Ne Zaman Çiftleştiğine Yönelik En Hassas Tarihleri Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 16 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19290.
Derin, Ufuk. “Analizler, Neandertal ve Modern İnsanların Ne Zaman Çiftleştiğine Yönelik En Hassas Tarihleri Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 16, 2024. https://evrimagaci.org/s/19290.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close