Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Halil Özcan
Halil Özcan
2,054 UP
Üye
3

Reşit olmayan bir çocuğun aldığı eğitimi ailesi mi seçmelidir?

Örneğin belli izinler alındığında çocuk örgün eğitimden ayrılarak dini eğitim görüyor fakat çocuk o eğitimi seçmiyor örgün eğitim dışında olan diğer eğitim çeşitleri toplumunun bütünlüğünü bozmaz mı?
501 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
Okul Öncesi Öğretmeni

Örgün eğitim dışındaki eğitim türleri toplumun düzenini bozmaz ancak sizler yaygın veya informal eğitimle çocukların zihinlerine toplum bütünlüğünü bozacak fikirler empoze ederseniz tabi ki burada bir bütünlükten bahsedemeyiz. Bu örgün eğitim için de geçerli.

Sorduğunuz sorunun ilk kısmıyla ilgili aileyle birlikte çocuğun da kararlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Din gibi konularda zorlama olmamalı. Çocuk bu tür konularda kendi karar vermeli bence. Çünkü sizler baskıyla bu kadar soyut olan bir konuyu çocuklara empoze etmeye çalışırsanız istediğinizin tam tersi bir sonuca ulaşırsınız. Bu zaten günümüzde de gördüğümüz ve yaşadığımız bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Bana kalırsa okul öncesi ve ilkokul dönemlerinde çocukların zorla dini eğitim almaması gerekiyor. Çünkü dini konular çocuklar için çok soyut kalıyor ve çocuklar bu konuları anlamakta zorlanıyorlar. Ayrıca din konusunda çok büyük korkular geliştirebiliyorlar. Sonuçta hepimiz küçükken "Bunları, şunları yapmazsan cehennemde yanarsın." gibi cümlelere maruz kaldık. Ben, çocukların bu şekilde korkutulmasından ziyade yaşı geldiğinde aile de isterse dini eğitime başlanması gerektiğini düşünüyorum. Bir de küçük yaşta farklı alfabe öğrenen çocuklar, ilkokula geçtiklerinde zorlanıyorlar. Arapça ve Türkçe'nin yazılma yönleri farklı çünkü. Ve çocukların ilk öğrenmeleri genellikle daha kalıcı olduğu için daha zor değiştiriliyor. Bu sebeple küçük yaş gruplarında din eğitimi değil değerler eğitimi verilmesi gerektiğine inanıyorum. Her şeyin özünde bana göre saygı vardır. Ve siz bir çocuğa saygıyı öğretmeden dini öğretirseniz çocuğunuz insan hakkı yiyen bir dindar olur. Ki islamda böyle bir şey de söz konusu değil.

Ergenlik dönemine gelecek olursak; ergenlik dönemlerinde çocuklar "bana bir şey olmaz" mantığıyla bir çok yanlış karar alabiliyorlar. Özellikle aile içi çatışmalar bu dönemde çok gözlemleniyor çünkü ergenlik dönemindeki çocuklar kendilerini ailelerine kanıtlamaktan ziyade arkadaşlarına kanıtlamak istiyorlar. Böyle bir durumda sizin çocuklarınız üstünde baskı kurmanız, onu istemediği halde bir şeylere mecbur bırakmanız onun iyiliğine değil kötülüğüne olur. Siz çocuğunuzun dinini yaşayan biri olmasını isterken elde ettiğiniz sonuç çok farklı bir yere götürebilir çocuğunuzu. Bu yüzden lise dönemlerinde çocukların yeteneklerini göz önüne alarak tercih yaptırılması gerektiğini savunuyorum. Buna verebileceğim en büyük örnek de hayatımda 5 yıl önce yaşamış olduğum anıdır. Şöyle anlatayım: Babam, erkek kardeşimi dini eğitim veren bir okula göndermek için baskı kuruyordu. Ben ve annemde bu duruma karşı çıkıyorduk çünkü erkek kardeşim dini bir konuda uzmanlaşmak yerine bilgisayar alanında uzmanlaşmak istiyordu. Ben kardeşimi çok iyi tanıyan biri olarak da dini eğitimin ağırlıklı olduğu kurumda onun eğitimini bırakacağından emindim çünkü çok başına buyruk ve "bana bir şey olmaz" kafasında hareket eden bir çocuktu. Tabiri caizse o okulda okumazdı. Kardeşimin hangi alanda yetenekli olduğunu da biliyordum ve bu konuda eğitim alabileceği bir okula gitme konusunda ben de babama baskı kurdum ve kazandım. Erkek kardeşim farklı bir okulda, istediği bölümde okudu. Sonucu da hüsran olmadı. Geleceğine dair hayalleri olan bir çocuk şimdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu anlattığım olayla demek istediğim; aileler çocukları adına karar verecekse onları da bu karar verme sürecine dahil etmeliler. Ayrıca çocuklarının geleceklerini düşünüyorlarsa da bunu sadece "din" olgusuna odaklanarak yapmamalılar bence. Çocuklar tecrübeler edinerek er ya da geç kendi doğrularını buluyorlar zaten. Bence din çok öznel bir konudur, başkalarının anlatmasıyla kavranamaz. Bu sebeple din, bir insanın kendi karar vereceği bir olgudur. Bu noktada, ailelerin çocuklarının yeteneklerini ön plana alarak onların geleceklerine yön verme çabalarını daha mantıklı ve anlamlı buluyorum.

