Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Sinek ve türevleri çok uzun yıllardır camların varlığını neden hala öğrenemediler. Öğrenmeleri gerekmez mi?

215 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Aslında camların varlığını öğrenememelerinin nedeni Dünya'yı nasıl görüp etkileşimde bulunduklarıdır. Böcekler (veya sinekler), uçarken çevrelerini tarayıp görüntüyü süper bilgisayarlarla (beyin) inceledikleri trilyonlarca piksele dönüştüremezler. Bir çok hayvan (insan da dahil) etraflarına bakar ve onları bir şekilde isimlendirip nesillerce aktarıp onların ne olduğunu anlar. Bir şempanze masanın ne olduğunu anladıktan sonra eğer masa ters çevrilirse bunun farklı bir nesne olduğunu düşünmez masanın farklı bir rotasyonda ki hali olduğunu düşünür ama böcek gibi küçük canlılar böyle yapamaz. Bunun yerine, böceklerin beyinleri "sinir ağları"ndan, düşmanla dolu bir dünyada nasıl dolaşması gerektiğini o dünyaya çarparak yavaş yavaş öğrenen öğrenme makinelerinden meydana gelmektedir. Yani bir sinek odada dolaşıp etrafında ki nesnelere isim takmaz/takamaz çünkü bunları depolayacak bir beyinleri yoktur o yüzden düşmanlarla dolu bir dünyada etrafa çarparak yollarını ve yemeklerini bulurlar. Bu canlılar daha ağaç veya türevi basit nesnelerin bile ne olduğunu anlayamazken, gelip de saydam bir nesne gösterildiğinde ne olduğunu anlamasını pek bekleyemeyiz. İnsan gibi üst düzey bir hayvan bile (sinek/böceklerle karşılaştırdığımızda) ara sıra camların azizliğine uğrayabiliyor.

Sonuç olarak; böcekler hayatta kalmak için etrafında ki nesnelerin ne olduğunu umursamaz bunun yerine deneme yanılma yöntemiyle çarparak yol bulurlar. Dolayısıyla basit nesnelerin bile ne olduğunu umursamayan bu canlılar gelip de saydam bir cam için beyinlerini harcamak zorunda kalmazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Olanaksızın Fiziği-Pdf. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close