Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Onur
Yiğit Onur
1,724 UP
Üye
4

Kuantumda süperpozisyon nedir?

8,202 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cemal Arda Ağırbaş
CEMAL

Bir foton veya elektronun durumu belirsizdir.Bir gözlemci onu gözlemlediğinde bu durumlarda birini alır.

Süperpozisyon foton, fonon, elektron vs. gibi parçacıklar için geçerli olan bir duruma verilen isim. Bir parçacığın kuantum durumunun aynı anda farklı durumlarda olabilmesi anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum süperpozisyonu anlamak için çift yarık deneyi çok güzel bir örnek.Deney için bir parçacık (elektron) kaynağı, üstünde çok ufak yarıklar oluşturacağımız bir perde ve parçacıkların çarptıkları zaman aydınlık bir iz bırakacağı bir ekran gerekiyor. Önce perdenin tam ortasına attığımız tek yarık ile başlıyoruz. Elektronlar yarıktan geçip ekranın üstünde tam yarığın karşısında olacak şekilde iz bırakıyorlar. Bu iz kırınım etkilerinden dolayı yarıktan biraz daha geniş. Çift yarıklı bir perdede deneyi tekrarladığımız zaman elektronların parçacık olmalarından ötürü bir değil iki tepeli bir desen görmeyi bekliyoruz. Fakat böyle olmuyor.Elektronlar parçacık olmalarına rağmen dalga özelliği gösterip ekranda girişim deseni oluşturuyorlar.

Bilim insanları elektronların birbirine kuvvet uygulamış olabileceğini düşünüp tek tek atıyorlar ama sonuç aynı.

Tüm Reklamları Kapat

Ardından bilim insanları ölçüm yapıyor .Bu sefer elektronlar parçacık gibi davranıyorlar.

Bir kutunun içinde, bir şişe siyanürle birlikte yer alan bir kedi hayal edin. Şişenin üzerinde, bir iple tutulan bir çekiç olsun. Çekiç, herhangi bir rasgele olay gerçekleştiğinde (örneğin bir uranyum atomu bozunduğunda) düşecek şekilde ayarlanmış olsun. Bu Erwin Schrödinger tarafından, süperpozisyon fikrini anlatmak amacıyla tasarlanmış bir düşünce deneyidir. Atomun bozunması kuantum yasalarına tabidir, dolayısıyla atomun dalga fonksiyonu iki olası çözüme sahiptir: bozunmuş veya bozunmamış.

Kuantum kuramına göre, bir ölçüm yapana kadar bu iki olasılık da eşit derecede geçerlidir. Aslında bunu, atomun aynı anda hem bozunmuş, hem de bozunmamış olduğu şeklinde düşünebilirsiniz. Kedinin kaderi, uranyum atomuna sıkı sıkıya bağlı olduğu için, kutunun içine göz atana kadar, kedi de aynı anda hem canlı, hem de ölü olacaktır.

2,478 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilim Fiili. (26 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Düzensiz. (26 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Kuantum fiziğinin temel denklemlerinden birisi olan Schrodinger denklemi üzerinden açıklayabiliriz. Kolaylık olması açısından en basit durumu alalım, denklemin daha genel formları için de aşağıdaki akıl yürütme geçerlidir.

Bu denklemin tek parçacık için zamandan bağımsız formu bir boyutta şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

Burada m parçacığın kütlesi, E toplam enerjisi, V etkisi altında olduğu potansiyel, x bir boyutlu uzaydaki koordinat, h Planck sabitidir. Denklem ikinci mertebeden diferansiyel denklemdir ve çözümü olan ψ, dalga fonksiyonu olarak bilinir. Dalga fonksiyonu parçacığın durumu hakkındaki bilgiyi içerir ve bu fonksiyon elde edildiğinde, çeşitli bazı hesaplarla, parçacık üzerinde yapılan bir ölçüm sonucunun hangi olasılıkla kaç çıkacağının bilgisi elde edilir. Parçacığın kuantum mekaniksel betimlemesinde bu dalga fonksiyonu merkezi roldedir ve bazen -aynı zamanda bir vektör uzayı elemanı olduğundan- "durum vektörü" gibi farklı isimlerle de adlandırılır.

Schrodinger denklemi lineerdir. Yani denklemin çözümü ve de denklemin çözümü ise, a ve b sayılar olmak üzere de denklemin çözümüdür. Bunu temel seviyede analiz bilgisine sahip olanlar kolayca gösterebilir. İşin matematiği böyle, gelelim bunun yorumuna: denklemin çözümü ise, parçacığın olası bir durumuna karşılık gelir. Aynı şey için de geçerlidir. Bu da denklemin çözümü olduğuna göre, bu fonksiyon da parçacığın olası bir başka durumuna karşılık gelir. Denklemin lineer olması nin de denklemin çözümü olması ile sonuçlanır. Yani bu da parçacığın olası bir durumunu anlatmaktadır. İşte ye 1 ve 2 durumlarını anlatan dalga fonksiyonlarının lineer birleşimi ya da süperpozisyonu denir. İncelenen sistem ne ise o sistemin en genel durumunu süperpozisyon ile anlatırız. Bu süperpozisyon, sonlu ya da sonsuz sayıda dalga fonklsiyonunun lineer birleşimi (sayılarla çarpılıp toplanması) olarak ifade edilebilir. Schrodinger denkleminin lineer olma özelliği, denklemin en genel çözümünün süperpozisyon ile ifade edilmesi ile sonuçlanır. Bu da, sistemin tüm olası durumlarının aynı anda üst üste olması şeklinde yorumlanır.

1,263 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Genel Anlamda Süperpozisyon Prensibi (Wiki Tr). (27 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close