Hassas bir konu olduğu için bir şey daha eklemek istiyorum, dini bir eğitimden çıkıp çok güzel işler başaran insanlarda var. Bence bu noktada dine olan önyargıyı kırmak gerekiyor. Benim yazımda belirtmek istediğim nokta din eğitimini tamamen reddetmek değil, öncelik olarak çocukların yeteneklerine odaklanmak, dini zoraki bir tercih olarak çocuklara sunmamak. Çocuklar yeteneklerini keşfederken de dini öğrenebilirler. Bu tamamen ailelere kalmış bir tercih. Yani "dini eğitimden sonra çıkan insanların bir şey üretmemesi" mantığını doğru bulmuyorum. Bir şeyler üretmek tamamen kişinin kendisiyle alakalı bir durum.

Kısaca anlatmak istediğim şu: Bence başarıda din bir kıstas değil artık. Eklediğim kaynaklarda bunu görebiliriz. Belki örnekler az ama hiç yok değil. Dinini yaşayarak çevresine duyarlı, üretken olan çok insan var. Üretkenliği de sadece bilim alanında çalışmak olarak görmeyelim lütfen. Gelecek için iyi insanlar yetiştirmek de bir üretkenliktir, bir ağaç dikmek de. Olay tamamen bakış açımıza bağlı. Sonuç olarak herhangi bir dine inanmayan insanlarda bunu yapabilir, müslüman/yahudi/hristiyan olan insanlarda. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki her insan aynı şartlardan geçerek bitiş çizgisine ulaşmıyor.

Ayrıca kişiler çevreleriyle yaşantı geliştirdikçe, onlara uygun ortamlar sunuldukça var olan şemalarını geliştirir ve değiştirirler. "Cahil" olarak nitelendirilen bir aileden çıkan çocuk kendi imkanlarıyla bilgili bir insan olabilir.

Genel olarak bu tarz konularda "genelleme" yapmaktan kaçınmanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. İyi günler dilerim 💫

182 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 2018 Yılının Müslüman Bilim İnsanları. (26 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. İslam Düşüncesi Ve Müslüman Bilim Adamlari. (26 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür

Merhabalar Halil Özcan

Tabiki raşit olana kadar çocugun alacagı egitimi ailesi secmelidir. Tabiki akıl yaşta değil bastadır ama ailesinin vereceği kararlar çocugun vereceği kararlardan daha iyi olma ihtimali daha yuksek. Yani bu demokrasi tartışmasına giriyor biraz. İnsanlar oy kullanmamalıdır çünkü sıradan halk asla ekonomi sosyoloji ve devlet yonetimi gibi konulardan bilgili olmaz. Bu yuzden kendi gelecekleri konusunda kendi isteklerinden ziyade daha bilgili insanların vereceği kararlar daha doğru olur. Tamam sen yobaz bir aileden gelen yazık olan coxukları kast ediyorsun ama sole dusun, yobaz insanların çocukları ailesinden öğrendiği yobazlığı raşit olana kadar benimser(burada raşit derken 18 yaşına gelmesini kast etmiyorum) yani çocuga bırakılsa bile ailesinden cokta bagımsız bir karar vereceğini dusunmuyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Örgün yada mevcut EĞİTİMin dışındaki eğitimler tabiki de toplumun duzenini bozmaz.farklı yontemler her zaman olur eğitim olduktan sonra. Ama kimse kusura bakmasın din denilen şeyler ortaçağ sacmalıklarıdır. Dini eğitim, eğitim değildir. Binlerce yıl önceki yazılmış olan kitapların eğitimi, topluma birşey katmaz ve birşey uretmez. Aksine bu eğitimi alan insanların daha geri kafalı ve kültürün ilerlemesine karşı çıkan insanlar olur. Yani burda eğitim söz konusu değil, toplum yapısını bozan eğitim diye eğitimin tam tersini verilmesidir. Yani dindar biri gibi düşünürsekte yine aynı sonuç çıkıyor. Din dönemden döneme uygulanış farklılık gösterir, her donem aynı dini uygulayamazsın. Donemin şartlarından daha farklı donemlerde, aynı dinin aynı kurallarının öğretilmesi mantığa aykırıdır.

SONUÇ= ben burda dini kötülemiyorum yada ateist olun demiyorum. Ama dini eğitim verilen kurumların kültür farklılıkların yol açtığı(mantıksız olan kültürü meşrulaştırmak) ve dini eğitimden sonra çıkan insanların birşey üretmemesi nedeniyle dini eğitimi çok doğru bulmuyorum. Yani din eğitimi olmasın çocuk erişkin olana kadar da ailesi kararlarını versin.

114 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close