Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnançlı insanların "tanrı" dediği evrimin tercih mekanizması, neden çoğu zaman olumlu yönde çalışıyor?

mesela ölümün canlılar için aslında avantajlı oldugunu soyluyorsunuz evrimi dunyadakı kaynak yetersızlıgı ılgılendırmezki veya elbetteki pembe kutup ayısı olsa dogal secılımle elenırdı ancak yınede evrımın bukonuda sansını pek denemedıgı goruyoruz
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Anıl Kırnıç
Makine Mühendisi

Evrimden bahsederken söyleyeceğimiz ilk şeyler doğal, yapay ve cinsel seçilim mekanizmaları olacaktır. Türün bireylerinde rastgele mutasyonlar tarafından oluşabilecek değişik özellikler kendi başlarına evrime sebep olmaz çünkü evrim, türün tamamını ilgilendiren değişikliklerdir. Bu durumda gerçekleşecek değişiklikler yukarıda bahsettiğim seçilim mekanizmaları tarafından da sınanmalıdır. Uygun özelliklere sahip olan bireyler hayatta kalacak, uyumsuz veya daha az uyumlu olan bireylerin sayısı azalacak ve yok olabileceklerdir. 

Bu bahsettiklerimizin hiçbir yerinde tasarım söz konusu değildir, tamamen elde var olanların ortama karşı sınanması şeklinde gerçekleşir. Sil baştan bir dizayn ile daha iyi bir durum oluşmaz onun yerine eldeki duruma gelecek değişiklikler ile uyum sağlanmaya ve hayatta kalmaya çalışır. 

Tüm Reklamları Kapat

Eğer kutup ayılarının habitatı beyaz renge değil de pembe renge daha uygun olsaydı ve mutasyonlarla pembe renkli kürke sahip olan bireyler ortaya çıkabilmiş olsaydı, bu bireylerin hayatta kalma ihtimalleri artabilirdi. 

Evrimin itici bir diğer faktörü de canlıların besinlere ulaşımıdır. Kimi türler, içlerindeki iyi avcıların hayatta kalması ile evrimleşmişken, kimileri de kimsenin yemek istemediği türde bitkileri yiyerek kendini besin yarışından soyutlamıştır (koalalar ve okaliptür ağacı). Yani tabii ki besin kaynaklarına erişimin azalması, türlerin devamı ve yeni bireylerin, yavruların ortaya çıkışını zorlaştıracaktır. 

Tüm Reklamları Kapat

işte bu, sorudaki en önemli kısmı açıklıyor olmalı, evrimin tercih mekanizması dediğiniz şey, şansını deneyen, planlar yapan ve tasarımlar ortaya koyup düşünen bir sistem değil, tamamen türlerin hayatta kalıp kalamamaları üzerinden çalışan bir sistem. Sahip olduğumuz çoğu özellik, bizden önce gelen, ata türlerimizin sahip olduğu özelliklerin devamı ya da değişimi ile elde ettiğimiz özellikler. Parmak veya kol yapılarını incelediğimizde, memelierden kuşlara, sonra da balıklara kadar, benzer yapıları görmemiz mümkün.

Evrimi daha iyi anlayabilmek için doğal seçilim ile ilgili makaleyi kaynak olarak ekliyorum.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Doğal Seçilim Mekanizması. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Cinsel Seçilim Mekanizması. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ab Yıldırım
Ab Yıldırım
2,778 UP
bilimsever

Evrimde "şans denemek" gibi bir durum söz konusu değildir ve evrim bir şeylerle "ilgilenmez". Çünkü evrimsel gelişimde bilinç söz konusu değildir.

Kaynak yetersizliğiyle "ilgilenmemesine" gelirsek her canlının besini farklıdır. Eğer evrim ölümsüz canlılar üzerine "şansını deneseydi" bu canlının besini gittikçe azalıp en sonunda biter, besinin olmamasıyla da canlı türü dünyadan silinirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim için bir canlı ürediği ve genlerini gelecek nesillere aktardığı an o canlı başarılı olmuş ve başka bir görevi kalmamıştır. Bu nedenle de ölüm kaçınılmaz olur.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close