Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İstilacı Türlerin Kendi Yaşam Alanlarında Tehlike Altında Olması, Doğayı Korumaya Yönelik Büyük Soruları Gündeme Getiriyor!

3 dakika
142
İstilacı Türlerin Kendi Yaşam Alanlarında Tehlike Altında Olması, Doğayı Korumaya Yönelik Büyük Soruları Gündeme Getiriyor! Phys
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar tarafından bölgeye getirilen yabancı türler, küresel tür azalmasının ana nedenleri arasındadır. İstilacı türler, son yıllarda dünya çapında nesli tükenen türlerin %60'ından kısmen sorumludur. Orta Avrupa’da karşılaşılan bu yabancı memeliler arasında kahverengi sıçan, yaban koyunu ve vizon gibi türler bulunmaktadır.

Viyana Üniversitesi ve Roma'daki La Sapienza Üniversitesi'nden biyologların yürüttüğü ve Conservation Letters dergisinin son sayısında yayınlanan bir çalışma, insanlar tarafından bölgeye sokulan bu türlerin bazılarının kendi doğal yaşam alanlarında tehlike altında olduğunu ortaya koydu.[1]

Küreselleşme, birçok hayvan ve bitki türünün dünyanın farklı bölgelerine götürülmesine yol açıyor. İstilacı türler, rekabet yoluyla yerli türleri yerlerinden edebilir ya da yeni hastalıklar yayabilir. Ancak bunların yanı sıra yabancı türlerden bazıları kendi doğal bölgelerinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum bir koruma paradoksu oluşmasına neden oluyor: Kendi doğal yaşam alanlarında tehlike altında olan yabancı türlerin popülasyonları korunmalı mı yoksa mücadele mi edilmeli? Bu soru şimdilik cevaplanmayı bekleyebilir ancak bu soruyu cevaplamadan önce bilinmesi gereken bazı bilgiler de var. Örneğin bu paradoksun tam olarak kaç yabancı memeli türünü ilgilendirdiği daha önce bilinmiyordu. Bilim insanları, bu soruyu çözmeye bir adım daha yaklaşabilmek için durumu nicel olarak ölçmeye karar verdi.

Araştırmacıların yaptığı değerlendirmelere göre insanlar tarafından yeni yaşam alanlarına getirilen toplam 230 yabancı memeli türü, bu bölgelerde kalıcı popülasyonlar oluşturdu. Çalışmanın baş yazarı Lisa Tedeschi, bu türlerden kaçının kendi doğal yaşam alanlarında tehdit altında olduğunu merak ettiklerini ve bu soruya cevap aramak için bu çalışmayı yaptıklarını vurguluyor.

Araştırmacılar, koruma paradoksunun konusu olan 36 yabancı memeli türü tespit etti, bunlar kendi doğal yaşam alanlarında tehdit altında olan türlerdi. Tedeschi, şöyle anlatıyor:

Sonuçlar bizi çok şaşırttı. Bu, beklediğimizden yüksek bir sayıydı. Çünkü istilacı türlerin kendi yaşam alanlarında oldukça yaygın türler olduklarını düşünüyorduk.

Örneğin, Sulawesi'deki nüfusu 1978'den bu yana %85 azalan tepeli makak, tehlike altında olan önemli memelilerden biridir. Ancak bu tür, Endonezya’nın diğer adalarına yayılmış ve buralarda istikrarlı popülasyonlar oluşturmuştur. Avrupa'da tehdit altında olan yabani tavşan, Avustralya gibi diğer bölgelerde Avrupa'dakinden çok daha büyük popülasyonlara sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Doğal yaşam alanında tehdit altında olan türlerin çoğu tropikal Asya kökenlidir. Genellikle bu türlerin azalması, geniş çaplı yağmur ormanı tahribatı ve aşırı avlanmanın bir sonucudur. İnsan eliyle farklı bölgelere götürülen popülasyonlar, bu türlerin yok olmasını engelleme potansiyeline sahiptir.

Küresel yok olma riski değerlendirilirken bir türün doğal yaşam alanı dışındaki popülasyonları genellikle dikkate alınmaz. Ancak araştırmacılar, bu yabancı popülasyonların da hesaba katılması durumunda, bazı türlerin nesli tükenme tehlikesinin biraz daha iyiye gidebileceğini ortaya koydu. Çalışmanın yazarlarından Viyana Üniversitesi biyolojik çeşitlilik uzmanı Franz Essl şöyle anlatıyor:

İncelenen türlerin %22’si için yabancı popülasyonlar da değerlendirmeye dahil edilseydi küresel yok olma riski azalırdı.

Bu bulgular, tehdit altındaki türlerin hayatta kalması için yabancı popülasyonların oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle doğal yaşam alanında yüksek tehdit seviyeleri varsa bu durum daha belirgin hale geliyor.

Bununla birlikte, bu türlerin yabancı popülasyonlarını tehdit değerlendirmesine dahil etmek bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Örneğin, bu türlere çok odaklanmak doğal yaşam alanında tehlike altında olan diğer popülasyonların korunmasına daha az önem verilmesine neden olabilir. Ayrıca, yabancı popülasyonlar diğer türler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Essl, sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ana odak noktamız, türlerin doğal yaşam alanlarında korunması olmalıdır. Ancak gelecekte, doğal alanlarında yok olma tehlikesi yaşayan ve gittikleri yeni bölgelerde daha iyi hayatta kalma şansı bulan türlerin sayısında artış olması da olası.

Küreselleşmenin türlerin dağılımını etkilediğini gösteren bu durum, aynı zamanda doğayı korurken faydaları ve riskleri nasıl tartmamız gerektiği ile ilgili zor bir soruyu da kendimize sormamızı sağlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Vienna

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. Tedeschi, et al. (2024). Threatened Mammals With Alien Populations: Distribution, Causes, And Conservation. Wiley. doi: 10.1111/conl.13069. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 12:08:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19202

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İstilacı Türlerin Kendi Yaşam Alanlarında Tehlike Altında Olması, Doğayı Korumaya Yönelik Büyük Soruları Gündeme Getiriyor!. (7 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19202
Derin, U. (2024, December 07). İstilacı Türlerin Kendi Yaşam Alanlarında Tehlike Altında Olması, Doğayı Korumaya Yönelik Büyük Soruları Gündeme Getiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19202
U. Derin. “İstilacı Türlerin Kendi Yaşam Alanlarında Tehlike Altında Olması, Doğayı Korumaya Yönelik Büyük Soruları Gündeme Getiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19202.
Derin, Ufuk. “İstilacı Türlerin Kendi Yaşam Alanlarında Tehlike Altında Olması, Doğayı Korumaya Yönelik Büyük Soruları Gündeme Getiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/19202.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close