Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nuri Sarıkaya
Üye 16 Kasım 2020 2 Cevap
1

Neden PCR'da kullanılan Taq Polimeraz ısıya karşı dayanıklı ?

Taq Polimeraz'ı diğer DNA polimerazlarından ayıran bu özelliklik nereden kaynaklanıyor?
1,381 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi 16 Kasım 2020

PCR'da bulunan Taq polimeraz termofilik arke bakteriden alınmadır. Taq enziminin(Klentaq), E.coli DNA Polimeraz (Klenow) 'dan daha stabilize halde olması yüksek ısıya karşı dayanıklılık sağlar. Enzimlerin yapılarına baktığımızda Taq enziminde glisin daha fazla, bu glisin fazlalılığı glisinin yapısı gereği stabiliteyi artırır çünkü katlanmadan glisini koparmak için daha çok enerji gerekir. Ayrıca enzimin yapısında non-kovalent etkileşimler ve hidrojen bağları fazladır. Ayrıca Taq enziminin katlanma entalpisi yani harcadığı enerji Klenow'un katlanma entalpisinden daha azdır yani Taq daha az entropiktir bu yüzden stabildir. Bu entropikliğin az olması E. coli Pol I'in denatüre halinin, Taq'ninkinden daha genişletilmiş olmasıdır. Ya da diğer bir deyişle Taq katlanırken daha fazla su molekülü salar etrafa bu da daha çökmüş bir yapı oluşturarak entropiyi azaltır.

Özetlemek gerekirse;

  • Glisin gibi amino asit farklılıkları
  • Katlanırken ortama fazla su vermesi ve çökmüş olması
  • Bolca non-kovalent ve hidrojen bağları içermesi
  • Katlanma entalpisinin DNA Pol I 'den daha az olması

Bunların hepsi daha az entropik olmasına yani protein stabilitesinin fazla olmasına bu da ısıya karşı dayanıklı olmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaktan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsin.

374 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S.J. Ganesan. Biochemistry: Why Is Taq Polymerase So Thermostable?. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 20 Kasım 2020

PCR yöntemi bir organizmadan total genomik DNA eldesi ile başlar. DNA, bölgeye-özgü primerler (site-specific primer; bölgeye özgü dizayn edilmiş sentetik oligonükleotidler), Taq polimeraz (yüksek sıcaklıklarda da işlev gören, yeni nükleotidlerin eklenmesinde işlev gören bir enzim. Adını, elde edildiği Termus aquaticus termofilik bakterisinden almıştır.), ve MgCl2, tampon, dNTP’ler gibi diğer bileşiklerle bir araya konulur ve denatürasyon (bozundurma), annealing (bağlanma) ve elongation (uzama) basamaklarından oluşan tekrarlı sıcaklık döngülerine maruz bırakılır. Denatürasyon, çift sarmal DNA’yı birbirinden ayırır, böylece primerlerin özel bölgelere yerleşip deoksinükleotid trifosfatlarla (dNTP’ler; A, C, G, T) buluşmasına zemin hazırlar. Daha sonra her iki DNA ipliği de 5’-3’ yönde hedeflenen bölgelerden uzatılır. Denatürasyon, bağlanma ve uzama basamakları bir tur bitip, hedef bölgenin iki kopyası oluştuğunda ilk döngü bitmiş olur. Sonraki döngüler (yaklaşık 30-35 döngü) bu 3 aşamalı sürecin tekrarıdır ve bu şekilde milyonlarca kopya hazırlanabilir.

1970'lerde PCR için E. coli'den elde edilen Klenow fragmenti kullanılıyordu. Ama bu fragment ısıya duyarlıydı ve denatürasyon döngüsünde DNA ile birlikte bu fragment de her seferinde bozunduğundan seri halde tekrarlı döngüler mümkün olmuyordu.

Termus aquaticus bakterisinden elde edilen Taq polimeraz enzimi keşfedilince Klenow fragmenti terk edilip Taq Polimeraz'a geçildi böylece seri halde 30-35 ısıtıp- soğutma döngüsü de PCR için mümkün oldu.

Tüm Reklamları Kapat

283 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. Klenow. Klenow Fragmenti. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close