Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Homoseksüellik dediğimiz olay neden var? Zıt cinsiyet ilişkilerinin(heteroseksüellik) tarihi ile koronolojik olarak ne derece yakınlık gösterir?

Evrimsel kökeni nedir?
461 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

Özellikle erkek homoseksüelliği ile ilgili birçok teori var. Bu teoriler hem biyolojik hem çevresel faktörleri de göz önünde bulundurarak ortaya atılıyor. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; eşcinselliğin etiyolojisi hala kavranabilmiş değildir. Eşcinsellikle ilgili herhangi bir gen veya gen grubu şuan olarak bulunmasa da eşcinselliğin genetik altyapısı olduğu artık bilinen bir şey. İkiz çalışmaları ve eşcinsel insanların genomlarında yapılan çalışmalar bize eşcinselliğin genetik bir altyapısı olduğunu gösteriyor. Özellikle X kromozomundaki değişikliğin buna sebep olabileceği biliniyor. Fakat bununla birlikte gelişimsel, çevresel ve hormonel faktörler de eşcinselliğin sebepleri arasında yer alıyor. Fakat cinsel yönelim çalışmaları hala çok büyük boşlukları olan ve hem doğa hem de sosyal bilimciler tarafından çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyan bir alan.

Özellikle erkek homoseksüellik teorilerine bakarsak(çünkü erkek eşcinselliği kadınlarınkine göre şimdilik daha iyi anlaşılıyor) karşımıza hem biyolojik hem çevresel faktörlerin önemini vurgulayan bir çok teori ortaya çıkıyor. Örnek vermek gerekirse bir teoriye göre anne karnındaki testosteron seviyeleri annenin bağışıklık sistemine zarar verdiği için anne bu seviyeleri bastırarak eşcinselliğe sebep olabiliyor. Özellikle birden fazla abisi olan erkeklerde eşcinselliğin daha yaygın olması da istatistiki olarak bu teoriyi destekliyor çünkü anne ilk çocuklardaki testosteron seviyesini kompanse edebilse de sonraki erkek çocuklarda bunu yapamayabiliyor. Buna benzer birçok teori olsa da hem kadın hem erkek eşcinselliği için bir konsensus mevcut değil. Bununla birlikte eşcinselliğin evrimsel süreçte elenmemesinin sebebi çocuk bakımıyla birlikte grubun genlerini aktarma şansını arttırması olabilir. Ayrıca erkek eşcinsellerin kızkardeşlerinin üreme başarısının daha fazla olması da istatistiki bir gerçek olarak önümzde duruyor.

Tarihsel olarak eşcinsellik hem insanlarda tarihin her döneminde görülmüş, hem de dünya üzerindeki türlerin bir çoğunda gözlemlenmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

217 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Konuyla Ilgili Evrim Ağacı Yazısı. (19 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bir Diğer Evrim Ağacı Yazısı. (19 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Homosexuality May Be Caused By Chemical Modifications To Dna. (19 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. How Older Brothers Influence Homosexuality. (19 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close