Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Mutasyonlar evrimle ilişkili değil mi?

Mutasyonlar, Evrim'e sebep dahi olmazlar. İlgili yazımızda, mutasyonlarla ilgili bilgi alabilir; Evrimsel Biyoloji'deki yerini öğrenebilirsiniz. Attığım linkte böyle bir cümle var. Evrim bildiğim kadarıyla canlılardaki gen dağılımının nesiller içinde değişmesi. E mutasyon sebep olmadı mı?
176 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evet, mutasyonlar evrimle ilişkili ve evet teknik olarak evrime(popülasyondaki kalıtsal özellik frekansının nesiller geçtikçe değişmesine) sebep olabilirler. Teknik olarak seçilim olmadan sadece mutasyonlarla da evrim olabilir ama bu son derece sınırlı ve rastlantısal olacaktır. Seçilim olmadan anlamlı ve düzenli bir evrimsel değişim olmaz. Bunu anlamak için hesap yapalım:

"Mutasyon oranımızı gerçeğe yakın bir sayı olan 10 üzeri -9 alalım ve 10 nesil gibi basitçe "hiç" olan bir süre yerine, evrimi gerçekten gözleyebileceğimiz kadar bir süreyi, 1000 nesli hesaplayalım. Başlangıçta yine A frekansımız %100, yani 1 olsun. Ortamda hiç a bulunmasın. Bakalım 1000 nesil sonra, sadece mutasyonların etkisiyle popülasyon nasıl değişecek? Değişkenlerimiz bu defa şu şekilde:

p0 = 1

Tüm Reklamları Kapat

q0= 0

μ = 0.000000001

n = 1000

Formülümüze yerleştirelim:

Tüm Reklamları Kapat

p1000 = 1 * (1-0.000000001)1000

p1000 = 0.999999

q1000 = 0.000001

1000 nesil geçmesine rağmen A aleli neredeyse hiç azalmadı. Çünkü mutasyon oranı o kadar küçük ki, genomdaki spesifik bir alelin değişmesi imkansıza yakın (ama imkansız değil). Çok ufak bir kıpırdanma oldu 1000 nesil sonunda; ancak yine de pratik olarak değişmediğini varsayabiliriz. [Ama teknik olarak popülasyonda kalıtsal özellik frekansı değişti] Her 1.000.000 bireyden sadece 1 tanesinde mutasyon sonucu meydana gelen a aleli görülebilmeye başlandı. Bu, yine yok denecek kadar az bir sayıdır.

Görebileceğiniz gibi, mutasyonun direkt olarak evrime neden olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Çünkü son verdiğimiz örnek, gerçekçi bir örnektir. İşte bu sebeple mutasyonların evrimin ana kaynağı olamayacağını söyleriz. Fakat mutasyonlar, çeşitlilik yaratmaya katkı sağlarlar, hem de ne katkı! Mutasyonlar olmasaydı, yeni aleller var olamaz, seçilimin seçeceği malzeme kalmaz ve evrim dururdu. Tür ya yok olur, ya da tamamen birbirine benzer bireylerden oluşur hale gelirdi (ki bunun da sonu yok oluştur). Dolayısıyla mutasyonların önemini küçümsememek; ancak evrim üzerindeki doğrudan etkisizliğini de anlamak ve algılamak gerekmektedir.

Ayrıca unutmayınız ki burada yaptığımız hesap sadece 1 alel için geçerlidir. Ancak şu anda vücutlarınızda 20.000 civarında gen vardır. Bunların her birinin değişme ihtimali vardır ve bunlar değiştikçe, evrimin de yönü değişmektedir."

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Akif
Mehmet Akif
17K UP
Araştırdı ve konu hakkında bilgi sahibi
Orijinal Soru: Mutasyon da bir evrim sayılır mı?

Evet, mutasyonlar da evrimin bir parçası hatta temellerindendir. Ancak bütün mutasyon türleri değil yalnızca kalıtsal olanlar evrime doğrudan etki etmektedir. Mutasyonlar temelde gen dizilimlerinin dış etkenler (radyasyon, ilaçlar, kimyasallar) veya iç etkenler (yanlış kopyalanan DNA dizilimleri, hatalı hücre bölünmeleri gibi) tarafından bozulması ve fenotip ve/veya genotipe etki etmesidir. Mutasyonlar bulundukları bölgelere göre temelde kalıtsal ve kalıtsal olmayan olarak ikiye ayrılır. Eğer mutasyon üreme hücrelerinde gerçekleşmiş ve oradaki genleri etkilemiş ise canlının üremesi sonucu doğacak yeni bireylerin genleri, mutasyondan etkilenmiş yani bir önceki ata bireyle aynı dizilime sahip olmayan bir gen çeşidi şeklinde olacaktır. Bu durumda ata ve yavru birey arasında kalıtsal olarak aktarılabilecek bir farklılık oluşmuş ve bunun devamlılığı mümkün hale gelmiştir. Bu da evrimin anlamı ve oluşu gereği evrim kategorisinin temel taşlarındandır. Kalıtsal olmayanlar ise (vücut hücrelerinde olmuş olan mutasyonlar) bir sonraki yavru bireye aktarılamayacağından yalnızca etki ettiği bireyi etkileyecek ve evrime doğrudan katkısı olmayacaktır. Evrim Ağacı'nın çevirisi ile daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. [1]

Kaynaklar

  1. D. B. BİLGE, et al. (2006). Mutasyon , Dna Hasari ,Onarim Mekanizmalari Ve Kanserle İlişkisi. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, sf: 149-170. doi: 10.1501/Eczfak_0000000056. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close