Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

440 hz ve 432 hz sesler arasındaki farklılıklar bilimsel olarak nasıl görülmektedir?

440 hz seslerin evrenin ve dolayısıyla bizim doğamızla uyumlu olmadığı ve modern müzikte de tonlamanın 440 hz üzerinden yapılarak insanlığa aykırı olduğu söyleniyor. 432 hz ise internetteki birçok içerik üreticisi tarafından 'doğanın sesi, sesle tedavi' gibi argümanlarla savunuluyor. Bu konuda bilimsel bir araştırma ve sonuç var mıdır?
46,758 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Anıl Karagümüş
Mühendislik öğrencisi, müzik teorisiyle ilgileniyor

1 Hz frekansı Do notası olarak kabul edip Pisagor akorduna göre diğer notaların frekanslarını hesapladığımızda (tam beşli yukarı ya da aşağı giderek) La notası 432 Hz'e karşılık geliyor. Günümüzde kaydedilen Batı müziği formlarındaki tüm eserlerdeyse 12-ton eşit tampereman (12-TET) akort sistemi kullanılır ve La notası 440 Hz olarak alınıp diğer notalar 440 Hz'i 21/12'yle çarparak ya da buna bölerek bulunur. Örneğin La'nın frekansını Pisagor akorduna göre bulmak istediğimizde 1 Hz'i (Do) 3 ile çarparak tam beşlisini bulmuş oluyoruz: Do Re Mi Fa Sol (3 Hz). Buunu bir daha ve bir kez daha 3 ile çarparsak sırayla Re (9 Hz) ve La'ya ulaşıyoruz (27 Hz). Bir frekansı 2 ile çarpmak oktavını 1 arttırır ancak bu işlem sonucunda nota aynı kalır. 27'yi 4 kez 2 ile çarparak 4 oktav yukarı gidersek 27*16=432 Hz'e ulaşıyoruz. Pisagor akordu kullanmadan 12-TET ile kaydedilmiş bir eseri alıp La=432 Hz olacak şekilde frekansını değiştirmenin pek bir anlamı yok çünkü notalar arasında kurulan ilişkiler Pisagor ve 12-TET'de birbirinden farklı. Pisagor akordunun günümüzde tercih edilmemesinin sebebi çoksesli müzikte kullanılan akorlarda ve tonaliteler arası geçkilerde (modülasyon) kulağa uyumsuz gelen tınılar yaratması. Klasik Türk Müziği'nde ise (TSM) geleneksel akort sistemi olarak Pisagor akordu kullanılmaktadır ama standardizasyon gereği 440 Hz'den yola çıkılarak diğer sesler hesaplanıyor. Sonuç olarak, 432 Hz ya da 440 Hz'in doğaüstü herhangi bir özelliği bulunmuyor, bunlar sadece bizim kabullerimize dayanan sayılar (1 Hz'in 1 saniyede 1 osilasyon olmasının insan tarafından belirlenmiş olması gibi). Ancak, aynı melodi Pisagor akordu ve 12-TET ile tespit edilmiş notalara göre çalındığı zaman kulakta farklı etki yaratacaktır. Bunun sebebi, notaların frekanslarının birbirine oranının kullanılan akort sistemine göre değişmesidir. Tam beşli aralığından örnek vermek gerekirse, bir gitar telinin boyunu 2/3'üne indirdiğimizde frekans 1.5 (3/2) katına çıkıyor (220*1.5=330 Hz), ama 12-TET ile aynı işlemi yapmak istediğimizde 7 yarım ses yukarı gitmemiz gerekiyor (220*27/12=329.6 Hz). 220-330 Hz'in aynı anda tınlamasının yarattığı uyumun 220-329.6 Hz ile tam olarak yakalanamadığı doğru, ancak bu küçük taviz bize kompleks çoksesliliğin kapılarını açıyor. Pisagor akorduyla yapılan müziği dinlemenin "şifa" verdiğiyle ilgili bilinen bir çalışma bulunmuyor. 432 Hz kavramı da Pisagor akorduyla gelen bir kavram, bu nedenle "432 Hz'e göre yapılan" müziği dinlemenin olağanüstü etkileri olduğunu iddia etmek bilimsel bir temele oturmuyor.

9,096 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Pisagor Akordu. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. 12 Ton Eşit Tamperaman Sistemi. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Bilge Cigerci
Amatör müzisyen

Daha önce benzer bir soruya yazdığım cevabı paylaşayım.:

"Öncelikle 440 hz. müzik diye birşey yoktur. 440 hz. Ortalama insan sesinin bulunduğu oktavdaki la notası olarak standardize edilmiştir. İnsan kulağı 20 ile 20000 hz. Frekans aralığındaki sesleri duyabilir. Birbirinin 2 katı frekanstaki titreşimler kulağa aynı gelir. Yani 220, 110 ve 55 frekanslar daha kalın la notalarıdır. 27,5 frekans olması gereken la piyanolara dahil edilmemiştir. Piyanolar bundan 2 nota daha ince olan do ile başlar. Bunların dışında 440 yerine 432 hz. Olarak akord edilmiş bir telin tam la sesi vermediğini büyük çoğunluk farkedemeyecektir bile. Ayrıca bu standardizasyon doğu müziğindeki perdesiz telli enstürmanlar ve 9 koma 1 ses sistemi içerisinde çok az şey ifade eder. "

Tüm Reklamları Kapat

Bunun dışında bu video tamamen zırva. Evrenin bir sırrı veya frekansı yoktur. Başlığından tutun da çakra noktaları, doğu mistisizmi, müzikle şifacılık gibi türlü sahtebilim örneklerine dayandırılması da zaten zırva olduğunu ele veriyor. Herkes enstürmanını (akord edilebilir bir enstürmansa) istediği frekansa akord etmekte özgürdür. Bu işin matematiği de açıktır. 432 hertzin yasaklanmış olması gibi iddialar cehaletin sınırlarını zorlamaktadır.

12,228 görüntülenme
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu akademik jurnalin güvenilirliği şüphelidir.
1
Gizem Sivrikaya
Biyolog ve Araştırmacı

Öylesine konuşmadan önce konuyla bağlantılı çalışmalar detaylı araştırılmalı diye düşünüyorum. Ekteki çalışma bunlardan sadece bir tanesi ve Pubmed de daha fazlasını bulabilirsiniz. Kan basıncında düşüş ve sakinleşme açisindan iki frekans arasında fark tespit edilmiştir asa[1][1]

1,137 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Calamassi, et al. (2023). Music Tuned To 440 Hz Versus 432 Hz And The Health Effects: A Double-Blind Cross-Over Pilot Study. Explore (New York, N.Y.). doi: 10.1016/j.explore.2019.04.001. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close