Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bilgileri kalıcı hale getirmek için neler yapılabilir ?

Öğrendiğimiz bilgileri kalıcı hale getirmek için tam olarak ne yapmalıyız ? İnternetteki bilgiyi tekrar etmek için verilen zaman aralıkları ne kadar doğru ? Duygusal olarak bir şey hissetmediğimiz bir bilgiyi kalıcı hale getirebilir miyiz ?
1,172 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Özcan
Barış Özcan
4,050 UP
sadece araştırdım

kullanabiliceğin iki önemli nokta var ilki öğrenme hafızanın uyku ile bağlantısı yapılan deneylerde uykunun dikkat ve hafızayı ciddi miktarda etkisi görünüyor. şimdilik farklı uyku aşamalarının hafızayı farklı şekilde etkilediğine dair güzel kanıtlarımız var (2. kaynak harvard uyku ve hafıza'dan detayları öğrenebilirsin)

ikincisi ise bilgiyi tanıyabiliceğin bir formata sokmak insan beyninin konumları ve duygusal şeyleri daha iyi hatırlayabilmesinden faydalanan bir hafıza tekniğimiz var (memory place) en basit şekilde açıklıycak olursak aklında bir mekan oluşturuyorsun ya da zaten bildiğin bir mekanı seçiyorsun mesela evinin önü yol üstüne hatırlaman gereken şeyleri yerleştiriyorsun mesela periyodik tablo için yaparsak 8 blokluk bir sitemiz vra diyelim birinci bloğun önünde Helin NAzlıyı Kışkırtsın (tanıdığınız kişiler olabilir hatta daha iyi olur ) burda temsil ettİğİmiz şey büyük harfler yani H,NA,K bunlar hidrojen sodyum ve potasyum

Tüm Reklamları Kapat

kısacası elimizdeki sayı veya ezberlenicek şeyi kelimelere onları da bildiğimiz bir yerde hikayelere dönüştürmek ve mümkünse duygularımızı tetikliycek şeyleri hikayeye eklemek (hem 5 duyu hem de duyguları memory place hakında daha fazla öğrenmek istersen wiki linki ekledim

yapmak istersen de nasıl yapıcağını anlatan bir wired yazısı ekledim

369 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wiki Hafıza Sarayı. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Harvard Uyku Ve Hafıza. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wired Hafıza Saryı . (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close