Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pasifik Adalılar Hem Neandertal Hem Denisovan Genleri Taşıyorlar

2 dakika
7,658
Pasifik Adalılar Hem Neandertal Hem Denisovan Genleri Taşıyorlar
Tüm Reklamları Kapat

Pasifik adalarında yaşayan Melanezyalılar, hem Neandertallerden hem de Denisovanlardan önemli miktarda DNA miras alan tek modern insan grubu.

Günümüz Melanezyalılarının taşıdıkları, iki farklı antik insan grubuyla çiftleşme sonucu kalıtılan genleri, hala sağlıkları üzerinde etkiye sahip.

Popülasyon genetikçisi Benjamin Vernot, dünyanın diğer bölgelerindeki insanların aksine, Pasifik adalıların çekirdek DNA'larında Paleolitik Dönem'in iki farklı hominin popülasyonundan izler taşıdığını söylemekte. Araştırıcıların bulguları, en azından bu antik insan gruplarına ait genlerin bir kısmının önemli biyolojik fonksiyonlarda görev aldığını göstermekte.

Tüm Reklamları Kapat

Science dergisinde yayınlanan makaleye göre Bismarck Adaları'nda yaşan günümüz insanlarının ataları, hem Neandertallerle hem de hakkında henüz çok fazla bilgiye sahip olmadığımız Neandertaller ve modern insanların akrabaları olan Denisovanlarla çiftleşmiştiler.

Araştırıcılar daha önceki çalışmalarında, Melanezyalıların da dahil olduğu Afrika dışında yaşayan modern insanların ortalama %1,5-4 Neandertal DNA'sı taşıyor olduklarını bulmuşlardı. Yeni çalışmaya göre sadece Melanezyalılar, Neandertal genlerinin yanı sıra önemli miktarda (ortalama %1,9-3,4 oranında) Denisovan geni de taşımakta.

Melanezyalıların taşıdığı Neandertal ve Denisovan DNA'ları, metabolizmayla ve bağışıklık sistemiyle ilgili genleri de kapsıyor ve Vernot'un ekibine göre, bu insanların evrimsel başarısında, antik insan türleriyle çiftleşmeleri olumlu etki yapmış gibi görünmekte.

Vernot'un ekibi Bismarck Adaları'nın 11 farklı bölgesinde yaşayan 35 Melanezyalıyının genomunu inceledi. Analizler birbiriyle akrabalık ilişkisi olmayan 27 birey üzerinde yoğunlaştı. Araştırıcılar ayrıca daha önce dizilenmiş 1,500 modern bireyin genomlarını da geçmişte yaşanmış olan birliktelikleri saptamak için inceledi. Ayrıca Sibirya'da bulunan Denisovan bireye ait DNA ile 50 bin yıl öncesine tarihlenen kadın Neandertale ait genomu da kullandılar.

Tüm Reklamları Kapat

Melanezyalıların bir kısmının sahip olduğu Neandertal ve Denisovan genlerinin birkaçı önemli metabolik faaliyetlerde görev almakta. Bu genlerden biri kandaki glikoz seviyesini artıran bir hormona etki ediyor. Diğeri ise yağların kimyasal parçalanması konusunda etkiye sahip. Diğer Melanezyalıların genetik dizileri ise bu antik çiftleşmenin vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Daha önceki bazı bulgular zamanında olumlu etki yapmış olabilecek ama günümüzde ise bazı hastalıklarla ilişkilendirilen Neandertal genlerini göstermişti. Fakat Vernot'un ekibi bu genlerin iyi veya kötü etkileri olduğuna dair bir sonuca varamadılar.

Araştırıcılar, Melanezyalıların beyin gelişiminde etkili olan genom bölümlerinde Neandertal ve Denisovan genlerine rastlamadılar, bu iyi veya kötü, beyin gelişimi sadece modern insan evrimsel yolunu taşıdıklarını gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceNews | Arşiv Bağlantısı
  • B. Vernot, et al. (2016). Excavating Neandertal And Denisovan Dna From The Genomes Of Melanesian Individuals. Science. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:01:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7112

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Bower, et al. Pasifik Adalılar Hem Neandertal Hem Denisovan Genleri Taşıyorlar. (27 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7112
Bower, B., Özdoğan, K. T. (2016, September 27). Pasifik Adalılar Hem Neandertal Hem Denisovan Genleri Taşıyorlar. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7112
B. Bower, et al. “Pasifik Adalılar Hem Neandertal Hem Denisovan Genleri Taşıyorlar.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 27 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/7112.
Bower, Bruce. Özdoğan, Kadir Toykan. “Pasifik Adalılar Hem Neandertal Hem Denisovan Genleri Taşıyorlar.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, September 27, 2016. https://evrimagaci.org/s/7112.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close