Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Taha Aydemir
Taha Aydemir
1,793 UP
Üye
1

Neden fonksiyon grafiklerinde artışı veya azalışı gösterirken bitim noktasını köşeli parantezle gösteririz?

Normalde o noktalarda artış ya da azalış olmadığı için açık parantezle göstermemiz gerekmez mi?
1,677 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kadir Mısırpüskülü
Makine Mühendisi

Fonksiyonların işlevi bazı kavramlar arasındaki bağın değişimini göstermektedir. Bazı bağlamlar sürekli bazıları ise aralıklarla bağlantılı olabilieceği için bazı foksiyonlar sürekli bazıları ise süreksiz olabilir. Süreksiz fonksiyonlarda mutlaka başlangıç ve bitiş noktaları olacaktır. Başlangıç bitiş noktalarındaki bağlantı fonksiyona dahil ise gösterim köşeli parantez ile gösterilir,eğer bitiş noktasındaki bağ, o kavramlar arasında yoksa o nokta normal parantez ile gösterilir. Fonsikyonalrda artış azalış ise foksiyon eğimi veya foksiyon altındaki alandan ölçülebilir. Tek bir noktanın artışı veya azalışından bahsedebilmek için başka bir noktanında olması gerekir, bir nevi göreceli bir durumdur. Dolayısıyla bitim noktalarının artışı ve azalışından söz edemeyiz. Bitiş noktalarındaki köşeli parantezin amacı sadece bağlı olan iki kavramın bağının mevcut olduğunu belirtir. Artış azalış ise eğim ile alakalı bir durumdur.

Örneğin kendi araştırmamdan örnek vereyim, grafikteki apsis deney saatlerini, oordiant ise geri kazınımını göstermektedir. Yani bu grafik üstünde alınan her noktada geri kazanımının saate bağlı bir hereketi olduğunu gösteriyor ama artış-azalış tamamen eğimi ile ilgili. Köşeli parantez olup olmaması ise biten foksiyonun son noktasının aynı bağı sağlayıp sağlamadığı ile alakalıdır. Örnekteki grafikte eğer 6. saatteki geri kazanımının arasında bir bağ olmadığını düşünse idim orayı dahil etmez ve düz parantez ile belirtirdim.(grafikte de içi boş nokta ile gösterirdim ama dahil olduğu için son nokta (üçgen şeklinde çizimde) için dolu yani köşeli parantez şeklinde ifade ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

f(x)
f(x)
391 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close