Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Altıparmak
Üye 8 Ekim 2019
2

Bebekler neden güler?

Merak ettiğim bir konu arkadaşlar, boş boş etrafa bakarken neden gülümserler bilgisi olan var mı acaba?
11,158 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 14 Eylül 2020
Orijinal Soru: Bebekler neden gülümser?

Gülmeyi beynimizin subkorteks bölgesi yönetir ve en eski bölgelerden biridir. Subkorteks nefes alma, bazı basit refleksleri kontrolü üstlenme gibi işlevlere sahip olmasıyla beynin sonradan gelişen dil, hafıza işlevlerinden oldukça uzaktır. Beynimizin sonradan gelişen ve daha yüksek işlevli bölgeleri bu ilkel mekanizmalardan gelen gülmeye müdahale edemiyor. Gülmek bu yüzden bir refleks olarak gerçekleşir.

Gülmek iletişimi geliştirme ve insanlarla kaynaşma açısından da sosyal bir işleve ve avantaja sahiptir. Gülme sırasında çıkardığımız sesler konuşma akustiğimizle benzerlik taşıdığından beynimizin nefes alma ve konuşma için kullandığımız bölgelerini kullanırız. Gülmek bu mekanizmalarla doğmuş olup sağladığı işlevlerle günümüze taşınmıştır. Bu refleksi gıdıklanma olarak vermemizin temelinde de benzer bir durum söz konusudur.

Gıdıklanma ile gelen gülme de korkunun sonucudur. Bu korku ile beynimizin acıya duyarlı kısmı atalarımız çıplak ayakla dolaştığından çevredeki zehirli canlıların ayaklara gelmesi bir irkilmeye ve korkuya sebep oluyordu haliyle. Buna bir tepki olarak, savunma olarak, uyarı olarak bu korku gelişti.

Tüm Reklamları Kapat

524 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Beynin Kısımları. (14 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Öğrenci 8 Ekim 2019

Bebeklerin gülmesinin birçok sebebi var aslında. Ce-e oyununu oynadığımızda, gıdıkladığımız da veya banyo yaparken hep gülerler. Bebeklerin böyle şeylere gülme sebepleri şunlardır:

Bebekleri güldüren şey öncelikle onlara dokunulması. Gıdıklanmanın memelilerin gelişimsel kökenleriyle yakın ilişkileri var. Gıdıklanmak keyif veren hayati bir fonksiyon.

Pek çok aile bebeklerinin yıkanırken çok eğlendiğini belirtiyor. Su ılık ve rahme benziyor. Bu yüzden de duyusal bir keyif yaratıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ce-e oyununu bu kadar cazip olmasının altında erken dönemde bebeklerin zaman algısının olmayışı yatıyor. O yüzden de birinin/birşeyin kaybolup geri gelmesi bir şok etkisi yaratıyor. Genelde de en çok sevilen ebeveynler kaybolup geri geldiği için bu bir bebek için oldukça mutlu bir şok etkisi. Zaman geçtikçe oyun daha komplike hale geliyor çünkü bebekler kaybolan şeyin geri döneceğini biliyor bu yüzden de bir beklentiye giriyor. Kaybolan şey gerçekten geri gelince de tabii ki daha çok eğleniyorlar.

Erken dönemlerde bebekler oyuncaklarının canlı olmadığını hissetse de yine de bir dereceye kadar onlarla empati kurabiliyorlar. Dahası cansız oyuncakların kuklalaştırılıp, insanlaştırılarak karşılarında hareket etmesi, konuşması saçmalığı sebebiyle onlara eğlenceli geliyor.

Çıngırağını her salladığında gülen bir bebeğin, bu gülüşünün ardında bir zafer gizli olabilir. Daha çok bunu ben ‘kendim’ yaptım sevinci. Bazen de sadece yeni bir ses ya da hissin verdiği mutluluk.

5,257 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (8 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 8 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close