Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Yilmaz
Üye
1

Dini özgürlük hakkında düşünceler ?

Dini özgürlük hakkında düşünceleriniz nedir? Sizce iyi mi yoksa kötü mü? Argüman sunarsaniz sevinirim.
398 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Fırat Günay
Fırat Günay
1,176 UP
tıp ile ilgili konuları araştırmayı seven ortaokul öğrencisi

Bence iyi mesela osmanlı döneminde ki hoş görü politikasını düşün hem herkesin hakkını verdiler ve istedikleri dini yaşamalarına izin verdiler . Benim şahsi görüşüm eğer dini yaşamlarına karışsalardı huzursuzluk isyan vesayre çıkardı .

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Din ve inanç, hiç bir tartışmaya mahal vermeyecek biçimde bireylerin kişisel özgürlüğüdür. İsteyen insan istediği inancın mensubu olma ve istediği şeye inanma hakkına sahiptir. Tarihte, her kim ki insanların inancına baskı yapmaya çalışmıştır, başarısız olmuştur, baskı yönetimleri kısa sürmüş, yıkılmış ve iddialarında haksız çıkmıştır. Ve bu yönetimler artlarında büyük yıkımlar, tarihe ders niteliğinde yıpranmalar ve kayıplar bırakmışlardır.

Ve bu konudaki en basit argüman şudur ki baskı ile insanların inançlarını değiştirmek, dönüştürmek olanaksızdır. Ben budistimdir, siz bana baskı yaparsınız, ben "tamam, artık inanmıyorum" derim ama içimde o inancı sürdürüp sürdürmediğimi bilmeniz olanaksızdır. İbadet etmemi engellersiniz, kılık kıyafetimi engellersiniz, ibadethanemi yıkarsınız ama bu hiç bir şeyi değiştirmez. İnanmak için insanın hiç bir şeye ihtiyacı da yoktur ve baskı sadece karşıtını besler. Normalde barışçıl olan bir inancı bu şekilde agresifleştirmiş olursunuz. Ve açıkça aptalca bir stratejidir de. İşe yaramaz çünkü. Kısa bir süre yarar görünür, insanlar sizden korkar ve susarlar. Ama sonrasında kaçınılmaz olarak o inanç güçlenir ve yaşadığı baskıyı tarihsel bir gerçek ve bu baskıdan kurtuluş gününü de bir zafer olarak yazar. Yani toplamda bir inancı engellemeye niyet eden yönetim, tam olarak aksine neden olup o inancı güçlendirir. İstisnası yoktur.

Gelişmiş, öncü ve çağdaş ülkeler ve yönetimler her zaman inançları serbest bırakmış, insanların inanç özgürlüğünü hukukla korumuş ve bunu bir insan hakkı olarak görmüştür. Bu esasa aykırı hareket eden hiç bir yönetim, insan haklarına saygılı olduğunu iddia edemez.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu noktada bir yanlış anlaşılma vardır: Gelişmiş, demokrat, hukuka dayalı ülkeler hiç bir zaman dini esaslara göre yönetilmez. Yönetilseler bile farklı inanışlara ait azınlıkların haklarını da korurlar ve onlara baskı yapmazlar. Ve sayısız inanç sahibi kişi, ülkelerin dini esaslara göre yönetilmesi gerektiği görüşüne karşı gelinmesi durumunu inanç özgürlüğüne yapılan baskı olarak göstermeye çalışmıştır. Bu bir yalandır. Çünkü insanların inanç özgürlüğünü yaşaması başka bir şeydir, bir ülkenin, dini esaslara göre yönetilmesini istemek başka bir şeydir. Yani ben Budist olabilirim ama "Türkiye Cumhuriyezi, Budizm'in esaslarına göre yönetilmelidir" dersem bu haklı bir talep olmaz. İfade ve düşünce özgürlüğü kapsamında bu fikirde de olabilirim ve bu fikrimi yayabilirim ama bunu kabul etmeyenleri, benim inancıma baskı yapan kişiler olarak tanımlayamam. Yalan olur. Çünkü bana "orada dur bakalım!" diyenler bana "Budizme inanma!" demiyorlar. "Bu ülke Budizmin esaslarına göre yönetilemez" diyorlar. İkisi bambaşka şeyler.

Özetle inanç özgürdür, olmalıdır. Ama ülkeler dini esaslara göre yönetilmemelidir. Hukukla inanç özgürlüğü korunmalıdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bireylerin fizik evrene anlam yükleme gibi en temel ihtiyaçları, -sorgulanamaz- biçimde temel bir ihtiyaç - gerekliliktir.

Bu yüzden birey düşünce - varoluş yorumu açısından -yargılanamaz-, -eleştirilemez-, -bunun üzerinden tutum geliştirilemez-, -sosyal kanunlarla hüküm yürütülemez-. Öznel bireysel ve sorgulanamazdır.

Birey bazındaki bu özgürlük, bireyin kendi gibi olmayan düşünce yapılarına karşı da göstermesi gereken bir serbestiyet durumudur. Kişi kendi gibi olan ile kendi gibi olmayanı aynı - denk -eşit ele almak durumundadır. Kendi gibi olanı üstün, kendi gibi olmayanı aşağı-eksik-sorunlu görmek bir denge ihlali aslında. Bizim kendi bakış açımızı en doğru, ineğe tapanları çok çok yanlış görmemiz de bu bakış açısındaki denge yitiminin belirgin örneklerinden.

Tüm Reklamları Kapat

Toplumsal anlamda da aynı işleyiş - değerlendirme geçerli olmalıdır sosyal hukuk devletlerinde. Belli kitlelerce kabul görmüş varlık yorumları, görece daha az bilinen yorumlara sahip kitlelere farklı tutum belirlememeli.

Diğer yandan bir varlık yorumuna sahip olmama, ya da sadece bir varlık yorumuna karşı olma (tasarımcı yoktur), belki de hepsini kabul etme gibi standart dışı bakış açılarının da aynı şekilde sorgulanamazlığı korunmalı. Tabii ki kişilerin üstte geçen eşitlik ilkeleri bakış açılarını korumalarını öngörerek bunu ifade edebiliyoruz.

Henüz menfaat temelli olmayan, sosyal hak ve özgürlüklerin yazıldığı gibi uygulandığı bir sistem oluşturamadığımız için bunlar teoride kalmakta malesef. Devletlerin bireysel yaşama müdahelesi sadece düşünce ile bile sınırlı değil henüz. Düşünce üretmenin suç olabildiği bir yapıda yukarıda bahsedilenler tamamen ütopya haline gelir. Halk, gücün kendinde olduğunu gerçketen anlayana kadar (ezilmenin belli bir kritik noktasına gelince) bu normal karşılanır.

138 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close