Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!

- Çeviri
- Sinirbilim (Nörobiyoloji)
- Tıp
Araştırmacılar Alzheimer hastalığının başlangıcına sebep olan tepkimeyi aydınlatmayı başardılar. Bu tepkimede proteinlerin ana yapısının değişimi sonucu sinir hücrelerini öldüren zincir reaksiyonları oluşuyor.
İlk defa, Cambridge Kimya Bölümünden araştırmacılar, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif durumların kökünü oluşturan anormal protein üretimini detaylıca haritaladılar. Araştırmacılar bu buluşun Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların erken teşhisi için hayati bir adım olduğunu ve yeni nesil hedefli aşılara olanak sağladığını düşünüyorlar.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makale, Dobson tarafından 15 yıldan fazla süre önce yanlış katlanan proteinlerin hastalıkla ilişkili olduğunu ispatlanmasından sonra, Dobson ve ekibinin dönüm noktasıdır.
Araştırma muhtemelen, yaşlanma sonucu ortaya çıkan, son derece yaygın olan hastalıkların araştırılmasında temel rol oynayan teşhis ve aşı bulmak adına yapılan bir çalışmalardan bir tanesiydi.
Şu anda Alzheimer ve bunama ile ilgili hastalığı düzeltici her hangi bir tedaviye sahip değiliz, sadece elimizde semptomları önleyici çok kısıtlı tedaviler var. İlerlemeden ve gerçek bir etki yaratmadan önce moleküler boyutta olan olayları çözmeliyiz.” diyor, Prof. Dobson’ın ortağı ve makalenin yazarı olan Tuomas Knowles ve devam ediyor, “Artık hücre ölümüne neden olan toksik yapıların, yani oligomerlerin, hücreleri nasıl öldürdüğünü biliyoruz. Bu, hastalığa neden olan tetikleyicileri tespit etmek, hedeflemek ve müdahale etmek için ilerlememiz gereken yol.
Alzheimer Araştırma Vakfı’nın verilerine göre 2010 yılında, bunama İngiltere’ye yaklaşık 23 milyon pounda mal oldu. Bu, kanser ve kalp hastalıkları için yapılan harcamaların toplamından bile daha fazla. İngiltere başbakanı David Cameron bilim insanlarını ve klinikçileri yüzleştiğimiz sosyal ve sağlık açısından en zor hastalık olan bunama ile ilgili tedavileri geliştirmek ve bu konuda yeni buluşlar yapmak için beraber çalışmaya davet etti.
Alzheimer gibi hastalıklara neden olan nörodejeneratif (sinirlere hasar veren) süreçler hücreler içerisinde bulunan normal yapılı protein moleküllerinin yapılarının bozulması sonucu tetikleniyor.
Protein molekülleri, DNA'mızda kodlanmış olan bir sıraya göre, aminoasit denen kimyasal yapıtaşlarının hücresel "üretim hatları" boyunca birbirlerine birleştirilmesi sonucu oluşurlar. Yeni proteinler uzun, ince zincirler olarak oluşurlar ve normalde biyolojik işlevlerini yerine getirebilmeleri için sıkı, karmakarışık bir şekilde katlanmaları gerekir.
Fakat bazı durumlarda proteinler hatalı katlanabilirler ve etraflarındaki normal katlanmış proteinleri de engelleyebilirler. Bunun sonucunda proteinler birbirlerine dolanırlar ve kütleler halinde birbirlerine yapışırlar. Bu şekilde, genellikle milyonlarca işlevsiz veya hatalı işleyen molekül yığını oluşur.
“Amiloyit fibriller” olarak adlandırılan anormal dal yapıları bulundukları odak noktasından dışa doğru büyürler veya anormal çekirdeklenme oluştururlar. Bunun sonucunda da anormal yapılar oluşur.
Bu amiloyit fibriller, Alzheimerlı beyinde büyük protein yatakları oluşturabildikleri için toksik oligomerlerin bulunmasından önce Alzheimer hastalığına sebep olduğu düşünülüyordu.
Bu yatakların uzunluğu ve yoğunluğu bunları taşınamaz ve çözünemez duruma getiriyor. Fakat Alzheimer’a sebep olan oligomerler çok küçük ve rahatlıkla beyin hücrelerine yayılıp nöronları öldürebiliyorlar veya diğer moleküllere zarar verecek şekilde onlarla etkileşebiliyorlar. Bunların bunların nasıl oluştukları şimdiye kadar bir sırdı.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Büyük bir bölümünü Samuel Cohen’in yürüttüğü çalışmada, bir kere küçük ama kritik düzeyde hatalı protein kümelerinin oluşumu gerçekleştiğinde, giderek hızlanan bir biçimde artan ve bu protein kümelerinin sayısını arttıran, bu sırada yeni "çekirdek oluşumu noktaları" oluşturan bir tepkime zincirinin başladığı ortaya koyuldu.
Yavru dalların oluşumuna neden olan ikincil çekirdeklenme sırasında sadece birkaç tane protein içeren kümeler oluşur. "Toksik oligomerler" olarak bilinen bu yapılar son derece küçük ve yayılabilirdirler. Bunlar, beyindeki nöronları öldürüp, hafıza kaybı ya da bunamanın diğer belirtilerine yol açar.
Bu araştırmalar, kinetik deneylerle fizik ve kimya alanında yaygın olarak kullanılan ana denklemlerle bağlantılı yapısal teorileri bir araya getiriyor. Bu denklemler önceki araştırmalarda da sıklıkla kullanılmışlardı; fakat bu araştırmaya kadar, proteinlerin yapı bozukluklarının araştırılmasında tam potansiyellerine ulaşılabilecek bir şekilde kullanılamamışlardı.
Araştırma, bu yılın Nisan ayında yine PNAS’da yayınlanan ve oldukça ses getiren bir araştırmanın izinden gidiyor. O araştırmayı yürütenler arasında Cambridge grubu haricinde Londra'dan ve MIT'den de araştırmacılar bulunuyordu. Orada, hasar veren amiloid fibrilin protein dallarının ilk atomik yapısı üzerinde çalışıldı. Araştırmacılar yıllarını teknik geliştirmeye harcadıklarını ve daha yeni yeni sonuçları almaya başladıklarını söylüyorlar. Fakat yavaş yavaş nörodejeneratif hastalıkların sırlarını çözmeye başlamışlar.
Biyomoleküler problemleri çözmek için fiziksel ve kimyasal teknikler kullanıyoruz, süreç ağlarını haritalandırıyoruz, yani 'olay yerini' yeniden canlandırıyoruz.” diyor ve ekliyor Knowles, “Karmaşık biyolojik süreçleri anlamak amacıyla nicel deneysel yöntemlerin ve haşin teorik analizlerin kullanımı, heyecan verici ve oyunu değiştiren sonuçların alınmasını giderek arttırıyor. Alzheimer gibi bir hastalıkta, toksik maddelerin oluşumuna engel olmak için çok hassas bir şekilde müdahale etmeniz gerekiyor. Şimdi artık bu oligomerlerin nasıl yaratıldığını keşfettik, yani hangi süreci durdurmamız gerektiğini biliyoruz.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/05/2025 04:53:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1238
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in ScienceDaily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.